Travel Reasons logo

Gratis Reisgids

Zweden

Gratis Reisgids

Zweden

Juni tot september

Zweeds

Zweedse Kroon (SEC)

Zeer hoog

Het Scandinavische land Zweden is bij ons vooral gekend door zijn Zweedse balletjes en winkelketen Ikea. Maar natuurlijk is dit land veel meer dan dat. Denk maar aan prachtige steden als Stockholm, Malmö en Gothenburg. Het land kent een zeer diverse natuur met gletsjers, kusteilanden en prachtige meren. Maar ook een heel simpele maar heerlijke keuken. Ook is Zweden een land met twee gezichten. Eentje in de zomer en eentje in de winter. Dit land is in de zomer zeer geschikt voor wandelaars en fietsers en in de winter voor skiërs en andere wintersporten. Ook een citytrip naar dit Scandinavische land in Europa is zeker geen slecht idee.

Handige weetjes

Zweden

Voeding

Zweden is gekend voor zijn traditionele gerechten van wild en vleesballetjes geserveerd met aardappelen en rode bessen. Daarnaast is vis veel voorkomend alsook gebakjes. De meeste gerechten zijn winterse gerechten van een degelijke portie. Je kan hier goed en veel eten. Naast de traditionele gerechten vind je er ook, net zoals bij ons, allerlei internationale keukens. Op restaurant gaan is niet duurder dan in België. Je betaalt Europese prijzen die meestal tussen de 14 en 20 euro (omgerekend) liggen voor een avondmaal. Enkel drinken is iets duurder, vooral alcohol.

Papieren voor Zweden

Zweden ligt in Europa dus je hoeft hier als Europeaan geen extra papieren voor aan te vragen. Je identiteitskaart is hier ook geldig. Hetzelfde geldt voor jouw rijbewijs. Ook dit is hier gewoon geldig en wordt aangenomen door de plaatselijke verhuur firma’s van auto’s. Je hebt geen specifieke inentingen nodig voor een reis naar Zweden.  Met Covid19 kunnen deze regels wel eens veranderen.

Tolwegen in zweden

Zweden kent enkel tolwegen in en rond de steden Stockholm en Göteburg. Daarnaast is de Sontbrug, die de verbinding tussen Zweden en Denemarken maakt, ook betalend. Tevens zijn de tolbruggen Motala en Sundsvall betalend. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze tarieven te betalen. Op voorhand of ter plaatse en cash of met je creditcard.

Vervoer Zweden

De manier om zweden te gaan verkennen is ongetwijfeld met het openbaar vervoer. Dit is in dit land zo goed geregeld dat je overal kan geraken zonder wagen en dat in een redelijk goede tijd en tegen een schappelijk tarief. Je koopt best een oplaadkaart voor de trein, tram en bus. Die behoren tot dezelfde maatschappij en je kaart is bij elk van deze vervoersmiddelen geldig. Je zal naast de bus en de trein ook wel eens een veerboot nodig hebben. Vooral in een stad als Stockholm dat bestaat uit verschillende eilanden. Beslis je toch met de wagen te gaan, hou er dan rekening mee dat je altijd op tijd tankt, want in Zweden is het soms moeilijker om een tankstation te vinden. Verder heb je geen tolwegen in Zweden maar wel enkele tolbruggen. Het is echter niet de moeite om deze bruggen te ontlopen. Want rondrijden zal je uiteindelijk meer kosten aan benzine.

Accomodaties

De prijs voor een accommodatie in Zweden is natuurlijk heel afhankelijk van de locatie. Maar in een stad als Stockholm kan je al een deftige hotelkamer vinden vanaf 60 euro voor een nacht inclusief ontbijt. En met een Airbnb kan dit zelfs al vanaf 25 euro per nacht, maar dan zonder ontbijt. Controleer wel altijd waar je hotel of airbnb gelegen is. Want soms kan dit zeer afgelegen liggen waardoor je weer meer uitgeeft aan vervoer.

Internet

Zweden is een modern land. Op de meeste plekken in Zweden kan je dan ook gebruik maken van gratis wifi. Zo kan je dit vinden in bars, restaurants, hotels en zelfs in sommige musea. Je kan ook gewoon je 4G-verbinding gebruiken (de roamingkosten zijn binnen Europa afgeschaft), al werkt dit niet altijd even goed op bijvoorbeeld de eilandjes rondom Stockholm.

Wat te doen in

Zweden

Citytrip Stockholm

Wat te doen in Stockholm

Blog

Zweden

Met de auto naar Zweden

Met de auto naar Zweden

Onlangs gingen wij voor de Canoe Trip van TravelBase met de auto naar Zweden. We krijgen dan ook zeer veel vragen over tolwegen, de kwaliteit van de wegen en de soms afwijkende verkeersregels.

Lees meer »