Travel Reasons logo

Gratis Reisgids

Kroatië

Juni tot september

Kroatisch

EURO

Gemiddeld

Het aan de Adriatische Zee gelegen Kroatië is een prachtige vakantiebestemming en vooral geliefd tijdens de zomermaanden. Je combineert hier zon, zee en strand met cultuur en natuur. Het land grenst aan Slovenië, Hongarije, Montenegro, Bosnië en Servië en telt zo’n 4 miljoen inwoners. De hoofdstad is Zagreb en andere bekende steden zijn Split, Dubrovnik en Zadar. De pittoreske omgeving deed al meermaals dienst voor bekende films en series waaronder Game of Thrones de bekendste. Verder kenmerkt Kroatië zich door felblauwe wateren, honderden eilanden en hoge bergtoppen. Natuurliefhebbers kunnen hier zonder twijfel weken vertoeven. Wie Kroatië in Europa bezoekt zal zonder twijfel verliefd worden op het land en zijn gastvrije inwoners.

Handige weetjes

Kroatië

Voeding

Op restaurant gaan in Kroatië is een stukje goedkoper dan op restaurant gaan in andere Europese landen zoals België en Frankrijk. Bovendien is de belangrijkste maaltijd in Kroatië de lunch en niet het avondmaal. Vooral op zondag is dit zeer uitgebreid. De Kroatische keuken heeft zeer veel invloeden vanuit de Italiaanse, Griekse en Hongaarse keuken. Vis kan je hier dan ook overal op de kaart terugvinden. Populaire gerechten die je absoluut een keer moet geproefd hebben is brudet (visstoofpotje), zwarte risotto en Zagorski Štrukli. Wat een bladerdeegkoekje is dat gevuld is met verse hüttenkäse.

Papieren voor Kroatië

Kroatië ligt in Europa dus je hoeft hier als Europeaan geen extra papieren voor aan te vragen. Je identiteitskaart is hier ook geldig. Hetzelfde geldt voor jouw rijbewijs. Ook dit is hier gewoon geldig en wordt aangenomen door de plaatselijke auto-verhuurbedrijven. Je hebt geen specifieke inentingen nodig voor een reis naar Kroatië. Het land is op 1 januari 2023 tot de Schengenzone toegetreden.

Tolwegen in Kroatië

Alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen met uitzondering van de snelweg bij Zagreb en de A7 van Rijeka in de richting van Krk. Je kan een tolbadge (ENC kaart) kopen bij alle tolstations wat meteen ook de voordeligste manier van reizen is aangezien je met deze badge aan elke tolpoort 20 procent korting krijgt. Binnenkort kan je aan elke tolpoort met zowel de bankkaart, creditkaart als cash betalen. Je kan alle tolprijzen hier terugvinden.

Vervoer Kroatië

De beste manier om Kroatië te ontdekken is naar onze mening met de wagen. Er zijn namelijk heel wat afgelegen plekken in de natuur die met het openbaar vervoer moeilijk te bereiken zijn. En bovendien zijn de taxi’s in Kroatië niet goedkoop. Al is Uber hier wel een goed alternatief voor, aangezien deze in zo goed als elke stad actief is. Het huren van een wagen kan aan elke luchthaven, al boek je deze huurauto best op voorhand. Wie gebruik wil maken van het openbaar vervoer moet dan vooral op het busnetwerk rekenen aangezien de treinen enkel tussen de grote steden actief zijn en onbestaande zijn in het zuiden van het land. Een busticket kan aangekocht worden aan het plaatselijke centraal busstation. Ook online kan je bustickets kopen.

Accommodaties

De prijs voor een accommodatie in Kroatië is natuurlijk heel afhankelijk van de locatie en het seizoen. Zo zal je in de zomermaanden het dubbele betalen van de normale prijs. Wie zowel op Airbnb als Booking.com gaat kijken zal gemiddeld al een deftige locatie vinden vanaf €40 per nacht. In sommige regio’s kan dit zelfs nog lager liggen. Op zoek naar een unieke verblijfplaats in Kroatië? Neem dan zeker hier eens een kijkje. 

Internet

Op de meeste plekken in Kroatië kan je gebruik maken van gratis wifi. Zo kan je dit vinden in bars, restaurants, hotels en zelfs in sommige musea. Je kan ook gewoon je 4G-verbinding gebruiken (de roamingkosten zijn binnen Europa afgeschaft). Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat de verbinding soms onstabiel is als je diep in de natuur of op een wandelpad bent, maar laat dat je er niet van weerhouden om te genieten van alles wat Kroatië te bieden heeft.

Wat te doen in

Kroatië

Citytrip Stockholm

Wat te doen in Stockholm

Blog

Kroatië

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles