Travel Reasons logo
Zweden

Met de auto naar Zweden

Met de auto

Naar Zweden

Onlangs gingen wij voor The Canoe Trip van TravelBase met de auto naar Zweden. We krijgen dan ook zeer veel vragen over tolwegen, de kwaliteit van de wegen en de soms afwijkende verkeersregels. Wij antwoorden met plezier op al deze vragen in dit blogartikel. 

Tolwegen

Misschien verrassend maar in Zweden heb je geen tolwegen. Wel heb je enkele bruggen rond Göteborg en de Öresundsbrug waar je voor moet betalen. Deze brug is niet te vermijden als je langs Denemarken het land binnenkomt (ferry’s uitgezonderd). Je betaalt hier  45 euro per keer dat je deze brug passeert. Een vrij hoge prijs die wijzelf niet hadden verwacht. Iemand met een caravan of mobilhome zal zelfs tot 90 euro moeten betalen. Je kan bij deze bruggen zowel cash als met de kaart betalen. 

congestion tax

In en rond de steden van Stockholm en Göteborg moet je wel een congestion tax betalen. Dit is een tax die er moet voor zorgen dat de wegen in en rond deze stad van hoge kwaliteit blijven door de gebruikers ervoor te laten betalen. Voor deze tax moet je niets doen want deze wordt namelijk automatisch naar jou thuis gestuurd op basis van je nummerplaat. Je hoeft dus niet te stoppen bij een tolpoort. Het gebruik van deze wegen of bruggen ligt tussen de 1 en 5 euro per passage. Elke tax-weg in Zweden is goed aangegeven. 

Zonsondergang Zweden
The canoe trip zweden

verkeer en regels in Zweden

Het verkeer in Zweden wijkt niet zoveel af van alle andere landen in Europa. Toch zijn er enkele dingen waar je rekening moet mee houden omdat de regels net iets anders zijn. Zo is er een maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed van 0,2 promille, wat bijzonder weinig is. Daarnaast moet je wagen in Zweden ook zichtbaar zijn. Hierdoor moeten de dimlichten altijd aan zijn tijdens het rijden ook al ben je overdag aan het rondrijden. Voor mensen met kleine kinderen moet je er rekening mee houden dat kinderen tot 7 jaar verplicht in een kinderzitje moeten zitten. 

Let op! Wandelaars moeten in Zweden links van de weg lopen als er geen weg voorzien is. Hou hier dus rekening mee dat de voetgangers niet rechts wandelen. 

Gevaren in Zweden

Wie met de auto naar Zweden trekt zal onderweg heel wat borden met gevaar voor overstekend wild terugvinden. En in tegenstelling tot sommige andere landen zijn deze verkeersborden hier dan ook terecht. Wijzelf hebben in de bossen van Värmland een paar keer moeten stoppen voor overstekende herten. Uit statistieken blijkt dan ook dat meer dan de helft van de ongevallen in zweden gebeurt door overstekend wild. 

Winterbanden

In Zweden is het in de winterperiode verplicht om winterbanden te gebruiken bij winterse neerslag. Deze periode gaat van 1 december tot en met 31 maart. Ook bij regen en temperaturen onder de nul graden ben je het gebruik van winterbanden verplicht. Wanneer er geen winterse neerslag is, is het gebruik van gewone zomerbanden toegestaan. Sneeuwkettingen zijn in Zweden toegestaan en worden bij hevige sneeuwval zelfs aangeraden. 

Gratis reisgids Zweden

Tanken in Zweden

Je kan gewoon tanken in Zweden zoals je dat in alle andere Europese landen kan. Je kan betalen met de creditcard, Maestro en cash. Let wel op dat je tijdig bijvult want de benzinestations in Zweden liggen net iets verder uit elkaar dan in bijvoorbeeld België of Duitsland. Wie LPG nodig heeft kan beter vooraf even controleren waar hij dit wel of niet kan bijvullen. Niet elk benzinestation biedT dit namelijk aan. Ook oplaadpalen voor elektrische auto’s check je best vooraf.

Veerboten naar Zweden

Met de auto naar Zweden kan ook met de veerboot. Dit is niet de goedkoopste oplossing maar vaak wel degene die er voor zorgt dat je veel minder moet rijden. Je kan zowel een ferry vanuit Duitsland als Denemarken nemen. Vooraf boeken is aangeraden. Hieronder kan je de verschillende routes terugvinden. 

Goedkoopste route naar Zweden

Wie met de auto naar Zweden gaat is automatisch op zoek naar de goedkoopste route. Met de veranderende benzineprijzen kan de goedkoopste route naar Zweden wel eens veranderen. Maar doorgaans zal de goedkoopste optie deze van de tolbruggen zijn. Als de benzineprijzen blijven stijgen zoals ze aan het stijgen zijn anno 2022 dan kan het in de toekomst wel goedkoper zijn om met een ferry te gaan. Momenteel is dit nog niet het geval. 

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over Zweden

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles