Travel Reasons logo
Zwitserland

Wat te doen in Luzern?

Wat te doen

In Luzern

Onlangs werden wij door de toeristische dienst van Zwitserland uitgenodigd voor de Content Creators Summit van 2022. Hierbij selecteert Zwitserland creators uit verschillende landen ter wereld om samen te komen. In deze summit leerden we dan ook heel wat van elkaar en de sprekers. Daarnaast kregen we ook de kans om de stad Luzern te verkennen. We delen dan ook graag in deze post alles wat je kan doen in Luzern. 

1 De Kapellbrücke

De bekendste brug van Zwitserland is terug te vinden in Luzern. De Kapellbrücke oftewel Kapelbrug die al meer dan 600 jaar oud is, is dan ook in meerdere films terug te zien. Al zijn het vooral de prachtige schilderijen in de houten brug die zo bijzonder zijn. De schilderijen geven namelijk de geschiedenis van de stad Luzern weer en het is dan ook een reis doorheen de geschiedenis als je de brug bewandeld. Helaas werden er al enkele originele schilderijen vernietigd door een brand in 1993. Deze brug wordt door velen gezien als de meest romantische plek in Zwitserland.

Wat te doen in Luzern?
Zwitserland reisgids

2 Het meer van Luzern

Het meer van Luzern geeft deze stad mee vorm en is ook de ideale plek om te genieten van een zonsopgang of -ondergang. Je kan op verschillende plekken van het water genieten, bijvoorbeeld in één van de parken langs het meer. Een andere leuke plek aan het meer kan je vinden aan het Lido Beach House waar je ook een strandje hebt en waar je mag zwemmen in het meer. En voor wie niet graag zwemt maar wel het meer wil verkennen, kan de boot nemen. Bootvaarten kan je boeken over het treinstation van Luzern. Een zeer leuke rondtrip waarbij je een mooi beeld over de stad en de omliggende bergen krijgt. 

3 Stucki Trekking

Wie van paarden en natuur houdt moet absoluut de Stucki Trekking doen. Je gaat bij deze tocht namelijk met een paard door de Sörenberg-regio waar je nog echte natuur kan terugvinden. Een paardenrit door deze panoramische landschappen brengt je terug naar het wilde westen. Je kan deze unieke ervaring boeken van april tot oktober en de prijzen starten vanaf 180 euro. Deze uitstap is een verborgen pareltje in Luzern waardoor je deze activiteit alleen kan boeken via een mailtje. Wij raden aan om dit tijdig te reserveren. 

Meer van Luzern
Doen in Luzern

4 Musegg-muur

Naast de Kapellbrücke is de Musegg-muur en zijn 9 uitkijktorens één van de bezienswaardigheden in Luzern. Deze muur en zijn uitkijktorens zijn bijna volledig begaanbaar en zorgen voor een mooi beeld over de stad. Daarnaast bevat er één van de torens een indrukwekkende en authentieke klok, wat zeer speciaal is om te zien. Een wandeling op deze 870 meter lange muur is een aanrader. Je kan deze plek zowel met een gids als zonder gids bezoeken en is volledig gratis.

5 Mount Pilatus

Een absoluut hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is Mount Pilatus. Deze 2137 meter hoge berg geeft je een prachtig panoramisch zicht over de stad en het meer. Daarnaast kan je hier enkele mooie hikes maken en zelfs overnachten in het hotel op de top van de berg. Wij verbleven vorig jaar in dit luxueuze hotel en het was een prachtige ervaring met de mooiste zonsondergang en -opgang. Je kan op Mount Pilatus ook een klimparcours in de bomen afleggen of een paraglide boeken. Je geraakt er met de kabellift of per trein. Sportievelingen kunnen zich zelfs aan een wandeling naar de top wagen. 

Mount Pilatus Zwitserland
Mount Pilatus Zwitserland

6 Stanserhorn

Een andere en iets minder bekende berg is de Stanserhorn. Deze 1898 meter hoge berg is aanzienlijk kleiner dan de Mount Pilatus maar daarom niet minder mooi dan zijn concurrent. Ook vanop deze berg heb je een prachtig uitzicht over de stad en het meer. Bovendien is de kabellift naar de top van de berg zeer indrukwekkend. Zo is het de eerste cabrio kabellift ter wereld. Je kan dankzij het open dak veel beter genieten van de panoramische uitzichten onderweg. Wij deden dit bij een wondermooie zonsondergang die ons nog lang zal bijblijven. Ook vanop de Stanserhorn kan je heel wat mooie wandelingen maken. 

7 Proeven & Maken van Chocolade

Wie aan Zwitserland denkt, denkt automatisch aan chocolade. Een unieke ervaring met chocolade mag dus niet ontbreken op je lijstje met wat te doen in Luzern. En volgens ons is er geen leukere en betere manier om meer over de Zwitserse chocolade te leren dan door het zelf te maken en te proeven. Een unieke beleving dat wordt aangeboden door Max Chocolatier. Er zijn verschillende  formules mogelijk waarbij de goedkoopste formule start bij 85 euro per persoon. Maar het proeven en gieten van je eigen chocoladereep is toch wel de echte aanrader. De prijs hiervoor ligt iets hoger: 150 euro voor 120 minuten workshop-plezier. 

8 Schrattenfluh hike en grot

Wie van wandelen en bijzondere uitzichten houdt kan zijn hart ongetwijfeld ophalen bij De Schrattenfluh-hike. Dit speciale gebergte, dat ontstaan is door honderd jaren erosie, is te bezoeken van april tot en met september. Je kan de wandeling met een gids doen of je kan deze ook zelf afleggen (let op: enige ervaring nodig). Hier vind je meer informatie over de mogelijkheden. Onder deze beschermde UNESCO omgeving bevindt zich bovendien een heel netwerk aan grotten die je ook kan bezoeken. 

9 Bürgenstock en Hammetschwand lift

Bürgenstock is wellicht het meest luxueuze resort van heel Zwitserland. Overnachten in dit hotel is dan ook voor velen niet mogelijk omdat een hotelkamer al snel start bij 1200 euro per nacht. Maar je kan wel een stukje proeven van al deze weelde en luxe dankzij een bezoek aan het uitstekende Aziatische restaurant met panoramisch uitzicht. Ook een bezoek aan de indrukwekkende spa of bioscoop is voor niet-hotelgasten mogelijk. Dit hotel is bovendien ook een prima startpunt voor enkele mooie wandelingen dankzij de 120 meter hoge Hammetschwand lift die je naar een panoramisch hoogtepunt brengt. Het Bürgenstock Resort is te bereiken met de klimaatneutrale veerboot die vertrekt vanuit het centrum van Luzern. 

Bürgenstock hotel

10 Oude stadscentrum

Naast de romantische kapelbrug heeft Luzern ook een enorm mooi en authentiek stadscentrum met gedecoreerde gevels. Het oude stadscentrum (Altstadt) is bovendien volledig autovrij. Dat maakt van deze typische Zwitserse winkelstraatjes één van de leukste plekken van Zwitserland. Wij maakten vorig jaar kennis met verschillende Zwitserse steden en Luzern werd mede door het charmante oude stadscentrum één van onze favoriete steden. 

11 Swiss Museum of transport

Wie interesse heeft in transport en technologie moet absoluut een bezoek gebracht hebben aan het Swiss museum of transport. Dit museum dat elk jaar meer dan 1 miljoen bezoekers aantrekt laat je kennis maken met de geschiedenis en de toekomst van transport op land, in het water en zelfs in de lucht. Naast de indrukwekkende onderzeeër zijn vooral de simulatie vluchten waarbij je jezelf als piloot kan voelen een absolute aanrader voor kinderen en families. Een dagpas kost je 56 euro per persoon. 

Genieten in Luzern

Vervoer in Luzern

Visitor Card

Luzern kent een zeer uniek concept. Je kan namelijk in elk hotel gratis een Visitor Card vragen. Met deze kaart kan je dan al het openbaar vervoer in de stad gebruiken (zone 10). Ideaal om deze stad en deze lijst met wat te doen in Luzern af te vinken. Daarnaast krijg je ook heel wat kortingen bij toeristische attracties. Bekijk hier de mogelijkheden.

Swiss Travel pass

De gemakkelijkste manier om je doorheen Luzern en de rest van Zwitserland te verplaatsen, is met de Swiss Travel Pass. Hiermee kan je namelijk al het openbaar vervoer in Zwitserland gebruiken. Wijzelf hebben deze pas al meerdere keren gebruikt en dit is veruit de gemakkelijkste manier om jezelf te verplaatsen. Je kan deze pas nemen van 3 tot 15 dagen en je kan een onderscheid nemen tussen 1ste of 2de klasse. Je hebt met deze travel pass ook toegang tot een heel groot deel van de musea en kabelliften. Wie op één plek verblijft en maar één of twee treinen of bussen moet nemen is waarschijnlijk wel goedkoper af met losse tickets. 

Luzern Zwitserland

Wat te doen in Luzern?

Zoals je kan zien heeft Luzern heel wat te bieden. Wij houden vooral van deze Zwitserse stad omwille van de gezelligheid en charme. Maar ook door de prachtige omliggende natuur waar je binnen een halfuur al kan geraken. Je kan overdag een wondermooie wandeling in de Alpen maken en ’s avonds eten in het gezellige stadscentrum. Die combinatie zorgt ervoor dat dit niet ons laatste bezoek aan deze intrigerende stad zal zijn. Wie nog vragen of opmerkingen heeft over deze “wat te doen in Luzern” kan ons altijd contacteren via onze contactpagina of Instagram-pagina

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over Zwitserland

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles