Travel Reasons logo

Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad?

Wat te doen in

Kaapstad?

Wat te doen in Kaapstad? Het antwoord op die vraag is heel gemakkelijk… veel! Want deze stad in Zuid-Afrika heeft dan ook een rijke natuur, cultuur en geschiedenis die ervoor zorgt dat je niet anders kan dan van deze stad houden. Wijzelf verbleven hier 3 weken om op een traag tempo deze stad volledig te verkennen. Doe je een rondreis doorheen Zuid-Afrika? Dan kom je met een week in Kaapstad zeker toe om de beste bezienswaardigheden te zien.

1 Helikoptervlucht maken

De mooiste en meest bijzondere manier om een goed overzicht te krijgen over Kaapstad en de omliggende bergen zoals Kaap De Goede Hoop en Lion’s Head, is met een helikoptervlucht. Een ervaring die je zeker zal bijblijven en ook een andere kijk geeft op de stad. Wij boekten deze uitstap via GetYourGide en betaalden hiervoor 170 euro per persoon voor een halfuur. Niet goedkoop dus maar wel elke euro waard voor een onvergetelijke ervaring. Op Airbnb kan je al een helikoptervlucht boeken voor 100 euro. Al zijn er in Kaapstad wel meerdere mogelijkheden. Deze kan je hier terugvinden.

2 Two Oceans Aquarium

Het Two Oceans Aquarium is zeker een aanrader als het slecht weer is en je voor een langere periode in Kaapstad verblijft. In alle andere gevallen zijn er diverse uitstappen die meer de moeite waard zijn. Wat dit aquarium wel speciaal maakt tegenover vele andere aquariums zijn de 3 grote tanken met heel veel speciale vissen en beplantingen die je nog niet vaak gezien zal hebben in je leven. Je betaalt hier 185 Rand (Zuid-Afrikaanse Rand is de munteenheid van Zuid-Afrika) voor wat omgerekend bijna 12 euro is. Je bent hier ongeveer op een goed uur rond.

3 Food Market en Watershed

Hou je zoals ons van lekker eten? Dan moet je zeker in de Food Market een kijkje gaan nemen. Hier vind je Afrikaanse maar ook Europese gerechten voor een klein bedrag. Al moet je hier niets eten, er gewoon rond lopen is ook al gezellig. Wanneer je hier buitenkomt moet je ook eens een kijkje gaan nemen in Watershed dat juist om de hoek ligt. Dit is een loods waar je handgemaakte kledij en kunst kan kopen van lokale artiesten en designers. Deze twee plekken zijn volledig gratis te bezoeken in de Waterfront-regio. Zeker een aanrader in deze ‘wat te doen in Kaapstad’-lijst.

4 Shoppen in het Victoria Whar

Wie denkt dat je niet kan shoppen in Zuid-Afrika komt bedrogen uit. Want in het shoppingcenter Victoria Wharf kan je dit doen als op geen andere plaats. Naast een paar leuke plaatselijke winkels zijn ook alle grote Westerse merkketens aanwezig. Je kan hier dus wel even rondlopen. Ben je klaar met shoppen, dan kan je gaan eten in een van de restaurants aan het Victoria & Albert Waterfront. Dit is een gezellige wijk aan het water.

5 Cape point National Park

Als je in Kaapstad bent mag een uitstap naar het Nationaal Park Cape Point zeker niet ontbreken. Je hebt hier een prachtig zicht op Kaap De Goede Hoop. En niet alleen een zicht, want je kan zelfs hiken op de bekende kaap. Je vertrekt boven en eindigt beneden, andersom is ook mogelijk, maar wel veel zwaarder. Een enorm pluspunt aan deze route is dat je ook wilde struisvogels, gnoes en bavianen kan tegenkomen. Al moet je bij die laatste niet te lang blijven stilstaan. Deze kunnen erg gevaarlijk en agressief uit de hoek komen.

Je kan ook zelf naar Cape Point rijden en dan betaal je enkel 300 Rand per persoon aan inkom (ongeveer 19 euro), tenzij je ook het treintje naar boven wil nemen. Dit treintje kost 80 Rand, maar is naar onze mening verloren geld. Maar je kan ook een tour boeken die je langs alle mooie punten in dit park brengt. De prijzen hiervoor verschillen wel hard van elkaar maar voor 40 euro kan je al een heel goede tour boeken. Een tip: Kies in de tourbus altijd een plaatsje aan de rechterkant, je zal veel meer kunnen zien onderweg.

6 Pinguïns spotten in Boulders Beach

De volgende op de lijst van ‘wat te doen in Kaapstad’ is perfect te combineren met Cape Point omdat deze vlakbij elkaar liggen. Daarom worden deze uitstappen ook vaak samen aangeboden bij tours. En eerlijk gezegd is dat maar goed ook, want een uitstap naar de pinguïns alleen is eigenlijk niet de moeite. Ondanks dat deze pinguïns hier van nature zitten heb je het gevoel dat je in een dierentuin rondloopt. En dat komt vooral door de vele toeristen. Wij zouden je dan ook aanraden om geen toegangsticket van 150 Rand te kopen voor het kleine park zelf. Maar ga naar één van de nabijgelegen stranden, hier kan je ook pinguïns vinden. Natuurlijk zijn dit er niet zoveel als in het park maar het aantal toeristen is hier ook veel minder. En een pluspunt is dat deze stranden vaak nog eens wondermooi zijn.

Wat te doen in Kaapstad?

7 Zuid-Afrikaanse wijn proeven

Met 120 000 hectare aan wijnvelden is Zuid-Afrika een heus wijnland. Dat heeft het te danken aan Nederland en België dat hier wijn in 1652 geïntroduceerd heeft. Reden genoeg dus om deze kwaliteitswijnen eens te gaan proeven. Je kan dit vanuit Kaapstad zelf plannen met de auto maar dan is er altijd iemand die niet kan drinken omdat die moet rijden. Een beter plan is om een tour te boeken bij bijvoorbeeld getyourgide. Je kan al tours vinden vanaf 60 euro voor een hele dag. Let wel op dat je een goed ontbijt neemt, want de wijn vloeit rijkelijk. Zo kregen wij 15 verschillende wijnen voorgeschoteld in de loop van de dag. Meer dan genoeg dus!

8 Het kleurrijke Bo-Kaap bezoeken

Eén van de bekendste plekken in Kaapstad (mede door Instagram) is Bo-Kaap. In dit oudste gedeelte van de stad vind je kleurrijke huizen terug, wat het heel speciaal maakt om door te lopen. Op zich ben je hier op een half uur wel rond. Tenzij je een tour met gids boekt om meer te weten te komen over de historie van deze wijk. Deze is best wel interessant want het is één van de enige delen van de stad die de Apartheid in dit land overleeft heeft. Een tip: In Bo-Kaap heb je een leuk restaurantje Harvest Café & Deli en hier kan je een heerlijk (gezond) ontbijt nemen met uitzicht op de kleurrijke buurt.

Wijnvelden zuid-afrika

9 Varen op Tafelbaai

Je kan Kaapstad vanuit de lucht bekijken met een helikopter maar ook vanaf het water. Je kan dit doen met verschillende soorten van boten. Met een yacht, speedboot, catamaran en zeilboot. Wij kozen voor die laatste omdat dit ons wel spannend leek. En dat was het ook! Een onvergetelijke trip. Vooral omdat wij tijdens deze tocht wilde pinguïns en zeehonden konden spotten. Je kan deze tochten al boeken vanaf 15 euro per persoon aan de baai van Waterfront. Een tip: wacht je lang genoeg dan geven de verkopers van deze tickets een half uur voor het vertrek stevige kortingen. Zo waren er mensen die deze tocht konden maken voor 50 Rand, wat iets meer dan 3 euro is (dit lukt enkel in het laagseizoen).

10 De Tafelberg op

Je kan de Tafelberg ook zelf bewandelen. Maar dit vergt wel een goede conditie, want deze berg is geen lachertje. Er wordt dan ook aangeraden om deze berg niet te beklimmen zonder een gids. Ook omdat sommige routes niet altijd even veilig zijn, en je wil natuurlijk de veiligste route. Wil je wel een route doen maar niet al dat klimwerk? Dan kan je ook gewoon de kabelbaan naar boven nemen en te voet naar beneden komen. Voor de avonturiers is er ook de mogelijkheid om de Tafelberg te beklimmen of abseilen.

De op twee na populairste toeristische uitstap in Zuid-Afrika mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst van ‘wat te doen in Kaapstad’. De Tafelberg staat genoteerd in de lijst van de 7 nieuwe natuurlijke wereldwonderen. En dat is niet onbegrijpelijk want het is een adembenemende plek. Iets wat je naar onze mening kan vergelijken met de canyons in Amerika. Je kan de top van de Tafelberg bezoeken met een kabellift. Hiervoor betaal je 190 Rand voor een enkeltje en 330 Rand voor een retour ticket. Wat overeenkomt met ongeveer 12 en 21 euro in de huidige koers. Koop deze tickets wel op voorhand via het internet. De wachtrijen kunnen hier enorm lang zijn.

De tafelberg op
Tafelberg in Kaapstad

11 Met de bus van City Sightseeing

Wil je de stad eens volledig zien en alle mooie plekjes passeren? Dan zijn de hop-on-hop-off bussen van City Sightseeing daar de ideale manier voor. Deze bussen rijden voorbij alle bezienswaardigheden, waaronder ook de Tafelberg, maar ook de leuke stranden van Camps Bay en Clifton Beach. Je kan tijdens deze routes via oortjes naar een gids luisteren in 8 verschillende talen waaronder ook Nederlands.

Je kan ook aan elke bezienswaardigheid afstappen zodat je deze kan bezichtigen en ontdekken. En wanneer je dan klaar bent kan je weer op de volgende bus stappen. Want om de 20 minuten passeert er een nieuwe bus. Je hebt verschillende lijnen waarbij de goedkoopste 200 Rand is (bijna 13 euro) en de duurste 400 Rand (bijna 26 euro). Al deze tickets zijn een hele dag geldig.

12 Bezoek aan een Township

In Kaapstad heb je ook de mogelijkheid om een township te bezoeken. In deze wijken, die er gekomen zijn door de Apartheid in Zuid-Afrika, is er nog veel armoede en bijgevolg ook wel wat criminaliteit. Bezoek dit dus niet zonder gids. Een gids kost je wel gemiddeld 40 euro per persoon, maar het geeft je wel een goede kijk op het echte leven van deze mensen. Ook wij deden dit en het opende toch onze ogen. Want hoe vaak je dit ook op tv ziet, de realiteit is toch nog zwaarder. En toch raden wij dit iedereen aan om te doen. Het zal je misschien een andere kijk op het leven geven.

Kaapstad - Zuid-Afrika

13 Shoppen en lekker eten in Waterfront

De bekendste en meest toeristische plek van Kaapstad, is het Waterfront, gelegen aan het eerder besproken Victoria Wharf shoppingcenter. In Waterfront kan je naast shoppen in lokale souvenirwinkels ook lekker eten in de talrijke restaurants. Er is zelfs een Belgisch restaurant ‘Den Anker‘ waar je lekkere Belgische gerechten kan eten, waaronder mosselen met frietjes. Ook goede straatartiesten tref je in het straatbeeld aan. En dat geeft een enorm leuke sfeer.

14 Op safari gaan

Heb je niet de tijd om naar het bekende Krugerpark te gaan in het Noorden van Zuid-Afrika? Dan kan je er ook één maken vanuit Kaapstad. Deze safari zal dan niet in een groot Nationaal Park zijn maar eerder in een reservaat waar de dieren beschermd worden. Vergis je niet, deze parken zijn ook groot en je zal ook hier echt op zoek moeten gaan naar de big 5 en andere prachtige dieren. Het is zeker een goede vervanger als je niet zo veel tijd hebt om ver door te reizen. Want de safari’s die worden aangeboden vanuit Kaapstad duren ongeveer twee dagen. In deze twee dagen heb je twee game drives doorheen het park.

Hoewel het Aquila Park het meest bekende park voor safari’s is in deze streek, raden wij toch de Garden Route Game Lodge aan. Dit Nationaal Park is ongeveer vier uur rijden van Kaapstad. Maar deze lodge heeft buiten een prachtig park ook een uitstekende accommodatie met 2 mooie infinity pools met uitzicht over het park. Ook het eten dat in de vorm van een buffet wordt aangeboden is uitstekend! Een echte aanrader zonder overdreven massatoerisme. De prijzen voor deze safari’s zijn echter niet mis. Je betaalt hier namelijk ongeveer 275 euro per persoon voor. Eten en drinken wel inbegrepen. Maar dat is de ervaring meer dan waard!

Op safari gaan
Safari zuid-afrika

15 Canal Walk Shopping Center

Wil je echt eens goed gaan shoppen in Kaapstad, dan is het Canal Walk Shoppingcenter daar zeker de perfecte plaats voor. Met zijn meer dan 400 winkels samengebundeld in een imposant gebouw is dit een van de grootste winkelcentra van Kaapstad. Je kan dit shoppingcenter gemakkelijk bereiken vanaf het Waterfront met een Uber of Taxi. Je betaalt hier dan ongeveer 120 Rand voor wat bijna 8 euro is. Ben je een zoetebek zoals ons dan moet je in dit shoppingcenter zeker eens passeren bij Linnos Bakkers. Deze zaak verkoopt de lekkerste taartjes voor maar 3 euro.

16 Gold Restaurant Cape Town

Wil je eens echt Afrikaans eten, dan is het Gold Restaurant in Kaapstad de perfecte plaats om dit te doen. Want naast de 15 Afrikaanse gerechten die je te proeven krijgt bij het buffet, krijg je er ook een heleboel animatie bij. Zo kan je voor het buffet voor 99 Rand extra een djembe-initiatie boeken. En er zijn gedurende het hele buffet traditionele Afrikaanse optredens. En dat maakt van dit restaurant een totaalervaring die je zeker moet gedaan hebben bij een bezoek aan Kaapstad. De prijs zonder de djembe-les kost je 395 Rand wat in de huidige koers bijna 25 euro is. Reserveren is aangeraden, ook al is dit een zeer grote zaak.

17 De gevangenis op Robbeneiland

Ben je in Kaapstad, dan kan je bijna niet anders dan naar Robbeneiland gaan. Het was op dit eiland dat Nelson Mandela 18 jaar opgesloten werd door het apartheidsregime in Zuid-Afrika. En hoewel dit historisch gezien heel interessant is was dit voor ons één van de mindere uitstappen. En dat komt dan vooral door de vaste toeristische route die je moet volgen die veel te strak gepland is. Hierdoor heb je weinig vrijheid om bij sommige delen wat langer te blijven staan. Want je blijft namelijk maar 2 uur op het eiland en dan vertrekt de ferryboot terug naar Kaapstad. Wat wel heel interessant is aan deze tour, is dat je een rondleiding krijgt door een ex-gevangene van deze gevangenis.

Deze tour met boot vanuit Kaapstad inbegrepen kost je 360 Rand (bijna 23 euro). Tip: In de herfst en winter boek je best niet de eerste tour van 9 of 11 uur. Want die wordt in deze periode vaak afgelast door een te dikke laag mist op zee. Bij de tour om 1 uur kan dit ook nog gebeuren, maar de kans is kleiner.

Robbeneiland
Wat te doen in kaapstad

18 Eten en live muziek bij Mojo Market

Voor velen een verborgen parel in Kaapstad, is Mojo Market. Mede doordat het gelegen is in de buitenwijk Sea Point. In dit gebouw kan je streetfood vinden van alle landen. En dat voor een niet zo hoge prijs. Wij aten hier verschillende keren en kunnen vooral de noedels aanraden. Niet echt Afrikaans maar wel overheerlijk. Naast al dit lekker eten heb je in dit gezellige pand ook bijna elke avond live muziek van plaatselijke artiesten. Wat voor een gezellige vibe zorgt zonder echte drukte. Want de Mojo Market is momenteel nog niet zo bekend bij de toeristen. Hier komen vooral locals. Al zal dit wel niet zolang meer duren want deze plaats heeft alles om een populaire hotspot te worden.

19 Cape Town Stadium bezoekent

In 2010 werd het WK voetbal georganiseerd in Zuid-Afrika. Daarvoor werden er in heel het land stadions gebouwd. En het Cape Town Stadium, of ook wel eens het Groenpuntstadion genoemd, is één van deze stadions. Je kan dit prachtige stadion bezoeken met een tour die elke dinsdag en donderdag om 12 uur georganiseerd wordt. Of je kan natuurlijk een wedstrijd bijwonen van de voetbalploeg Cape Town City of het bekendere Ajax Cape Town. De agenda van het stadion kan je hier bekijken. Want buiten voetbal zijn er nog een tal van andere evenementen die hier georganiseerd worden.

20 Genieten op het strand van Camps Bay

Kaapstad heeft veel stranden waar je heerlijk kan genieten. Eén van de populairste is Camps Bay. En dat komt vooral omdat je vanop dit parelwitte strand ook een mooi zicht hebt op de Tafelberg, wat van dit strand een zeer bijzondere plek maakt. Het is vooral de rijke bevolking die hier woont of een vakantiehuis heeft. Ook de aanwezigheid van talrijke barretjes zal natuurlijk iets met de populariteit te maken hebben. Het wordt niet voor niets door de lokale bevolking het kleine Miami genoemd. In de zomer heb je op deze stranden zelfs kleine hutjes waar je gratis jouw moedervlekken kan laten controleren op huidkanker. Heel vooruitstrevend zo als wel meer dingen in Zuid-Afrika.

Camps bay Zuid-Afrika
Camps Bay Kaapstad

21 Paragliden

Kaapstad is de ideale plek om te paragilden. Je hebt bij een sprong namelijk een zeer mooi uitzicht over de kustlijn van deze Zuid-Afrikaanse stad. Bovendien hoef je hier niet zo heel veel voor te betalen in vergelijking met andere steden in de wereld. Zo betaal je voor een sprong van 25 minuten ongeveer 70 euro. Springen doe je niet alleen want je krijgt een professionele begeleider mee. Ook het vervoer van beneden naar boven wordt door de verschillende organisaties geregeld. 

22 Kirstenbosch

Ben je op zoek naar een stukje natuurlijk paradijs? Dan moet je zeker eens naar de botanische tuinen van Kirstenbosch gaan. Want in deze 560ha grote tuin gelegen tussen de bergen van Kaapstad kom je echt elke soort bloem of plant tegen. Wat deze plaats dus een kleurrijk paradijs maakt. In de zomer heb je hier ook openluchtoptredens en een openluchtbioscoop. Je betaalt voor deze daguitstap 100 Rand en nog eens 100 Rand extra als je de rondleiding met gids wil nemen. Dit raden we toch aan omdat je dan meteen het hele park rondrijdt. Te voet is dit bijna niet mogelijk op één dag.

23 Zwemmen in openlucht

Wil je zwemmen in Kaapstad met zicht op zee en toch liever niet in de zee zelf? Dan kan je dat in het Sea Point Pavilion dat 3 verwarmde zwembaden heeft met zicht op de zee. Zeer spectaculair en vooral ook goedkoop. Want je betaalt in dit zwembad 30 Rand per persoon, wat bijna 2 euro is in de huidige koers. De zwembaden zijn meestal verwarmd op een temperatuur van 25 graden. Wat in de zomer ideaal is voor wat afkoeling. In de winter kan dit wel koud zijn door de wind die van de zee komt.

Categories

Uitstappen

Hotels

Booking.com

Volg ons

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles