Travel Reasons logo
Zuid-Afrika

Wat te doen in Johannesburg?

Wat te doen

In Johannesburg?

Onlangs werden wij door de toeristische dienst van Zuid-Afrika uitgenodigd om na onze reis naar Kaapstad in 2019 ook Johannesburg te verkennen. Iets wat we ons niet beklaagd hebben want ook Johannesburg heeft heel wat te bieden. Wij maakten een handige lijst met wat te doen in Johannesburg die je hieronder kan terugvinden. 

1 Soweto met de fiets

In Johannesburg bevindt zich  één van de grootste en vooral ook bekendste townships van Zuid-Afrika: Soweto. Hier wonen naar schatting namelijk 1,2 miljoen inwoners. Een bezoek aan dit township mag dus absoluut niet ontbreken in dit lijstje. Een ideale manier om het township te verkennen is met de fiets en een lokale gids. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om een groot deel van dit dorp te bezoeken en zo een goed beeld te krijgen over de gemeenschap. Een lokale onderneming (Lesbo’s Soweto) biedt deze ervaringen aan en zorgt ervoor dat een deel van de opbrengst terug naar de townships gaan. Bovendien zijn de gidsen van deze organisatie zo gepassioneerd en overtuigend dat je volgens ons nergens anders een betere gids voor Soweto kan krijgen. 

Soweto met de fiets
Johannesburg Township

2 Het Apartheid Museum

Zuid-Afrika heeft helaas een triest verleden door de apartheid. Het in 2001 geopende Apartheid Museum brengt deze geschiedenis op een mooie maar bikkelharde manier in beeld met zowel foto’s als video’s als getuigenis. We mogen de geschiedenis niet vergeten en moeten hieruit leren voor de toekomst. Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook regelmatig tijdelijke exposities. Je kan alle informatie op de website van het museum terugvinden. Een bezoek aan dit museum kan bovendien ook gekoppeld worden aan Constitution Hill. Waar enkele vrijheidsstrijders zoals Nelson Mandela tijdelijk opgesloten zijn geweest. 

3 de Orlando Towers

Wie door Johannesburg en Soweto trekt zal de twee kleurrijke Orlando Towers altijd tegenkomen. Deze twee oude koeltorens van de vroegere  kolencentrale zijn namelijk door plaatselijke kunstenaars volledig beschilderd wat voor een unieke uitstraling zorgt. De twee torens worden dan ook als landmark voor deze regio aanzien. Naast de beschilderingen hebben ze hier ook een uniek activiteitenpark van gemaakt met de mogelijkheid om aan muurklimmen en bungeejumpen te doen. De sprong gebeurt vanop een brug die tussen de twee torens gespannen is. Een onvergetelijke ervaring voor wie op zoek is naar wat adrenaline. 

4 DIAMANT MIJN

Op een goed uur rijden van Johannesburg kan je The Mining Town of Cullinan terugvinden. Dit is een actieve diamantmijn waar de grootste diamant ooit gevonden is. De diamant is hier helaas niet meer te bezichtigen omdat deze verwerkt is in de Britse kroonjuwelen. Al gaan er heel wat stemmen op dat de diamant terug naar “huis” moet keren aangezien deze diamant in de koloniale tijd uit het land is weggenomen. Je kan deze mijn zowel bovengronds als ondergronds bezoeken. Controleer vooraf wel de website aangezien de ondergrondse mijn niet op alle dagen toegankelijk is. Zorg er daarnaast ook voor dat je geen alchohol gedronken hebt want je zal ter plaatse een alcoholtest moeten afleggen voor de veiligheid. 

Diamant Mijn Johannesburg
Bezienswaardigheden Johannesburg

5 De wijk Maboneng

Johannesburg en bij uitbreiding Zuid-Afrika heeft de laatste jaren heel wat geld geïnvesteerd in de vernieuwing van het land. De wijk Maboneng is daar een mooi resultaat van. Dankzij de vele gezellige restaurants en winkels maar ook tal van leuke musea, kom je in aanraking met de lokale bevolking en lokale kunstenaars. Deze hippe wijk is dan ook populair bij zowel toeristen als lokale jongeren. In deze wijk kan je ook enkele boetiekhotels terugvinden die ideaal zijn om deze lijst met wat te doen in Johannesburg af te werken. 

6 Gold Reef City

Wie op zoek is naar wat actie of wie op reis is met kinderen kan altijd naar het attractiepark Gold Reef City. Dit themapark is opgebouwd op de terreinen van een oude goudmijn en brengt je  terug naar de 19e eeuw waar de goudkoorts zijn hoogtepunt beleefde. Dit park beschikt over iets meer dan 30 attracties waarvan de “Tower of Terror”, dat zich in een oude mijntoren bevindt, het hoogtepunt van dit attractiepark in Johannesburg moet zijn. Dit park heeft daarnaast voor de volwassenen een Casino waar er op regelmatige basis ook shows zijn. 

7 Pilansberg Game Reserve

Wie aan Zuid-Afrika denkt, denkt ook automatisch aan een safari. Een ideale plek om dit te doen, op een kleine 3 uur rijden van Johannesburg, is het Pilansberg Game Reserve. Het beschermde gebied biedt de kans om de Big 5 te spotten en telt enkele mooie lodges voor je overnachting. Je kan dit park met de eigen wagen bezoeken al raden wij een echte gamedrive met ervaren ranger aan. De kans op het zien van dieren is niet alleen groter, het is ook een pak veiliger voor zowel jezelf als de dieren. Pilansberg Game Reserve is bovendien ook één van de goedkoopste parken om een game drive te doen. We raden dan ook aan om hier enkele dagen te blijven en meerdere game drives te doen. 

Pilansberg Game Reserve Johannesburg
Johannesburg Safari Giraf

8 Cradle of Humankind en Sterkfontein Caves

Cradle of Humankind is een tentoonstelling in het Maropeng Visitor Centre en brengt de evolutie van de mens op een zeer mooie wijze in beeld. Dit museum koppelen aan de Sterkfontein grotten, waar enkele belangrijke ontdekkingen zijn gebeurt die ons de evolutie helpen begrijpen, maakt het alleen maar specialer. Deze unieke plek en zijn grotten staat dan ook met reden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er worden meerdere tours georganiseerd die je hier kan terugvinden

9 Nelson Mandela Square

Wie lekker wil eten of wil gaan shoppen moet op het Nelson Mandela Square zijn. Op het plein zijn er talloze gezellige restaurants te vinden. Al zijn de restaurants niet de enige reden om naar dit plein af te zakken. Zo is er ook een shoppingcenter met bekende ketens te vinden. Het shoppingcenter is elke dag geopend tot 22 uur met uitzondering van zondag (18 uur). 

10 Daguitstap naar Pretoria

Een andere bekende stad op nog geen uur rijden is Pretoria. Ook deze stad heeft heel wat te bieden maar is zeker te doen op één dag. Zo moet je zeker een keer “Freedom Park” bezocht hebben. Wat een herdenkingsplek voor vrijheidsstrijders tegen de apartheid is. En ook bezoek aan de Union Buildings en het 9-meter hoge standbeeld van Nelson Mandela mogen niet op je lijstje ontbreken. Het park aan de Union Buildings geeft je daarnaast één van de mooiste panoramische zichten over de stad die ja zal vinden. 

Nelson Mandela Pretoria

Veiligheid in Johannesburg

Criminaliteit

Zoals in bijna elke stad in de wereld is er ook in Johannesburg een zekere vorm van criminaliteit. Het gaat voornamelijk over diefstal. Steek je waardevolle spullen dus op een veilige plek weg en hou op drukke plaatsen je reisgezelschap goed in het oog. Daarnaast werd of wordt Johannesburg vaak als de hoofdstad van de criminaliteit genoemd door de hoge cijfers. Maar dat cijfer moet genuanceerd worden. Je moet weten dat Zuid-Afrika één van de enige landen is waarbij alle cijfers goed en uitgebreid bijgehouden worden. Het is dus logisch dat zij dan de ‘hoogste’ cijfers behalen, maar dat is wellicht een vertekend beeld.

Natuurlijk zijn de statistieken er wel en zijn er wel heel wat carjackings en roofovervallen. Dat ontkennen we niet. Er wordt aangeraden om niet alleen over straat te lopen en niet meer buiten te komen wanneer het donker is. Ook het bezoeken van een township zonder begeleiding wordt afgeraden. 

Welke buurt vermijden?

Er zijn in Johannesburg enkele wijken die je als toerist beter links laat liggen. Zo moet je geen township bezoeken zonder (lokale) gids. Daarnaast worden buurten als Hillbrow, Yeoville en Berea als gevaarlijk bestempeld. De kans dat je hier als toerist komt is echter eerder klein. De criminaliteit in deze wijken is vaak ook drugs-gerelateerd. Hou je dus buiten deze kwesties. Daarnaast is ook het Central Business District bij nacht niet de veiligste plek. Het is in deze regio zelfs toegestaan om door het rood te rijden. 

Wat te doen in Johannesburg?

Hopelijk brengt onze “wat te doen in Johannesburg”-lijst inspiratie voor je volgende reis. Deze stad in Zuid-Afrika is de moeite waard om te bezoeken.  Wij raden een verblijf van minimum 2 en maximum 5 nachten in deze stad aan. Wie graag meer info heeft, kan zich altijd wenden tot de website van de dienst toerisme.

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over Zuid-Afrika

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles