Travel Reasons logo

Italië

Roadtrip route Italië uitgestippeld – Extra tips voor onderweg

Roadtrip route

Italië

Een paar weken geleden maakten wij een heuse roadtrip doorheen het mooie Italië. Omdat deze reis zo inspirerend en plezant was, willen we de route heel graag met jullie delen. We tonen hier de weg die we namen om van België tot in Italië te geraken en terug. We stopten op de allermooiste locaties en ook die delen we hier met jou. Veel plezier met onze roadtrip route Italië.

België en Nederland

Onze roadtrip route Italië start uiteraard in België, ons land van herkomst. Als je vanuit Nederland vertrekt (het valt natuurijk te zien waar) dan heb je vaak al een lichte voorsprong dan wanneer je van België komt. De eerste grens die we passeerden was dan ook die van Nederland. In België en Nederland hoef je trouwens niet lang te rijden, op een paar uur ben je hier door en begeef je jezelf al op Duitse wegen. Tenminste als je de route via Duitsland en Oostenrijk neemt en niet via Frankrijk rijdt. Dat kan ook, maar wij kozen voor de route langs Duitsland (waar je goed gas kan geven). Omdat we al eerder een roadtrip doorheen Frankrijk hebben gedaan zo’n tweetal jaren gelden.

Roadtrip Route Italië
Strand Italië

Duitsland – Oostenrijk

In Duitsland rij je een heel stuk langer dan op onze wegen. Hier hebben wij ongeveer zes uren gereden om tot in Oostenrijk te geraken. De wegen in Duitsland zijn uitstekend en je kan hier dus goed door rijden. Dat maakt deze route snel en gemakkelijk. Alleen kan het soms een beetje saai aanvoelen omdat je vaak 200 kilometer op dezelfde baan moet rijden. Af en toe een pauze is dus aangeraden.

Na in totaal acht tot tien uren rijden (afhankelijk van het aantal pauzes die je neemt), kom je net over de grens aan in Oostenrijk. Wij stopten na onze eerste dag rijden in Lermoos in Oostenrijk omdat we daar familie hebben wonen en het op onze route lag. We boekten daar een overnachting en gingen op tijd naar bed om de volgende dag fris en monter weer honderden kilometers te kunnen rijden.

Oostenrijk – Italië

Het doel van deze tweede dag rijden was een stukje Oostenrijk doorkruisen en een heel stuk van Italië door. Dat zijn wel wat kilometers voor een dag! Omdat wij koste wat kost de tolroutes vermijden, moeten we af en toe wel wat omrijden maar je krijgt er wel een fenomenaal uitzicht voor in de plaats. En dat uitzicht begint al in Oostenrijk. Je rijdt helemaal de bergen door tot in Meran. Daarna zijn we nog doorgereden tot in Trente. Na een korte pauze zijn we uiteindelijk nog tot in Modena, iets verder dan Verona (wat onze oorspronkelijke eindstop was), gereden. Deze tweede dag rijden is meteen ook de zwaarste en duurde zo’n acht tot tien uren waarvan een groot deel in de bergen. Dat verreist wat extra concentratie een gaat ook iets langzamer.

Route in Italië : San Vincenzo

Onze volgende stop op onze route in Italië was meteen onze eerste bestemming in Italië. San Vincenzo ligt in Toscane en van daaruit maakten we verschillende citytrips in de buurt. Op iets minder dan twee uur rijden ligt de stad Siena. Perfect voor een daguitstap! Verder bezochten we ook Firenze, op een dikke twee uur rijden van San Vincenzo. Je kan Firenze ook passeren bij het rijden naar Toscane. Het is een kleine omweg maar als je dat niet ziet zitten, vonden wij het ook niet echt de moeite om deze citytrip te doen.

We bezochten vanuit San Vincenzo ook nog Pisa, dat zo’n anderhalf uur rijden is. Je kan natuurlijk op elke locatie ook overnachten maar dat vonden wij niet echt de moeite. Rondom San Vincenzo zijn er ook nog tal van gezellige kleine dorpen die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Je hoeft het niet echt te plannen want je passeert er gewoon met de auto. De SS1-route langs de kust is wel spectaculair en indien je deze initieel niet zou passeren, moet je hier toch maar eens langs rijden. Eén van de mooiste stukken van onze route doorheen Italië.

Wolken bos
Route in Italië

Cinque Terre

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt voor je roadtrip in Italië kan je al dan niet nog naar het Zuiden rijden. Wij hadden daar helaas geen tijd voor, en eerlijk gezegd is elke dag uren autorijden ook best vermoeiend. Het Zuiden zullen wij dus op een ander moment verkennen. We vertrokken uit Toscane om naar La Spezia te rijden. Hier liggen de vijf UNESCO Werelderfgoed dorpjes van Cinque Terre.

Om van San Vincenzo naar La Spezia te rijden passeer je normaal gezien ook de SS1 Aurelia-weg waarover we het net hadden. Je kan hier ook perfect even stoppen, maar naar La Spezia rij je toch ook gemakkelijk drie uur. Wij waren van plan om maar een dag in Cinque Terre door te brengen dus hebben we onderweg nergens meer pauze genomen. Cinque Terre viel voor ons wat tegen dus we reden in de late namiddag door naar Parma.

Parma – Gardameer

Aangezien het al laat was na ons bezoek aan Cinque Terre, hebben we overnacht in Parma. De bedoeling was om de volgende dag tot aan Lago Di Braies te rijden, maar het universum had andere plannen. Het mooie aan een roadtrip is dat je prachtige plekken passeert en daar ook gewoon kan stoppen en blijven wanneer je wil.

Zo kwamen wij het Gardameer onderweg tegen en vonden het zo’n charmante plek dat we besloten er een paar dagen te blijven. Het is een prachtige plek om een (aantal) dag(en) te verblijven. Het Gardameer en omliggende steden en dorpen zijn een enorm groot gebied en daarom is het aangeraden om hier een tijdje te blijven. Het is er ook zo mooi dat je niet meteen door zal willen rijden. Wij bleven hier drie dagen. We reden van het zuidelijkste punt naar het noordelijkste van het Gardameer. Eveneens een prachtige route in Italië.

Lago Di Braies

Na ons deugddoende bezoek aan het Gardameer was het natuurlijk tijd geworden om naar het mooie Lago Di Braies oftewel Pragser Wildsee te rijden. Dit blauwgroene meer tussen de Dolomieten stond al lang op onze bucketlist en het stelde ook niet teleur. Het berggebied van de Dolomieten is werkelijk een pareltje. We bleven hier dan ook een nacht om een deel van dit mooie natuurgebied te ontdekken. De dag erna zouden we graag terug richting België rijden, maar dat was afhankelijk van de files onderweg. Want in totaal zou het een reis van twaalf uur rijden worden. Meteen een grote uitdaging dus en eerlijk gezegd ook niet altijd even veilig om zo lang aan een stuk te rijden. Een mooi einde van

onze route in Italië.

Toscane hotsprings

België

Onze terugweg verliep een beetje zoals de heenweg. We passeerden Innsbruck en Lermoos en in Duitsland passeerden we Stuttgart en Bonn om uiteindelijk in Aken terug Nederland en België in te rijden. In totaal reden we zo’n dertien uur over deze route met maar twee korte plaspauzes en een eetpauze inbegrepen. We waren het na twee weken roadtrippen wel gewend geraakt om veel te rijden en daarom was dit voor ons haalbaar maar we raden het niet meteen aan.

Een overnachting ergens tussen Oostenrijk en Duitsland had geen overbodige luxe geweest. Je moet dit vooral zelf aanvoelen wat je aan kan en vanaf het moment dat je echt moe begint te worden, moet je stoppen. Wij waren nog niet moe dus hebben we besloten om door te rijden. We wisselden elkaar ook steeds om de drie uur af en dat zorgt voor een goede balans tussen het rijden en wat uitrusten. Na een lange maar adembenemende roadtrip waren we dus terug thuis in België.

Extra tips voor je route in Italië

Een roadtrip vraagt altijd wel wat voorbereiding en ook gezond verstand. Omdat je onmogelijk alles kan voorspellen hebben wij enkele handige tips voor deze specifieke roadtrip op een rijtje gezet.

  • Laat voor je roadtrip je auto nog eens controleren bij de garage. Vooral je bandenspanning en remmen zijn belangrijk om te controleren want je zal veel bergen doorkruisen als je niet via tolwegen rijdt.

 

  • Bekijk vooraf de verkeersregels van elk land dat je doorkruist. Zijn ze anders dan bij ons? Waar moet je op letten? Hoe snel mag je op de autosnelweg rijden? In Italië heb je bijvoorbeeld veel flitspalen maar die zijn steeds goed aangegeven. Ook heb je er een enorm verschil in snelheidsbeperking. Zo gaan ze vaak op de autosnelweg van 90 kilometer per uur naar 30. Bij ons is dat onmogelijk voor te stellen, dus wees er in Italië op voorbereid.

 

  • Tank zo veel mogelijk in Oostenrijk. Hier is de benzine een heel stuk goedkoper dan in Italië of Duitsland. En tank steeds bij een gekend bedrijf of een bedrijf waarbij je achteraf binnen in een winkel je tankbeurt kan betalen. Vermijdt tankstations zonder winkel.

 

  • Gebruik de gps van je smartphone. Zo ben je altijd up-to-date met de route die je neemt en worden files en alternatieve routes voor je berekend. Voldoende beschikbaar internet (4G) is dan ook een must

 

  • Om het aantal pauzes te beperken, en zo minder tijd onderweg te verspillen, kan je best een goed gevulde koelbox meenemen en wat koekjes of fruit voor onderweg. Zo moet je minder vaak stoppen voor drinken of eten en kan je meer op een dag rijden. Plan je pauzes ook goed in. Als je ziet dat je tank bijna gevuld moet worden, kan je dat beter combineren met een snelle hap ‘s middags bijvoorbeeld. Of een korte plaspauze.

Roadtrip route Italië

Wij vonden een roadtrip door Italië een heel fijne ervaring en hopen dat jullie er ook een mooie vakantie van kunnen maken dankzij onze route en onze extra tips voor onderweg. Veel roadtrip-plezier! Laat ons in de comments of via Facebook zeker weten hoe je reis geweest is.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles