Travel Reasons logo

Zwitserland

De mooiste steden van Zwitserland

De mooiste steden

van Zwitserland

Zwitserland staat gekend omwille van zijn indrukwekkende natuur en berglandschappen, maar wist je ook dat de Zwitserse steden meer dan de moeite zijn om te bezoeken? Een citytrip of roadtrip brengen je langs de mooiste steden van Zwitserland.

Bazel

Net op de grens, als je Zwitserland binnenkomt, kom je de stad Bazel tegen. Deze universiteitsstad is één van de grotere steden in Zwitserland en de perfecte uitvalsbasis om een roadtrip doorheen het land te beginnen. Overnacht je net buiten het stadscentrum? Geen probleem! De metro’s brengen je van punt tot punt en rijden heel regelmatig. Het openbaar vervoer is sowieso gemakkelijk te gebruiken in Zwitserland en van uitstekende kwaliteit. 

Doe zeker een street art-tour doorheen de stad want je zal er de meest indrukwekkende graffiti walls terugvinden alsook enkele werken van bekende street art kunstenaars. Verder is de stad erg charmant, voornamelijk langs de kant van het water. Heerlijk tafelen kan zowat overal in de stad.

Na je bezoek aan Bazel kan je een stukje van de Grand Tour doen. Deze prachtige route brengt je langs top-locaties zoals bijvoorbeeld het pittoreske dorp Saint-Ursanne. Hier waan je jezelf in de Provence dankzij de vele kleurrijke huisjes. Iets verderop vind je Creux-du-Van. Een waanzinnig natuurgebied met als grootste troef de reusachtige rotswand waar je regelmatig steenbokken kan spotten. De moeite om ook hier halt te houden en eventueel een mooie wandeling te maken. Het is ook de perfecte picknick-spot. 

Buitenwijk bazel

Golden Pass Route

Zoals eerder gezegd is het openbaar vervoer van uitstekende kwaliteit in Zwitserland en veruit het beste vervoersmiddel om te reizen in en tussen verschillende steden. Wij namen vanuit Lausanne wel een héél bijzondere trein. Namelijk de Belle Époque wagon (deel van een gewone trein) van de Golden Pass route. Deze wagon is volledig in stijl van de Belle époque en alleen daarom al de moeite om te nemen. Maar ook de route onderweg is om bij weg te dromen. Berglandschappen, wijngaarden, grasvelden,… Je komt het onderweg allemaal tegen. En het beste? Je betaalt niets extra om deze fancy wagon te gebruiken. Het is allemaal deel van je Swiss Travel Pass. Hiermee combineer je voordelig al het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro en boot) met toegang tot verschillende museums.

Lausanne

Een stad die we enorm aanraden om te bezoeken is Lausanne. Deze stad ligt aan het Meer van Genève en is de vierde grootste stad van Zwitserland, maar blijft ondanks de grootte enorm charmant. Je vindt er niet alleen het indrukwekkende Olympisch museum maar ook de grootste gothische kerk van Zwitserland.

Het is de moeite om na een bezoekje aan het Olympisch museum een wandeling langs het Meer van Genève te maken. Volgens ons de meest romantische plek van de stad. Daarnaast is een bezoek aan de vele wijngaarden net buiten het centrum een must-do. De uitzichten zijn hier ongelooflijk mooi. En wat is er nu beter dan wijn proeven met een uitstekend uitzicht? Op-en-top vakantiegevoel!

Als je de stad bezoekt, loop dan zeker ook naar de Notre-dame kathedraal. Hier heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en als je geluk hebt kan je er ‘s avonds ‘le guet’ de uren horen roepen. In Lausanne heb je nog een soort ‘belleman’ die van 10u ‘s avonds tot en met 2 uur ‘s nachts de uren afroept van bovenop de kathedraal. Wij waren er getuige van en dit is zo bijzonder. Deze traditie gaat al meer dan 600 jaar mee en het vergt passie om elke avond paraat te staan voor deze job.

Nog een bijzonderheid in Lausanne is het kleinste museum ter wereld. Musée de la Chaussure is maar enkele vierkante meters groot maar telt een enorme collectie aan lederen schoenen doorheen de jaren. Kans is groot dat het museum gesloten is wanneer je er passeert, maar als je lang  genoeg blijft staan zal de vriendelijke eigenaresse (die naast het museum woont) voor je komen open doen.

Trein Zwitserland
Golden Pass Route

Lucerne

De volgende stad die we bezochten tijdens onze route doorheen Zwitserland, is Lucerne. Deze sprookjesachtige stad wordt beschouwd als één van de mooiste steden van Zwitserland. En daar moeten wij ook aan toegeven. Wat een parel! Van de bekende Kapelbrug tot authentieke tradities. Lucerne is een must see voor iedereen die van cultuur en romantiek houdt. Deze stad heeft een enorme charme die zelfs ons, natuurmensen in hart en ziel, wist te bekoren. Overnachten kan je in de luxueuze kamers van Hotel Des Balances met zicht op de Reuss rivier. Sprookjesachtiger kan haast niet. Hier kom je helemaal tot rust. 

Pilatus Kulm

Vanuit Lucerne kan je de berg Pilatus Kulm bezoeken. Deze ligt op een hoogte van 2100 meter en is gemakkelijk te bereiken via de Golden Round Trip. Deze gaat zowel via kabellift, als trein als boot en met één ticket kan je de verschillende vervoersmiddelen nemen. Je kan dus bijvoorbeeld de kabellift naar omhoog nemen en terugkeren via het treintje (een aanrader!) en dan de boot nemen richting Lucerne. Zo heb je een hele ‘reis’ rond Pilatus gemaakt en genoten van de mooiste uitzichten die de regio te bieden heeft.

Op de berg zelf kan je ook schitterende (korte, maar pittige) wandelingen maken die je met helder weer prachtige vergezichten over de stad en bergtoppen geven. Dit is Zwitserland op z’n best! Daarom raden we iedereen aan om Mount Pilatus Kulm te bezoeken én er minstens één nacht te overnachten. Er is namelijk een comfortabel hotel met restaurant te vinden op 2100 meter en dat is vrij uniek. Ontwaken tussen de bergen? Een magisch gevoel! En het eten in het restaurant is van uitstekende kwaliteit. Nog een reden te meer om een nachtje te blijven.

steden van Zwitserland
Mount Pilatus

Zürich

Als laatste stad in Zwitserland kon Zürich natuurlijk niet ontbreken. De grootste stad van Zwitserland is gekend tot ver buiten Europa. Beroemdheden als Roger Federer en Tina Turner hebben er een optrekje. Je kan ze met wat geluk op straat spotten samen met nog tal van andere beroemdheden. Zürich wemelt van de bekende koppen. Het verbaasd dan ook wellicht niet dat dit een dure stad is om te wonen en te leven. Uit eten gaan kost al snel rond de 50 euro en overnachtingen zijn ook niet goedkoop. Gelukkig zijn er tal van musea en bezienswaardigheden inbegrepen in de Swiss Travel Pass en bespaar je zo enkele euro’s. 

Binnenkort kan je trouwens van Amsterdam naar Zürich de nachttrein nemen. Zo ben je in enkele uren in Zwitserland en kan je gewoon een dutje doen terwijl je reist. Deze treinen zullen normaal gezien vanaf december 2021 operationeel zijn. Het is dan nog gemakkelijker en sneller om naar Zwitserland te reizen!

Andere mooie steden in Zwitserland

Dit waren onze favoriete steden die we onlangs bezochten in Zwitserland. Ook als natuurliefhebber wisten ze ons te bekoren want zo goed als elke stad is omgeven door water en berglandschappen. Je gaat dus in een ogenblik van stad naar natuur indien je dat wenst. Het beste van twee werelden!

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere mooie steden in Zwitserland die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk maar aan Genève, Bern, Lugano, Sankt Moritz of Neuchâtel. Stuk voor stuk prachtige steden die je minstens één keer in je leven wil bezoeken. Helaas hebben wij maar een stukje van het prachtige Zwitserland gezien maar dat geeft ons een goede reden om nog eens terug te keren.

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over Zwitserland

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles