Gratis Reisgids

Turkije

april ot oktober

Turks

Turkse Lira (TRY)

gemiddeld

Turkije is reeds jaren een populaire zomervakantiebestemming voor toeristen die genieten van all-inclusive luxeressorts. Echter is er veel meer te beleven dan de hotelzone van Antalya of Bodrum. Turkije heeft een rijke geschiedenis, adembenemende natuur, tal van gezellige dorpen en bruisende steden waaronder metropool Istanbul. Naast deze troeven is de Turkse bevolking ook nog eens enorm gastvrij en geniet je er van lekkernijen als zoete nagerechten, heerlijke thee en smaakvolle streetfood. Kortom, een land met een hoge dosis cultuur dat je wil ontdekken!

Gratis Reisgids Turkije

Turkije kaart

Vervoer in Turkije

Taxi

Het is heel normaal om een taxi te nemen in Turkije aangezien het verkeer vaak druk en chaotisch kan zijn. Wil je dus liever niet zelf rijden, is een taxi nemen een goede optie. Om een indicatie te geven: een minuut rijden kosten ongeveer 1 euro.

Auto huren

Op de luchthavens in Turkije kan je bij verschillende verhuurfirma’s een auto huren. Dit kost ongeveer 70 euro per dag in het hoogseizoen. Benzineprijzen zijn er lager dan in België maar nog steeds aan de hogere kant.

Trein en bus

Om te reizen tussen grote steden kan je gebruik maken van TCDD, de Turkse spoorwegen. De trein is echter een weinig gebruikt vervoersmiddel bij toeristen. De bus wordt vaker als vervoersmiddel gebruikt. Je kan zelfs internationale reizen maken met de bus van bijvoorbeeld Istanbul naar Berlijn. Reizen met het openbaar vervoer is een stuk goedkoper dan taxi’s.

Vliegtuig

Vanuit België geraak je snel, goedkoop en gemakkelijk in Turkije met een rechtstreekse vlucht. Je kan opteren voor verschillende bestemmingen. De meest populaire bestemmingen zijn Antalya, Ankara, Bodrum, Izmir en Istanbul. Met een extra binnenlandse vlucht geraak je ook op minder bekende plekken in Turkije.

Luchtballon in Turkije
Gratis Turkije

Weetjes Turkije

Uiteraard gaan de meeste mensen op hotel in Turkije. De meerderheid van de Europeanen verblijft hier op basis van een all-inclusive met een georganiseerde touroperator. Het kan ook echter anders. Je kan zelf een (boetiek)hotel boeken of zelfs een AirBnb. Kijk in dat laatste geval zeker goed de recensies na om niet voor verrassingen te staan.

Als inwoner van de Europese Unie kan je met je Europese ID-kaart reizen naar Turkije en is een internationaal paspoort niet nodig. Wil je naast Turkije ook andere (niet-Europese) landen bezoeken moet je dit natuurlijk wel meenemen. In elk geval moet je paspoort of ID kaart nog 6 maanden of langer geldig zijn. Voor Belgen is een visum ook niet nodig.

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Turkije maar de volgende inentingen zijn wel sterk aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Als je langer dan drie maanden in het land blijft is ook hepatitis B en rabiës (= hondsdolheid) aangeraden.

In Turkije kan je helaas niet gebruik maken van het Europese 4G-netwerk dat gratis is in bepaalde Europese landen. Je kan het best een simkaart aanschaffen of gebruik maken van een lokaal wifi-netwerk. 

Fooien zijn niet verplicht maar het is gebruikelijk om een bedrag naar boven af te ronden of wisselgeld te laten liggen. Reken op ongeveer 5-10% fooi. Aan taxichauffeurs en gidsen wordt het als beleefdheid aanzien om een fooi te geven voor hun goede dienstverlening.

Uit Turkije kan je heel wat verschillende leuke souvenirs meenemen waaronder juwelen, zeepjes, kledij, lantaarns, decoratie maar ook zoetigheden en thee. Er is ook heel wat namaakkledij van bekende luxemerken te vinden.

Eten en drinken

Turkije is natuurlijk bekend voor kebab, zoete appelthee en baklava. Maar het land biedt eigenlijk een brede waaier aan Oosterse gerechten. Je vindt er over het algemeen veel vleesgerechten maar als voorgerecht of bij het aperitief wordt vaak mezze, een soort tapas, gegeten. Dit is vaak vegetarisch. Je kan mezze met brood ook als lichte lunch eten.

Baklava

Baklava is misschien wel één van onze favoriete  desserts in de wereld. 

Kebab

Er zijn tientallen variëteiten van de kebab. Maar de beste kan je hier terugvinden. 

Appelthee

Vooral de appelthee is een aanrader in Turkije! En dan ook overal verkrijgbaar. 

Turks ijs

Voor de zoetbekken onder ons is er ook nog het Turks ijs, dat iets rekbaarder is dan het ijs bij ons.

Onze verhalen