Travel Reasons logo
Zwitserland

Beleef een actieve zomervakantie in het authentieke Saas-Fee/Saastal

Een vakantie in Zwitserland is altijd een goed idee. Of je nu gaat voor de natuurbeleving, de charmante steden of hun gastronomie, elke plek heeft zijn charme en zal je weten te bekoren. Zoek je evenwel een mooie balans tussen actie en ontspanning in combinatie met de meest indrukwekkende natuur? Dan kan het mooie Saas-Fee/Saastal raad brengen.

Saas-vallei

Het prachtig gelegen Zwitserse dorp Saas-Fee is wereldberoemd omwille van zijn hoge bergtoppen en diepe vallei. De Saas-vallei wordt gevormd door 4 dorpen: Saas-Fee, Saas-Grund, Saas-Almagell en Saas-Balen. Saas-Fee mag dan wel de grootste en meest toeristische van de 4 zijn, de charme en authenticiteit is altijd gebleven. Deze regio wordt omgeven door 18 bergtoppen van meer dan 4.000 meter hoog, wat absoluut uniek is.

Saas-vallei in Zwitserland
Stadje in Saas-Fee

Hoogste berg van Zwitserland

De hoogste berg van Zwitserland, de Dom met zo’n 4545 meter, is het hele jaar door met sneeuw bedekt. Maar voor wintersport kom je beter tijdens de wintermaanden nog ’s terug wanneer het dorp ingepakt is met een dikke laag verse sneeuw en alle skipistes open zijn. Tijdens de zomer zijn er andere activiteiten die je beslist kunnen bekoren.

Saas-Fee bergen

Marmotten spotten en voederen

Wat dacht je bijvoorbeeld van een rodelbobbahn, een via ferrata of een afdaling met een monster scooter? Actieve opties voor waaghalzen zijn er in overvloed. Maar de leukste en meest bijzondere activiteit die je hier kan doen is het spotten én voederen van marmotten. Deze schattige diertjes leven in het wild in de bergen van Saas-Fee. Je kan ze onder meer vinden bij Spielboden. Hiervoor hoef je enkel maar de kabellift te nemen en een klein stukje te wandelen. De marmotten komen vanzelf tevoorschijn. Een leuke belevenis voor kinderen én volwassenen!

TIP: Haal een zakje voer bij de dienst toerisme van Saas-Fee. Geef de marmotten enkel pindanoten en wortelen. De marmotten mogen uiteraard niet alles zomaar opeten dus geef in geen geval eigen eten en laat geen afval rondslingeren.

Marmotten in Zwitserland
Natuur in Zwitserland met Travel Reasons

De mooiste wandelingen

Daarnaast geniet je hier uiteraard van ’s werelds mooiste wandelingen omgeven door hoge, witte bergtoppen en kleurrijke, bloemige valleien. Er zijn uitdagende routes voor getrainde hikers maar evengoed ontspannen wandelingen met focus op yoga en wellness. Zowel voor jong als oud. Het is dus niet ongewoon dat dit één van de favoriete bestemmingen is van vele outdoor-liefhebbers.

Saas-Fee in Zwitserland

Gletsjers en gletsjermeren

Nergens in Zwitserland zijn we al zo dichtbij een gletsjer geweest als hier. Je kan bijvoorbeeld naar Längfluh op 2870 meter hoogte gaan. Wandel even door naar het gletsjermeer (zo’n 5 minuten wandelen) en aanschouw het prachtige spektakel van kleuren en reliëf. Je neemt in één oogopslag zoveel verschillende indrukken waar dat je hier gerust uren kan rondkijken. Het restaurant op deze berg is trouwens ook een aanrader.

Wie maar niet genoeg krijgt van gletsjers en gletsjermeren, moet naar de andere kant van de vallei. Via de kabelllift van Kreuzboden/Hohsaas ga je richting Hohsaas waar je op 3200 meter hoogte een uitstekend uitzicht krijgt op de hoogste bergtoppen van Zwitserland. De fenomenale uitzichten zullen je sprakeloos maken. Wie een stukje bergop wandelt zal ook daar getrakteerd worden op een schitterend uitzicht. Je vindt er een kleiner bergmeer en een bijna buitenaards landschap.

Van hieruit kan je ook kiezen voor The Glacier Trail die je langs de twee gletsjers neemt. Een goede conditie en aangepaste kledij is hiervoor wel aangeraden.

Gletsjers en gletsjermeren in Zwitserland
Sigridofthesun in Zwitserland

Wellnessbeleving

Na al die actieve inspanningen zoek je wellicht ook graag pure ontspanning op. Die vind je in Saas-Fee bij Aqua Allalin. Naast een groot zwembad met jacuzzi en glijbaan voor de kinderen, vind je hier ook een wellness-gedeelte met verschillende sauna’s, stoombad, jacuzzi en ligruimte. Het beste, en meest ontspannende, onderdeel van deze wellness is zonder twijfel het schitterende uitzicht op de bergen tijdens je saunabezoek.

Mattmark

Alsof Saas-Fee nog niet indrukwekkend genoeg is, vind je op een halfuurtje rijden van het dorp de grootste aarden dam van Europa: de stuwdam van Mattmark (Mattmarksee). Je kan ook gemakkelijk de bus nemen die in de zomer vanaf de eerste nacht gratis is. Uiteraard kan je, wanneer je iets meer tijd hebt, rond het meer onvergetelijke wandelingen of fietstochten maken. Nabijgelegen kom je tijdens de zomermaanden ook verschillende watervallen tegen. Het landschap is er zo rauw, onaangeroerd en mooi dat je er emotioneel van wordt.

De regio van Saas-Fee
stuwdam van Mattmark

Enkele feitjes over Saas-Fee Saastal

  • Dat de Saas-vallei op zijn minst bijzonder te noemen is, bewijzen de volgende feitjes.
  • Saas-Fee wordt omgeven door 18 bergtoppen van wel 4000 meter hoog, wat absoluut uniek is. Je kan ze allen zien als je de kabellift naar Hohsaas neemt en de ’18 four-thousanders’-trail neemt.
  • Er mogen geen auto’s rijden in Saas-Fee. Je parkeert je auto net voor je binnenrijdt en enkel geautoriseerde, elektrische voertuigen mogen het dorp binnen. Dit zijn enkel voertuigen van hotels en bedrijven.
  • Milaan is slechts op 120 kilometer in vogelvlucht gelegen. Een uitstapje naar Milaan (of elders in Italië) is dus perfect mogelijk tijdens je reis.

Meer informatie over deze adembenemende bestemming vind je via de website van de dienst toerisme in Saas-Fee. 

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Inhoud

Volg ons

Meer Europa

Verrassend Vilvoorde – Op citytrip naar de toekomst 

La Rosière, ontstaan uit de visie van lokale herders, biedt een unieke mix van traditie en moderniteit.

Op culinaire reis naar het mooie Madeira

Wat te doen in Dordrecht?

Het Unesco Werelderfgoed van Neder-Silezië in Polen 

Een culinaire reis naar Izmir in Turkije

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles