Travel Reasons logo

Gratis Reisgids

Zwitserland

Gratis Reisgids

Zwitserland

mei tot september

Duits en Frans

Zwitserse Frank (CHF)

Zeer hoog

Hoewel Zwitserland niet zo heel ver van ons vandaan is (België). Heeft het toch relatief lag geduurd voor wij Zwitserland hebben bezocht. Wij bezochten dit land pas voor de eerste keer in 2021. Maar na dit eerste bezoek staat één ding vast…wij komen terug! Want dit land heeft heel wat te bieden met een prachtige natuur in de Zwitserse alpen en enkele leuke steden als Bazel, Lausanne, Zurich en Luzern. Daarnaast kan je hier nog lekker eten en kan je hier enkele lekere (vooral witte) wijnen drinken.

Vervoer

Zwitserland

Vliegtickets

Een vlucht naar Zwitserland zal ongeveer tussen de 75 en 90 minuten duren als je vanuit België vertrekt. Je kan dan vliegen naar de luchthavens van Zurich, Bazel en Genève. Je kan al tickets vinden vanaf 30 euro voor een enkeltje. In het hoogseizoen (zowel zomer als winter)  kan dit gemakkelijk het dubbele zijn. Deze deals terugvinden? Gebruik dan zeker het prijsalarm van Skyscanner.  

Treintickets

Geen zin in een vliegtuig of is duurzaam reizen belangrijk voor jou? Dan kan je ook met de trein komen. Je kan dan vertrekken vanuit Brussel of Luik en hoeft maar één keer over te stappen (meestal in Frankfurt). Vanaf december 2021 kan je zelfs met een rechtstreekste nachttrein vanuit  Amsterdam komen. De prijzen van deze tickets durven wel eens verschillen dus je kan deze beste op deze website terugvinden.

 

Vervoer

Zwitserland heeft een heleboel mogelijkheden als het op vervoer aankomt. Zo heb je hier uitstekende treinen, bussen, trammen, metro’s, bussen, boten en zelfs kabelbanen. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld Oostenrijk is dit een enorm verschil. De beste optie om jezelf dan ook te vervoeren is volgens onze ervaringen met de trein. Deze zijn van een uitstekende kwaliteit, rijden altijd op tijd en kunnen je praktisch overal brengen. Wil je gebruik maken van de treinen in  Zwitserland dan kan je best een Swiss travel pass kopen. Hiermee heb je niet alleen toegang tot alle treinen maar ook tot elk ander vervoersmiddel in Zwitserland (zelfs de Golden pass train). En daarboven op heb je ook eens toegang tot bijna alle museums in dit land. Voor wie met de auto naar Zwitserland reist moet zien dat hij in orde is met het Zwitserse vignet. 

Met de Auto

Je kan ook met de wagen naar Zwitserland rijden. Afhankelijk van het vertrekpunt en de bestemming zal je dan tussen de 650 en 900km moeten rijden. De wegen in Zwitserland zijn van een uitstekende kwaliteit en zijn zeer fijn voor op te rijden. Vooral de omgeving kan wel eens indrukwekkend zijn. Wat wel belangrijk is als je naar Zwitserland reist met de auto is je vignet. Je hebt namelijk een vignet nodig voor op de Zwitserse autosnelwegen te rijden. Je kan dit vignet kopen in tankstations dicht tegen de grens, aan de grens zelf waar een aparte rijstrook is voor mensen zonder vignet en online. Deze vignetten zijn een jaar geldig en hebben een kost van iets meer dan 40 euro. De prijs voor benzine en diesel is vergelijkbaar met de prijzen in België en Nederland. Parkeren kan soms wel duurder zijn, en dan vooral in steden waar je ondergronds moet gaan. 

Handige tips

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland

Internet in Zwitserland

Handige weetjes

Zwitserland

Voeding

De meeste traditionele gerechten in Zwitserland zijn vooral overgewaaid van de buurlanden, wat zorgt voor een grote diversiteit aan gerechten. Toch zijn er enkele klassiekers  die je absoluut moet geproefd hebben. Zo mag je Zwitserland niet verlaten zonder een kaas fondue of raclette gedaan te hebben. Ook proeven van de chocolade waarvan de Zwitsers zelf beweren dat hij lekkerder is dan deze in België zou op je verlanglijstje moeten staan. Daarnaast beschikt dit land ook over enkele lekkere wijnen die je kan combineren met één van de talrijke kazen. 

Papieren

Voor Zwitserland heb je geen speciale papieren of documenten nodig. Zo heb je aan een identiteitskaart of internationaal paspoort voldoende om dit land binnen te komen. Het meenemen van uw (Europese) ziekteverzekeringskaart wordt wel aangeraden. Dit zal eventuele zorg bij een ziekenhuis versnellen. Het ziekenhuis wil er namelijk zeker van zijn dat jij de rekening wel kan betalen. 

Internet

Hoewel Zwitserland tot Europa wordt gerekend, kan je hier geen gebruik maken van je interent abonnement. Doe je dit wel dan zal je door de roamingkosten een hoge rekening hebben. Zwitserland heeft hier zelf een oplossing voor gevonden door de Travelers wifi aan te bieden. Dit is een draagbare wifi hotspot waarmee je onbeperkt 4G hebt. Je kan deze hotspots op elke luchthaven en in elk treinstation terugvinden. De prijzen starten wel vanaf 5 euro per dag. 

Veiligheid in Zwitserland

Zwitserland in over het algemeen een zeer veilig land met één van de laagste misdaadcijfers in Europa een zelfs de wereld. Ondanks deze cijfers moet je in de grote steden wel altijd bijven opletten voor gouddieven. Deze komen namelijk in elke grote stad in de wereld voor. Daarnaast beschikt dit land ook over een goed zorgsysteem met uitstekende ziekenhuizen. Wie toch hulp nodig heeft kan gebruik maken van het algemene alarmnummer 112 of het 117 nummer voor de politie. 

Fooien

In Zwitserland hoef je geen fooi te betalen. Dit is zoals in België en Nederland namelijk al in de prijs inbegrepen. Wanneer de bediening uitstekend is kan het bedrag wel naar boven afgerond worden. Dit is niet verplicht en een eigen keuze. 

Souvenirs

Een echt souvenir uit Zwitserland is natuurlijk het Zwitserse zakmes. Jee kan dit dan ook in bijna elke winkel terugvinden. Andere souvenirs die vaak in dit land gekocht worden zijn horloges, een vingerhoed en lekkere chocolade. 

Onze Verhalen

Zwitserland

Instagram

Sigridofthesun

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles