Travel Reasons logo
ZUID-AFRIKA

Een trip naar Zuid-Afrika

Het Indrukwekkende

Zuid-Afrika

Een trip naar Zuid-Afrika is niet zomaar een reis, het is een beleving met een opeenstapeling van gevoelens, onvergetelijke momenten en een kennismaking met de warme bevolking dat dit land rijk is. Ik was dan ook blij dat ik begin dit jaar te horen kreeg dat er eindelijk een rechtstreekste vlucht via AirBelgium van Brussel naar Zuid-Afrika kwam. Een warm gevoel kreeg ik dan weer een dikke maand geleden toen ik de vraag kreeg om met deze eerste vlucht naar Zuid-Afrika mee te reizen voor een week vol safari’s, leuke uitstapjes en (zeer) veel Zuid-Afrikaanse wijn. Twijfelen was niet nodig. Ik maakte mijn koffer en ik vertrok voor een unieke reis die ik graag met jullie deel.

Township Soweto

Na een rechtstreekse vlucht van 11 uur en een korte tussenstop in het hotel in Johannesburg stond de eerste activiteit al op de planning. Een bezoek aan Soweto, wat één van de grootste en misschien wel bekendste townships in Zuid-Afrika is. Zo wonen er hier bijna 1,2 miljoen mensen verspreid over 200km². In tegenstelling tot mijn bezoek in 2019 aan een township deden we dit bezoek met de fiets. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer kan zien maar ook dat je een veiliger gevoel hebt dan tijdens het wandelen. Confronterend en een reality check zal het altijd wel blijven en al zeker door de passie en emotie die de gids uitstraalt. De talloze schrijnende verhalen zetten je met de voeten op de grond en maken je nederig. Het geeft je bovendien een goede kijk op het Zuid-Afrika van vroeger en nu. Het perfecte begin van een trip in Zuid-Afrika, als je het mij vraagt.

Soweto Zuid-Afrika
Zuid-afrika Township

Diamant mijn

Op dag twee stond de trip van Johannesburg naar Pretoria op de planning met onderweg enkele tussenstops. De eerste stop was er één in “The Mining Town of Cullinan”. Een diamantmijn waar de grootste diamant ter wereld vandaan komt. Wij bezochten deze mijn op een vrijdag en laat dat nu net de dag zijn dat je niet naar beneden in de mijn kan. Ondergronds in de mijn gaan lijkt mij echt een bijzondere beleving. Helaas is het bovengrondse gedeelte dat niet. Een goede tip: Plan je bezoek niet op een vrijdag. Wie de grootste diamant ter wereld wil zien zal wel naar Londen moeten gaan aangezien deze is verwerkt in de Britse kroonjuwelen. 

Pretoria

De volgende tussenstop was er één in het Freedom Park dat alle Zuid-Afrikanen herdenkt die gestorven zijn bij de strijd tegen apartheid. Zo is er een indrukwekkende muur met 75000 namen van mensen die gestorven zijn bij het opkomen voor de eigen rechten. Dit park, waar je tevens mooie wandelingen kan maken, heeft daarnaast ook een prachtig uitzicht over Pretoria. Deze stad met symbolische naam werd vroeger de witte stad genoemd. Wie meer wil te weten komen over de geschiedenis van Zuid-Afrika moet een tussenstop absoluut op zijn route zetten. 

De laatste stop van de dag en perfect te combineren met Freedom Park zijn de Union Buildings en het 9-meter hoge standbeeld van Nelson Mandela. Dit was de historische plek waar in 1994 de inauguratie plaatsvond van Nelson Mandela, toen de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika. Naast de rijke geschiedenis heb je hier ook een prachtig panoramisch zicht over de stad. Een mooie afsluiter na een leuke maar drukke dag. 

Freedom Park Zuid-Afrika
Nelson Mandela Pretoria

Magaliesberg

Toegegeven was dag drie de dag waar ik het meest naar uit keek in deze trip naar Zuid-Afrika. Op de planning stond namelijk de eerste game drive op de planning. Op weg naar onze lodge in het Pilansberg Game Reserve maakten we eerst nog een tussenstop aan Magaliesberg waar we met een kabellift naar de top gingen. Bovenop deze berg kan je enkele mooie wandelingen maken waarbij je een prachtig panoramisch zicht hebt op de volledige omgeving. Wie niet zo van wandelen houdt kan hier ook iets drinken of eten en wegdromen in één van de knusse zitzakken. 

Pilansberg Game Reserve

Na het bezoek aan Magaliesberg en een kleine tussenstop aan een lokale markt gingen we verder richting onze lodge genaamd Bakabung Buch Lodge in het Pilansberg Game Reserve. In de namiddag maakten we al onze eerste game drive. Een fantastische ervaring waarbij we niet lang moesten wachten op de eerste van The Big 5. Na enkele minuten spotten we reeds een olifant en later volgde nog een neushoorn, enkele antilopen en een groep giraffen. Moe maar voldaan en uitkijkend naar de volgende dagen genieten we na de game drive nog na van een traditionele braai, waarbij we zelfs getrakteerd werden op optredens met traditionele Zuid-Afrikaanse muziek. Een afsluiter die ik iedereen kan aanraden. 

Een trip naar Zuid-Afrika

Nog meer Safari

In totaal stonden er vier game drives op de planning maar het is vooral de derde game drive op dag twee die me voor altijd zal bijblijven. Op een gegeven moment werden we namelijk omsingeld door een kudde olifanten waaronder ook enkele jonge olifanten. Naast onze collectieve bewondering heerste er toch ook wat spanning. Want hoe mooi en indrukwekkend deze dieren van dichtbij ook zijn, je wil geen verkeerde beweging maken waardoor zij zich bedreigd voelen. Het doet je beseffen hoe klein wij zijn en hoe mooi de natuur kan zijn!

Toegegeven, de ervaring van je safari of game drive wordt sterk bepaald door je ranger. En de ranger die wij in het Pilansberg Reserve meekregen was de perfecte man op de perfecte plaats. Want naast de unieke ervaring met de olifanten heeft hij ons ook naar een jagende leeuw en een jagend luipaard gebracht. Beide zeer unieke ervaringen aangezien deze dieren niet de hele dag op jacht zijn en het eerder uitzonderlijk is om hier toeschouwer van te mogen zijn. 

Op naar Kaapstad

Na twee fantastische dagen en een game drive in de ochtend stond onze transfer (vliegtuig) naar Kaapstad op de planning. Een stad waar ik verliefd op werd bij mijn bezoek in 2019. Een stad die naar mijn mening ook alles heeft dankzij zijn prachtige natuur, zijn gastronomie en vooral zijn uitstekende wijn. Bovendien heeft de stad een waaier aan activiteiten te bieden waaronder Tafelberg, één van de 7 natuur wereldwonderen, als absolute hoogtepunt. De eerste activiteit in Kaapstad was dan ook een bezoek aan dit wereldwonder. De kenmerkende platte bovenkant van de berg maakt deze ideaal om te wandelen voor elk type reiziger. Het uitzicht is er fenomenaal! Wie op zoek is naar een actieve uitdaging kan deze berg te voet beklimmen. Wij kozen echter voor het comfortabele alternatief van de kabellift.

Na dit mooi stukje natuur en een tussenstop bij de kleurrijke huizen van Bo-Kaap gingen we verder door naar Waterfront. Wat zowat het kloppende hart van deze stad kan genoemd worden. Je vindt er onder andere een shoppingcenter, een foodmarket, een kunstmarkt en heel wat restaurants. Voor de lunch maakten wij een stop bij The Silo, wat zonder twijfel het mooiste hotel van Kaapstad kan genoemd worden. In 2019 waagden wij ons er niet aan om hier te komen eten. Zonde! Want het restaurant van dit hotel is betaalbaar en overheerlijk. Al zijn La Parada en Het Anker, waar ze Belgische gerechten serveren, ook echte aanraders. Vanuit Waterfront kan je bovendien ook een helikoptervlucht boeken, wat voor mij één van de mooiste herinneringen is die ik heb aan deze stad.

Cape Point Nature Park

De laatste volledige dag in Zuid-Afrika zou niet de minste dag worden met nog een goed gevulde planning langs de kustlijn van Kaapstad. Met stops bij het mooie Camps Bay, waar je het grootste en langste stuk strand van Kaapstad vindt, en Hout Bay. Al waren dit wel maar kleine tussenstops in vergelijking met het bezoek aan Cape Point Nature Reserve. Dit nationale park kenmerkt namelijk niet alleen het meest zuidwestelijke punt van Afrika, het beschikt ook over enkele prachten kliffen, uitzichtpunten en zelfs wild life. Wij raden dan ook iedereen aan om de wandeling te maken van bovenaan het park naar beneden toe waar je het iconische bord van “Meest zuidwestelijke punt van Afrika” kan terugvinden. Ondanks dat het een nationaal park, en dus beschermd is, kan je kan het park met de eigen wagen bezoeken. Een tour boeken is dus niet nodig. Let wel op: onderweg naar dit natuurreservaat zal je heel wat bavianen moeten trotseren. Hou dus ramen en deuren van je auto gesloten.

Op de terugrit van Cape Point maakten we nog een tussenstop bij Boulders Beach waar je de pinguïns van Zuid-Afrika kan bewonderen. Naar mijn mening een iets te toeristische trekpleister maar wel zo eentje die je ’s moet gezien hebben bij een eerste bezoek aan Zuid-Afrika. Bovendien worden de inkomsten goed ingezet voor de bescherming van deze dieren. Wie pinguïns wil zien met minder toeristen kan ook altijd een deel van de Garden Route rijden en een stop maken aan één van de stranden die je onderweg tegenkomt. Ook hier leven pinguïns. Al is er natuurlijk altijd de kans dat je ze net misloopt.

Stellenbosch

Aan alle mooie liedjes komt een einde en helaas ook aan dit Zuid-Afrikaans avontuur. Maar niet voordat we nog een bezoek brachten aan Stellenbosch. Als echte wijnliefhebber zou dit één van je bucketlist-bestemmingen moeten zijn. Stellenbosch is tot ver buiten Zuid-Afrika bekend omwille van zijn uitstekende wijnhuizen en het beroemde treintje waarbij je enkele wijngaarden passeert en ondertussen kan genieten van een lekker glaasje wijn. Al is Stellenbosch meer dan alleen een regio waar je wijn kan proeven. Het is ook een echte studentenstad en een stad waar je gezellig kan rondwandelen tussen de charmante winkels en authentieke huizen. Zo deden wij een tour met een lokale gids die ons alle mooie plekjes liet zien. Een echte aanrader en een mooie afsluiter van een fantastische trip in Zuid-Afrika. 

Een trip in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ontgoochelt nooit. Ik ga met een koffer vol warme herinneringen, unieke ervaringen, fijne ontmoetingen en heel veel liefde voor dit land terug naar huis. En ik weet nu al dat dit niet mijn laatste trip naar Zuid-Afrika zal zijn. De rechtstreekse vlucht van AirBelgium maakt het nu nog gemakkelijker om er naartoe te reizen.

Wie zelf een reis naar Zuid-Afrika wil maken kan altijd onze gratis gids raadplegen of een kijkje nemen op de website van Toerisme Zuid-Afrika. Hou daarnaast onze blog goed in het oog want in het voorjaar van 2023 hebben wij namelijk groot nieuws omtrent Zuid-Afrika. 

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over Zuid-Afrika

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles