Travel Reasons logo

Gratis Reisgids

Polen

Mei tot Oktober

Pools

Poolse złoty (zł)

gemiddeld

Polen is een uitgestrekt Europees land met enkele historisch belangrijke steden waaronder Warschau en Kraków de bekendste. Polen speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Europa en is ook voor minder rooskleurige feiten alom bekend. Denk maar aan de concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau. Toch is het land, en  voornamelijk zijn steden, veelal betoverend en kleurrijk. Steden als Gdańsk en Wrocław zijn ronduit indrukwekkend en de natuur in Polen is ook subliem.

Gratis Reisgids Polen

Kaart Polen

Vervoer in Polen

Vliegtuig

Vanuit België geraak je snel, goedkoop en gemakkelijk in Polen met een rechtstreekse vlucht. Je kan opteren voor verschillende bestemmingen. De meest populaire bestemmingen zijn Warschau, Kraków en Wrocław.

Auto huren

Op de luchthavens in Polen kan je bij verschillende verhuurfirma’s een auto huren. Dit kan al vanaf 40 euro per dag in het hoogseizoen. Benzineprijzen zijn er lager dan in België maar nog steeds aan de hogere kant.

Trein en bus

Je hebt in Polen een ruim aanbod aan nationale en internationale treinen. Zo geraak je zo goed als overal in het land. Deze maatschappij noemt Polskie Koleje Państwowe (PKP) en is zeer betrouwbaar. Om tussen grote steden te reizen kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld de FlixBus. Om op minder goed bereikbare plekken te komen, kan een lokale bus ook een optie zijn. Al raden we eerder aan om een huurauto te nemen bij het doorkruisen van het land.

Taxi en Uber

Je kan in de grote steden zowel een Uber als Taxi boeken. In de kleinere gemeenten en zelfs kleine steden zal Uber niet actief zijn. Alsook een Taxi vinden kan in de kleine steden soms moeilijk zijn. Wie het volledige land wil gaan verkennen kan dus beter kiezen voor een gehuurde of eigen wagen. Wie toch voor een taxi of Uber kiest kan best de prijzen vergelijken.Want in sommige gevallen zal de taxi goedkoper uitvallen dan een Uber.

Reizen in Polen
Reisgids Polen
Polen Stad
Reisblog Europa

Weetjes Polen

In Polen kan je voor verschillende opties betreffende accommodaties kiezen. Je hebt de keuze uit (boetiek)hotels, campings, appartementen en Airbnb’s. Afhankelijk van je budget en de locatie kan je een keuze maken. De gemiddelde prijs voor hotels in steden zit rond de 100 euro/nacht.

Als inwoner van de Europese Unie kan je met je Europese ID-kaart reizen naar Polen en is een internationaal paspoort niet nodig. Let op: je ID kaart moet nog 6 maanden of langer geldig zijn.

In Polen kan je gewoon gebruik maken van het Europese 4G-netwerk dat gratis is in bepaalde Europese landen. Je hoeft dus geen nieuwe simkaart aan te schaffen en betaalt geen extra’s om hier op het internet te surfen.

Mexico heeft een goed ontwikkeld internetnetwerk. Zo ga je in de horecazaken en in enkele musea gratis wifi-verbinding terugvinden. Daarnaast beschikt ook elke Airbnb-accomodatie en elk hotel over uitstekende wifi die in bijna 90 procent van de gevallen gratis is. Wil je toch overal internet kunnen gebruiken? Dan kan je best een lokale simkaart kopen in een van de grote supermarkten. Je betaalt dan gemiddeld 25 euro voor een kaart waar je een hele maand onbeperkt op het internet kan. Deze kaart kan je beter niet op de luchthaven kopen aangezien de prijzen hier gemakkelijk het dubbele zijn.

In Polen is handwerk een erg geliefde souvenir. Zowel traditionele kledij als bijvoorbeeld keramiek. Je vindt deze in toeristenshops maar beter is om bij de bron zelf te gaan kijken, bijvoorbeeld in een keramiekfabriek of speciaalzaak.

Eten en drinken

Naar onze mening is de Poolse keuken niet de beste keuken in Europa. Toch zijn er enkele gerechten die je absoluut een keer moet geprobeerd hebben. Hieronder kan je onze favoriete selectie terugvinden. 

Pierogi

Deze typisch Poolse dumplings moet je zeker een keer proeven!

Szarlotka

Een heerlijke appeltaart dat van vele Polen het favoriete dessert is.

Rosół

Een kippenbouillon met heel wat verse groenten. Ideaal voor in de winter.

Pączki

De Pączki kan je vergelijken meet een donut met vulling. Een caloriebom!

Onze verhalen

Het Unesco Werelderfgoed van Neder-Silezië in Polen