Travel Reasons logo

Gratis Reisgids

CUBA

November tot maart

Spaans

Cubaanse Peso (CUC)

Hoog

Voor velen en ook voor ons is Cuba een droombestemming. En dat komt dan vooral door de mooie stranden en de zuiderse sferen die je daar kan terugvinden. Natuurlijk is Cuba ook gekend door het kleurrijke Havana waar je nog kan rondrijden in echte oldtimers. En wie van sigaren en rum houdt zit natuurlijk ook goed op dit Caribische eiland dat vooral bezocht wordt als All-In reis. Ook vanuit België en Nederland kan je naar Varadero vliegen. Wie denkt dat Cuba een budgetbestemming is, komt echter wel bedrogen uit. Want door zijn toeristen munt (CUC) is het Cuba gelukt om zijn prijzen hoog te houden voor toeristen.

Gratis Reisgids Cuba

Vervoer in Cuba

Trein

Heb je geen haast en is comfort niet echt belangrijk, dan is de trein in Cuba een ideale manier om dit land te doorkruisen. Want elke stad is wel met elkaar verbonden door een spoorweg. Let wel op dat je deze treinen vroeg genoeg boekt. Dit omdat er maar een beperkt aantal plekjes worden weggeven aan toeristen. Extra tip: als je een lange rit gaat maken op de trein, neem dan je eigen toiletpapier mee. Dit is namelijk bijna altijd op wanneer je moet.

Auto huren

Wie een auto wil huren in Cuba moet geen angst hebben van het verkeer. Want in dit land gelden de gewone verkeersregels die thuis ook gelden. Met als uitzondering dat je op de autosnelwegen maximum 100 km/uur mag. Ook je rijbewijs van thuis is geldig in Cuba. Een auto huren in Cuba kan al vanaf 70 euro bij TUI. Dit is een vrij hoog bedrag. Maar dat komt dan vooral door een veel beperkter aanbod dan in andere landen. Een roadtrip in Cuba is dus zeker niet goedkoop!

Bus

Hoewel er wat stadsbussen rijden in dit land, zijn deze niet aan te raden. Dit komt vooral doordat deze onregelmatig rijden en dat deze altijd overvol zitten. Let in deze bussen ook goed op je spullen. De Viazul bussen zijn daarentegen veel betrouwbaarder en ook nog vrij goedkoop. Zo betaal je voor een rit van Varadero naar Havana een kleine 10 euro. Wat niet veel is voor een rit van bijna 3 uur. Deze bussen moet je best wel van de dag tevoren vast leggen.

Vliegtuig

Hoewel je wel bij elke grotere stad een vliegveld kan terugvinden is deze niet altijd van de gekende Europese kwaliteit. Toch zijn ze veilig. De vraag is echter of deze manier wel de meest ecologische manier van transport is in dit land. Aangezien de afstanden niet echt groot zijn, kan je beter opteren voor een ander vervoersmiddel. De langste vlucht van Havana tot Santiago de Cuba duurt echter maar een uurtje en half. Reserveer ook je vluchten goed op tijd! Want ook deze zijn snel uitverkocht. Je kan deze tickets het gemakkelijkst opzoeken via Skyscanner.

Handige informatie

Gratis reisgids Cuba
De straten van Cuba
Zwemmen in Cuba
Cubaanse straten

Weetjes Cuba

Voor Cuba heb je een visum nodig. Dit visum kan je normaal gezien bij je luchtvaartmaatschappij in de luchthaven verkrijgen. Dit is een blanco visum dat je gewoon met een balpen moet invullen. Let wel op, niet elke luchtvaartmaatschappij doet dit. Vraag dit dus zeker even na. Tui doet dit wel. Doen ze dit niet, dan moet je dit visum zelf gaan halen bij het consulaat van Cuba. Let wel op! Als je vanuit Amerika reist dan heb je de toestemming nodig van een Amerikaans reisbureau of van de overheid. Dit door de verhoogde controles tussen de wijde landen. Een Belgisch rijbewijs is ook gewoon geldig in Cuba.

