Algemene reistips

9 tips om ziekte op reis te voorkomen

Vandaag geven we 9 tips om ziekte op reis te voorkomen. En dat zijn tips die we zelf beter hadden opgevolgd. Want ons is het na 3 weken niet gelukt om helemaal gezond te blijven. Sigrid was namelijk ziek geworden en in Mexico is dat niet alles omdat de dokters hier amper Engels praten. Daarom hebben we een lijst samengesteld met tips om dit in de toekomst te voorkomen. En natuurlijk delen we dit graag met jullie om ook jullie vakantie een stuk aangenamer te maken.

1 Vermijd airco

Airco is de grote boosdoener tijdens een vakantie naar warme landen. Ook zo zijn wij wellicht ziek geworden. Hoe verkoelend en goed dit op het moment zelf voelt, zo slecht is het achteraf. Airco zorgt voor veel te koude lucht op je bezweet lichaam waardoor je een verkoudheid kan krijgen. En bovendien zorgt airco er ook nog eens voor dat bacteriën zich gemakkelijk in de lucht verspreiden. Probeer airconditioning dus zoveel mogelijk te vermijden (en er zeker niet vlakbij te gaan staan!) of bedek tenminste je nek. Want ook mensen met gewrichtspijn kunnen ergere klachten krijgen wanneer airco rechtstreeks op hun lichaam blaast.

2 Geen kraantjeswater

In België zitten we met de luxe dat al het kraantjeswater drinkbaar is. Maar dat is niet  in alle landen zo. Zeker in warme landen en op de meeste eilanden is dit vaak niet zo. Vraag het daarom altijd even na. Indien het niet drinkbaar is, ga dan een fles water in de winkel kopen zodat jij je tanden met proper water kan poetsen. Want ook hier kan je anders ziek van worden. Dit klinkt misschien logisch, maar helaas worden hierdoor nog steeds mensen ziek tijdens hun vakantie. Let ook op met ijsblokjes in dranken in verre landen. Sommige (goedkope) restaurants en bars gebruiken hier kraantjeswater voor!

3 Luister naar je lichaam

Luister naar je lichaam en probeer je niet te veel in te spannen op één dag. Meestal wil je graag zo veel mogelijk zien op één dag, maar meestal geniet je dan onvoldoende van je reis maar put het je lichaam ook uit. Hierdoor kan het zijn dat je ziek wordt en de rest van de vakantie ziek in bed ligt. Dat wil je natuurlijk vermijden. Plan je dagen daarom goed in en zet ze vooral niet te vol. Want wanneer je vermoeid bent, ben je veel vatbaarder voor bacteriën dan anders. Luister dus naar je eigen lichaam. Als je nood hebt aan rust dan moet je dit respecteren en gewoon even rusten.

ziekte op reis

4 Niet in stilstaand water

In warme landen ga je best ook niet in de vrije natuur in stilstaand water zwemmen. Want in stilstaand water met een temperatuur van minstens 25 graden ontwikkelen bacteriën zich namelijk heel snel. Vooral de legionellabacterie komt dan vrij vaak voor. Het inademen van deze bacterie kan zelfs al zorgen voor een erge vorm van longontsteking. Zwem dus nooit in stilstaand water in de natuur maar kies voor een zwembad, zee of rivier in warme landen.

5 Inentingen

Controleer op voorhand of je inentingen nodig hebt voor het land waar je naartoe reist. De spuiten zijn daarom niet altijd verplicht maar wel aangeraden. Zo hebben wij voor onze reis naar Mexico geen enkel risico genomen en ons laten inenten tegen alle mogelijke ziekten die hier voorkomen. Wij raden ook aan om hier nooit op te besparen. Want stel dat je echt ziek wordt, dan kost dit je waarschijnlijk veel meer. Controleer ook altijd of je naar een malaria-gebied gaat of niet. Als dit het geval is, haal je best malariapillen bij de apotheek.

6 Bescherm je tegen de zon

Onze volgende tip tegen ziekte op reis is een zeer logische maar toch niet altijd gebruikte tip. Niemand wilverbrand zijn of, in het ergste geval, een zonneslag hebben. Smeer je dus goed in! Liever met een hoge factor en een keertje extra insmeren, dan een te lage factor kiezen en te weinig insmeren. Bespaar ook niet op zonnecrème. Het zal je veel miserie besparen. Bedek ook altijd goed je hoofd en loop niet de hele dag in de blakke zon. En denk eraan om voldoende water te drinken. Ook van uitdroging kan je ziek worden.

7 Let op je eten

Denk zoals thuis ook gewoon logisch na. Controleer altijd of je eten wel goed doorbakken is, en durf hier iets van te zeggen als het niet zo is. Vermijd softijs en soortgelijke dingen waarvan je weet dat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Ook op het strand zie je vaak verkopers rondlopen met drank of fruit en dit ziet er meestal heerlijk uit. Probeer het toch maar niet, want ook dit is meestal een bron van bacteriën die je niet wil binnenkrijgen.

8 Voorkom vliegtuig-bacteriën

Het is bewezen dat je in een vliegtuig veel meer bacteriën binnenkrijgt dan op de grond. En wel tot 100 keer meer. Dat is aardig wat als je het ons vraagt. Drink daarom genoeg (vooral water)  in het vliegtuig om uitdroging te voorkomen zodat de bacteriën geen vrij spel krijgen en je immuunsysteem sterk blijft. Je handen regelmatig wassen met een handgel kan ook helpen. Je kan er zelfs aan denken om een sjaal voor je mond te leggen tijdens het slapen. Alle kleine beetjes helpen in dit geval!

9 Ken jezelf

Ken jezelf en voorkom mogelijke ziektes waar je gevoelig voor bent. Als je bijvoorbeeld  met de auto of bus gaat reizen en je bent vaak wagenziek, neem je best preventief een pilletje in. Ook voor mensen die vaak migraine hebben of last hebben van een andere ziekte, nemen hier best preventief iets voor in. En neem steeds je eigen medicatie mee op reis. Dit is vooral medicatie dat je thuis vaak in moet nemen. Medicatie in het buitenland kan immers heel anders zijn dan thuis.

Jij nog tips om ziekte op reis te voorkomen?

Dit waren onze 7 tips om ziekte op reis te voorkomen! De meeste van deze tips lijken ons logisch en ook wel gekend. Hopelijk helpt het jou tegen ziekte op vakantie. Want het is zonde om ziek te zijn op vakantie. Als jij nog tips hebt om ziekte op reis te voorkomen, dan horen we die graag in de comments of op onze Facebookpagina.