Travel Reasons logo

Zweden

5 Weetjes over Zweden

5 weetjes over

Zweden

Zweden ligt in Noord-Europa, meer bepaald in het Scandinavisch gebied. Noorwegen en Finland zijn buurlanden en hoewel dit land in Europa ligt, betalen ze er met de Zweedse Kroon. Dit zijn feiten die je misschien al wist over het land, maar er zijn ook een aantal zaken die je wellicht nog niet wist. Deze bespreken we hieronder. Hier zijn 5 weetjes over Zweden.

Vooruitstrevend

Een van de meest vooruitstrevende landen waar we al geweest zijn is zonder twijfel Zweden. Alles lijkt er vlot en gemakkelijk te verlopen. Het openbaar vervoer zit uitstekend in elkaar, de gezondheidszorg is een van de beste ter wereld en de inwoners zijn erg behulpzaam en verdraagzaam. Zweden lijkt wel een sprookjeswereld. Het heeft ons doen inzien dat er in België nog veel werk aan de winkel is. In Scandinavische landen hebben ze zonder twijfel meer een “wij”-gevoel en zijn ze meer plichtbewust. Bij ons is dat minder. Daarnaast krijgt de natuur de aandacht die ze verdient. Ook in steden zijn er nog veel groene oases en de meerderheid verplaatst er zich met de fiets of de tram. En op die tram hoef je geen halfuur te wachten. Deze komen gewoon om de vijf minuten. Een uitgebreider en efficiënter netwerk voor openbaar vervoer zien we in de toekomst ook graag in België.

Uitvindingen

Bij een vooruitstrevend land horen ook tal van uitvindingen die op naam van Zweden staan. Een paar van deze uitvindingen zijn de pacemaker, de dialyse machines, de drie-punt veiligheidsgordel, dynamiet en de koelkast. Recente apps als Spotify en Skype kennen hun oorsprong tevens in Zweden. Qua technologie is Zweden een van de meest innovatieve landen wereldwijd.

Weetjes over Zweden

Gelijkheid

Zweden vinden het erg belangrijk dat iedereen gelijk is. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten en niemand hoeft zich minderwaardig te voelen. Ook homoseksualiteit wordt aanvaard. Homoseksuele relaties zijn al sinds 1944 in Zweden toegelaten en sinds 2009 zijn huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht toegelaten.

Archipel

Hoofdstad Stockholm, vaak genoemd als het “Venetië van Zweden”, is de grootste stad en telt maar liefst 24000 eilandjes. Deze archipel is dus zonder twijfel zeer indrukwekkend te noemen. Een van de favoriete bezigheden of weekendactiviteiten van de inwoners in Stockholm is dan ook gezellig met hun bootje varen en een picknick houden op een van de eilanden.

Vegetarisch eten

De meeste traditionele gerechten in Zweden zijn vleesgerechten, waaronder wild favoriet is. Naast vlees is ook vis populair. Voor vegetariërs is er minder keuze. In sommige restaurants zal je zelfs geen opties vinden. Hou daar rekening mee als je vegetariër bent. Selecteer op voorhand restaurants waar je kan gaan eten zodat je niet hoeft weg te lopen na het zien van een menukaart vol vleesgerechten. Tevens opvallend is dat ze in Zweden als lunch warm eten. Vaak een stuk vis met koude groenten. Warm eten doen ze ‘s avonds nog een keer. Ze eten dus vaak tweemaal per dag een warm gerecht.

Weetjes over Zweden

Kende jij bovenstaande weetjes over Zweden al? Laat het ons weten in de comments.Weet je nog andere feiten over het land? Deel ze met ons in de comments. We zijn benieuwd!

Categories

Uitstapjes

Volg ons