Voor Cuba heb je wel enkele vaccinaties nodig. Deze kan je krijgen bij je huisdokter of in het subtropisch instituut. Je hebt een inenting nodig voor gele koorts, DTP ( difterie, tetanus en polio). Bij een langer verblijf aan Cuba is ook een inenting van Rabiës (hondsdolheid) aanbevolen. Al deze inentingen moet je ook op bewijs meehebben in het internationale inentingen boekje. Ook dit kan je gemakkelijk verkrijgen bij het subtropische instituut. De kans dat je deze moet laten zien is echter klein, maar je weet maar nooit. In de toerisme regio’s zoals Varadero kan op deze inentingen wel een uitzondering gemaakt worden. Voor meer informatie kan je altijd even hier kijken. De regels omtrent covid19 kan je hier ook terugvinden. 

Als het op internet aankomt is Cuba een echte hel en al zeker als je zoals ons internet nodig hebt om je job te kunnen doen. Je hebt namelijk bijna nergens wifi. En als er al wifi is moet je een toegangsticket kopen van 1 CUC (80 cent) per uur. En hoewel je dan voor deze wifi moet betalen is hij ook nog eens niet zo goed. Bij de aankoop van deze tickets word ook je paspoort gevraagd ter controle. Een simkaart kopen met 4G is anno 2020 nog niet mogelijk als toerist.

De meeste werknemers in de dienstsectoren zoals restaurants en hotels hebben een zeer laag loon en leven eigenlijk van de fooien die de toerist geeft. Hoewel dit dus niet verplicht is, is het toch aangeraden om ongeveer 10 procent fooi te geven. Aan een kamermeisje geef je ongeveer 2 CUC. Ook aan een gids geef je tussen de 2 een de 5 CUC fooi. Ook al proberen sommige Cubaanse gidsen wat meer te krijgen met enkele leugens dat dit verplicht 10 procent zou zijn. Want dat is het niet!

In vergelijking met sommige andere arme landen is Cuba een zeer veilig land voor de toerist. Natuurlijk heb je hier ook de kleine criminaliteit die je ook bij ons in de steden terugvind. Maar als je goed op je spullen past zal je niet zo snel beroofd worden. Het gebruik van je kluis op je kamer word wel aangeraden. Alsook niet al je waardevolle spullen op de zelfde plaats bewaren. En loop natuurlijk ook niet te koop met al je dure spullen.

Wat te doen in Cuba?

Eten en drinken

Eten en drinken in Cuba is naar Belgische en Nederlandse termen niet zo duur. Je kan er voor een 10 euro de man wel goed eten. Cubaans eten bestaat vooral uit bonen en rijst. Wat dan gecombineerd word met Kip, varkensvlees en ook wel eens vis. Gezond eten in Cuba is echter wel wat moeilijker, aangezien groenten niet zo een belangrijke rol hebben in de eetgewoonte van de Cubanen. Een grote keten al Mcdonalds zal je hier wel niet vinden. Vraag in Cuba wel altijd even de prijs van je gerecht want deze worden niet altijd vermeld. Hou er wel rekening mee dat je hier dan ook nog 12 procent vat (belasting) op betalen.

Rum

Cuba is vooral bekend omwille van zijn Rum. Probeer daarom zeker eens een Cuba Libre.

Ropa Vieja

Een heerlijke stoofvlees van rundervlees. Komt vaak met rijst.

Pan con Lechon

Eén van onze favorieten.Een broodje met pulled pork.

Maduros

Gebakken banaan. Een ideaal dessert. De dag van vandaag iets moeilijker te vinden. 

Onze verhalen

Tweede week in Cuba – Havana stedentrip

Eerste week in Cuba – Zon, zee en strand in Varadero

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles