Travel Reasons logo

Gratis Reisgids

Gambia

November tot maart

Engels

Gambiaanse Dalasi (GMD)

Laag

Gambia is een klein Afrikaans land dat westelijk gelegen ligt op het Afrikaanse continent. Het land krijgt de bijnaam ‘The Smiling Coast Of Africa’ en dat is niet gelogen. De mensen zijn er hartelijk, warm en altijd goedlachs. Ben je op zoek naar een stevige portie cultuur en avontuur in combinatie met een (winter)zonvakantie? Dan is Gambia ideaal!

Gratis Reisgids Gambia

Vervoer in Gambia

Taxi

De snelste en meest comfortabele manier om door Gambia te reizen is met een taxi! Taxi's zijn niet alleen verrassend voordelig, maar brengen je ook moeiteloos naar zelfs de meest afgelegen plekken in het land. De prijzen voor taxiritten zijn doorgaans vooraf bepaald, waardoor je geen last hebt van onaangename verrassingen.In Gambia herken je de officiële taxi's aan hun opvallende verschijning: ze zijn allemaal geel geschilderd met groene strepen erop.

Auto huren

Hoewel er op verschillende plekken in Gambia autoverhuur beschikbaar is voor toeristen, raden we dit over het algemeen af. De wegen in Gambia laten vaak te wensen over, en de lokale rijstijl verschilt aanzienlijk van die in België en Nederland. Hoewel de hoofdwegen redelijk begaanbaar zijn, wordt het een ander verhaal zodra je op zandwegen belandt. Diepe kuilen, plassen en smalle wegen maken het onverantwoord om deze met een huurauto te verkennen.

Bus

Het openbaar busvervoer in Gambia wijkt sterk af van wat we gewend zijn in het westen. Lokale inwoners noemen deze bussen ook wel Bush-taxi's. In tegenstelling tot de officiële ontwerpnormen voor maximaal tien passagiers, lijken ze in Gambia zonder moeite zestien mensen te kunnen vervoeren, zonder rekening te houden met degenen die op het dak of de achterbumper staan. Tenzij je een uiterst avontuurlijke reiziger bent, raden we aan om deze vorm van vervoer te vermijden. Het gebruik van een bus wordt alleen geadviseerd in noodgevallen. De kostprijs van het openbaar vervoer in Gambia is wel zeer laag waardoor dit wel nog vaak gebruikt wordt door backpackers.

Veerboten

Wie de Gambia-rivier wil oversteken, moet voorbereid zijn op een aanzienlijke wachttijd. Er zijn meerdere veerboten die de rivier oversteken, waarvan de bekendste en drukste die tussen Barre en de hoofdstad Banjul is. De wachttijd voor deze veerdienst kan oplopen tot enkele uren. Als toerist is het mogelijk om voorrang te krijgen, maar dit gaat vaak gepaard met enkele extra dalasi's. Desondanks wordt het afgeraden om gebruik te maken van deze veerdiensten, omdat ze regelmatig defect raken, vaak overbeladen zijn en er doorgaans onvoldoende reddingsvesten aanwezig zijn. Helaas is dit wel de enige manier om de Gambia-rivier over te steken.

Handige informatie

Vogels in Afrika
Huisje in Gambia
Gratis reisgids Gambia
Natuur in Afrika - Sigridofthesun

Weetjes Gambia

In Gambia verblijf je als Westerse toerist het best in een (all-inclusive) resort. De hygiëne en het comfort in het land zijn niet zoals wij dat kennen in België of Nederland. Kies daarom dus voor je eigen gezondheid en welbevinden minimaal een 4-sterrenhotel. Wij raden aan om je vakantie in Gambia te boeken met een touroperator die hulp kan bieden wanneer er problemen zouden zijn.

Om naar Gambia te reizen heb je een geldig internationaal paspoort nodig (minimaal 6 maanden geldig), een creditcard en je gele vaccinatieboekje (nodig voor een uitstap naar buurland Senegal). Haal best voor vertrek cash geld (Gambiaanse Dalasi) af aangezien zo goed als alles in het land met cash geld betaald wordt en de betaalautomaten vaak niet werken. Op de luchthaven zal je ook 20 euro of 20 dollar per persoon moeten betalen in cash geld. Dit is de luchthavenbelasting die verplicht is voor alle reizigers die gebruik maken van de luchthaven. Ook bij vertrek zal je terug 20 euro moeten neertellen. Een visum is niet nodig bij een reis korter dan 28 dagen.

Zo goed als alles is cash te betalen in Gambia. Er zijn bankautomaten maar die werken vaak niet en niet elke buitenlandse kaart wordt aanvaard. Het is beter om voldoende cash geld mee te nemen op reis. 

Het staat je vrij om fooien te geven in Gambia maar het is wel zeer gebruikelijk en de lokale bevolking rekent hier ook sterk op. In de restaurants en bars is het gebruikelijk om het totaalbedrag af te ronden. Als blijk van waardering voor goede service kun je een fooi van ongeveer 10% achterlaten.

Bij excursies is het gangbaar om de gids een fooi te geven, waarbij 10% van de totale kosten een gebruikelijk bedrag is. Voor de chauffeur wordt vaak de helft van dit bedrag aangeraden. Als de service buitengewoon goed is, is het ook gepast om een extra fooi te overwegen.

Voor het personeel dat verantwoordelijk is voor de dagelijkse dienstverlening, zoals kamermeisjes en portiers, wordt het gewaardeerd om een klein bedrag te geven als er sprake is van goede service.

Voor Gambia zijn volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio), hepatitis A en gele koorts. Daarnaast is het verstandig om ook malariapillen te nemen. Consulteer je huisarts voor meer en accurate informatie. Neem naar Gambia ook je gele vaccinatieboekje mee. Dit heb je nodig op de grens met Senegal als je een uitstap naar dit buurland wenst te maken.

In de meeste hotels is er wifi aanwezig. Het is wel zo dat in Gambia vaak de elektriciteit uitvalt omdat dit nog zeer instabiel is en er vaak op hetzelfde moment (in de ochtend en de avond) tegelijk door veel mensen gebruik wordt van gemaakt. Dus reken erop dat je op sommige momenten geen internet zal hebben.

Wat te doen in Gambia?

Eten en drinken

De Gambiaanse keuken wordt voornamelijk gekenmerkt door kipgerechten aangezien 90% van de bevolking moslim is en dus varkensvlees niet toegestaan (niet halal) is. Rundvlees is ook eerder zeldzaam. Aangezien Gambia aan de kust gelegen is, wordt vis veel gebruikt in gerechten. Voornamelijk gegrilde vis en zeevruchten zijn populair. Omdat Gambia eerder een arm land is, wordt er ook veel rijst gegeten. Vers fruit en bepaalde groenten zijn overal verkrijgbaar.

De mangos uit Gambia zijn bij de beste ter wereld. Hiervoor moet je wel in het mangoseizoen naar Gambia reizen. Je vindt er ook veel citrusvruchten.

Yassa is een populair gerecht. Het is een traditioneel kip- of visgerecht met een pikante citroensaus, ajuin en rijst.

Onze verhalen

Is Gambia een veilig land?

Winterzonvakantie naar het goedlachse Gambia

Adults Only gedeelte bij Le Meridien Ile Maurice

Verblijf in een luxeresort op Mauritius – The Westin Turtle Bay

Ontdek het paradijselijke Mauritius 

Wat te doen in Johannesburg?

Een trip naar Zuid-Afrika

6 Reistips voor wie naar Marrakech wil

Wat te doen in Kaapstad?

7 Hotspots in Zuid-Afrika

Budget Zuid-Afrika – Wat kost een reis naar Zuid-Afrika?

Een auto huren in Zuid-Afrika – Wat moet je weten?

Inentingen voor Zuid-Afrika

5 Redenen waarom Zuid-Afrika vooruitstrevend is

Onze laatste week in Zuid-Afrika – Safari en strand

Onze 2e week in Zuid-Afrika – Adrenaline en realiteit

Onze eerste week in Zuid-Afrika – Kaapstad ontdekken

Papieren voor Marokko

Wat te doen in Marrakech?

Waarom jij het magische Marrakech als volgende citytrip moet doen

Wat te doen in Hurghada?

Vakantie in Egypte – Cultuur, woestijn en de Rode Zee

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles