Travel Reasons logo

Maleisië

Gratis Reisgids

Maleisië

maart tot oktober

Maleis

Maleisische ringgit (MYR)

Klein

Maleisië is één van de landen in het zuidoosten van Azië dat zeer populair is bij backpackers en toeristen die op zoek zijn naar avontuur. Ook wij koesterden al lang een verlangen om naar dit idyllische land af te reizen en waren dan ook zeer blij dat we konden vertrekken. Want Maleisië is meer dan alleen de hoofdstad Kuala Lumpur. Zo heb je er prachtige eilanden als Penang, Tioman en Langkawi, en daarnaast ook de natuur van de Cameron Highlands en het oudste regenwoud ter wereld Taman Negara. Al is het mooiste stukje van Maleisië volgens velen te vinden op het paradijselijke eiland Borneo. 

 

Vervoer in

Maleisië

Grab

Grab is de Aziatische versie van de bekende applicatie Uber. De app heeft de volledige markt in Maleisië veroverd waardoor je hier geen Uber of Lyft kan gebruiken. Hoewel deze applicatie een goede en goedkope oplossing is om jezelf te verplaatsen, heeft ze momenteel één (groot) nadeel. Je hebt een gsm-nummer nodig uit een land waar deze applicatie actief is. En aangezien dit momenteel enkel in Aziatische landen is kan je deze app niet gebruiken met een Europees nummer. Wie een lokale simkaart met internet koopt kan dit nummer en Grab wel gebruiken. 

Bus

Aan bijna alle busstations in Maleisië kan je een ticket kopen van zowel de nationale busmaatschappij Transnasional of een particuliere maatschappij. Belangrijk om weten is dat alle prijzen ongeveer hetzelfde zullen zijn omdat deze zijn vastgelegd door de staat zelf. De kwaliteit van de bussen zijn goed en behoren zelfs tot de betere bussen van deze regio in Azië. Toch is het voor langere afstanden aangeraden om een luxe-bus of -zitje aan te kopen. Ook online kan je de dag van vandaag bustickets kopen. 

Metro en Trein

In Kuala Lumpur kan je ook gebruik maken van een uitstekend metrostelsel. Naar onze mening even goed als in Parijs of Londen, alleen rustiger en vooral ook goedkoper. Je kan de tickets kopen aan de ingang van elk station. Vaak kan je niet met de kaart betalen en is het maximum toegelaten briefje een van 5 Ringgit. Je zal dus klein geld op zak moeten hebben. Treinen zijn dan weer niet populair in Maleisië. Vooral de snelheid en het feit dat dit eiland uit twee delen bestaat is hiervoor de voornaamste reden. De treinen in en rond Kuala Lumpur werken en rijden wel uitstekend!

Taxi

Taxi’s in Maleisië zijn een goede en veilige manier om jezelf te verplaatsen. Op de luchthaven en in steden als Penang en Langkawi hebben de taxi’s vaste prijzen en in alle andere gevallen raden we aan om altijd even te onderhandelen. Spreek echter wel altijd een prijs af en rij nooit op teller. De taxi’s in Maleisië zijn relatief goedkoop. Zo zal je voor een verplaatsing in het centrum van Kuala Lumpur nooit meer moeten uitgeven dan 15 MYR. 

Handige tips

Maleisië

Budget Maleisië

Budget Maleisië - Is Maleisië een duur land?

Wat te dopen in

Maleisië

Maleisië reisgids

Wat te doen in Kuala Lumpur?

Gratis reisgids Maleisië

Wat te doen in Ipoh?

Wat te doen in Cameron Highlands

Wat te doen in Cameron Highlands?

Wat te doen in Penang?

Wat te doen in Penang?

Strand Langkawi

Wat te doen in Langkawi?

Handige weetjes

Maleisië

Voeding in Maleisië

In Maleisië kan je heel wat gerechten terugvinden uit verschillende Aziatische landen. Zo kan je hier de Indische, Thaise, Chinese en zelfs Japanse keuken terugvinden. Zo moet je absoluut een keer fried noodels, laksa of Tom yam uit Thailand geprobeerd hebben. Wie zich waagt aan het (uitstekende) streetfood zal gemiddeld 12 MYR per gerecht betalen en wie naar de “duurdere” restaurants in toeristische wijken of shoppingcentra gaat zal hier gemiddeld 35 MYR per persoon voor betalen. Let op: in veel gevallen zal het eten zonder mes geserveerd worden. Een mes wordt namelijk als wapen gezien en hoort enkel thuis in de keuken, niet op tafel.

Papieren

Voor Maleisië heb je geen speciale documenten nodig en moet je weinig tot geen voorbereidingen treffen. Het enige wat je nodig hebt is een internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Neem wel je documenten van de terugvlucht of eventuele hotelboekingen mee. Deze kunnen bij de grenscontrole gevraagd worden. Wie als toerist naar Maleisië komt zal een stempel in zijn paspoort krijgen waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven. Deze kan bij de immigratiedienst nog eens met 60 dagen verlengt worden. CORONA UPDATE: wegens corona moet je nu een dag voor vertrek wel de applicatie MySejahtera downloaden en invullen.

Inentingen

In Maleisië zijn er momenteel geen verplichte inentingen. Wel wordt er aangeraden om een vaccinatie te nemen tegen DTP en Hepatitis A en het BMR vaccin (als u nog nooit de mazelen heeft gehad). Kom je van een land waar de gele koorts nog bestaat, is een vaccin tegen de Gele Koorts wel verplicht. Voor een lijst met Gele Koorts-landen die up-to-date is verwijzen wij je graag door naar Vaccinaties op reis. Op deze website kan je ook alle andere verplichtingen en regels terugvinden. Wij raden iedereen aan om altijd contact op te nemen met het subtropische instituut voor de laatste updates omtrent Maleisië. 

Internet

De meeste hotels en Airbnb’s in Maleisië beschikken over een uitstekend wifi-netwerk. Iets wat je niet in elke openbare ruimte of restaurant zal vinden. Het is dan ook aan te raden om een simkaart te kopen waarmee je onbeperkt toegang hebt tot het internet in Maleisië. Zeker wanneer je gebruik wil maken van de applicatie Grab om een taxi te boeken. De prijs voor een simkaart met onbeperkt internet start bij 45 MYR.  In de luchthaven ligt deze prijs iets hoger.

Fooien in Maleisië

Een fooi in Maleisië is niet verplicht maar wordt wel aanvaard als je dit geeft. Bij een taxirit wordt het bijvoorbeeld aanbevolen om het bedrag naar boven af te ronden. Ook aan de portier van je hotel wordt een kleine fooi van enkele ringit verwacht. In de meeste grote restaurants en hotels wordt er automatisch al een 5 tot 10 procent service charge aangerekend. Controleer dus altijd de rekening voordat je nog wat extra fooi geeft.

Veiligheid in Maleisië

Maleisië is een zeer veilig land en je hoeft je dus over niet veel druk te maken. De gewone voorzichtigheid die je in alle grote steden in de wereld moet hebben is ook hier van toepassing. Ook voor vrouwen die alleen willen reizen is dit land veilig. Let wel op voor de vele namaakproducten die er aangeboden worden. En dan zeker bij de toeristische kraampjes. Naakt of topless zonnen is verboden en kan bestraft worden met een gevangenisstraf. 

Blog

Maleisië

Instagram

Sigridofthesun

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles