Travel Reasons logo

Oostenrijk

Oostenrijk met de camper – Alles wat je moet weten

Met de camper

door Oostenrijk

Dankzij Campaway mochten wij een weekje rondtrekken met de camper, oftewel motorhome, en wij kozen ervoor om naar de bergen te trekken. Wij gingen naar Tirol in Oostenrijk met de camper! De ideale roadtrip naar de sneeuw. Ontdek hoe wij deze ervaring vonden en waarop je zeker moet letten als je ook op wintervakantie wil gaan met de camper.

Voor vertrek

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voor je vertrekt op wintervakantiemet de camper. Er zijn veel meer zaken waar je aan moet denken dan bij een roadtrip in de zomer. Heb je bijvoorbeeld gecheckt dat je winterbanden hebt? Of heb je aan sneeuwkettingen gedacht die je in bepaalde landen verplicht bij je moet hebben? Ook extra anti-vriesvloeistof en ruitenvloeistof is aangeraden om mee te nemen. Verder zal je heel wat meer bagage meenemen op wintervakantie dan op zomervakantie. Alleen al winterkledij neemt veel meer plaats in dan zomerkledij. Voorzie je camper daarop en hou onnodige spullen zeker thuis. Anders is je camper binnen de kortste keren een rommeligeplek.

Sneeuw oostenrijk
Oostenrijk met de camper

Oostenrijk met de camper

Onderweg

Reizen met de camper is zalig. Je hebt je slaapplek overal bij de hand en het rijden verloopt heel relax, mede omdat je trager rijdt en meer geniet van het onderweg zijn. Om nog maar te zwijgen van het comfort en de vrijheid om overal te kunnen stoppen waar je wilt. Let wel goed op waar je onderweg stopt. Het kan zo goed als bijna overal, maar beter niet op te afgelegen parkings langs de kant van de weg. Uiteraard kan je wel op afgelegen plekken overnachten wanneer je van de autosnelweg af bent. Dat is net het leuke aan een roadtrip. Wij vonden onderweg zijn met de camper echt super.

Tirol

Onze bestemming lag zo’n 800 km van onze woonplaats verwijderd. Wij trokken richting Tirol in Oostenrijk. Tirol staat bekend voor zijn prachtige sneeuwlandschappen en eindeloze uitzichten op de bergen. Hier wilden we graag een keertje naartoe. Voor een week was dit ook de limiet van reizen met de camper. In het heen gaan reden we er bijna 2 dagen over, met slapen onderweg, in het terug komen gelukkig maar zo’n 9 uren. Dit stukje Oostenrijk was dus de maximum aan kilometers dat we voor een weekje zouden afleggen. Als je verder wil trekken, heb je in principe meer tijd nodig.

Wintervakantie

Wintervakantie

Aangekomen op wintervakantie, is het eerste dat je doet een geschikte staanplaats zoeken. Net zoals je doet op zomervakantie. Toch loopt het bij campings in de winter een tikkeltje anders. Wij ervoeren een verschil in ruimte op de camping en vriendelijkheid van de uitbaters. Komt dat door het koude weer of niet? Dat kunnen we moeilijk zeggen. Het kan helpen om op voorhand wat campings met recensies te googelen. Natuurlijk ben je vrij om te gaan wanneer je wilt als de camping moest tegen slaan. Dat is ook wat wij hebben gedaan op onze eerste verblijfplaats.

Stedenbezoek

Een roadtrip is natuurlijk niet compleet zonder wat avontuur. Wij besloten om door dit sneeuwlandschap rond te trekken naar steden zoals Innsbruck en Garmisch. Zoals verwacht zijn steden iets moeilijker te bereiken met de camper. De (ondergrondse) parkings zijn niet aangepast aan campers. Daarom kan je beter een stukje buiten de stad parkeren en te voet of met het openbaar vervoer het centrum bereiken. Toch is een stedenbezoek aan Innsbruck en Garmisch zeker de moeite waard als je naar deze streek in Oostenrijk gaat. Garmisch is wat charmanter en authentieker dan Innsbruck. Je vindt er kleine winkeltjes, bakkerijen met de beste taartjes en af en toe een lokaal evenement. En dat alles grenzend aan het prachtige decor van de bergen. In Innsbruck krijg je vooral ketens en grote gebouwen voorgeschoteld, en helaas ook wat criminaliteit, maar toch heeft ook deze stad zijn charme. Vooral in architectuur dan, vinden wij.

Stedentrip Oostenrijk
Meer aan de berg Zugspitse

Natuur

Natuurlijk ga je niet naar Tirol in Oostenrijk voor de grote steden, maar vooral voor de adembenemende natuur. Bergen, sneeuw, skipistes en bossen kleuren het landschap van Tirol. We zijn dan ook met onze camper op zoek gegaan naar de mooiste stukjes natuur die er in deze streek te vinden waren. Vooral van wandelingen in Lermoos en Ehrwald waren we onder de indruk. Het vergt wat energie op de bergen op te wandelen, maar je krijgt er zoveel energie voor terug. De uitzichten zijn onbeschrijfelijk. Maar het mooiste plekje dat we zagen, was de natuur aan de Eibsee. Dit meer grenst aan de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. Dit gebied is gelegen op de grens tussen Oostenrijk en Duitsland. Je kan dus prima een daguitstap maken naar Duitsland wanneer je in Tirol bent. En het is meer dan de moeite waard! Ook in de zomer is de Eibsee en de natuur er rond wondermooi.

Verschil met caravan

Reizen met de camper ging gemakkelijk en vlot. Omdat we in het verleden ook al gereisd hebben met de caravan, merken we wel een aantal verschillen op. De bergen op rijden ging verbazingwekkend vlot met onze camper. Met de caravan is het veel lastiger om sommige bergen op te rijden dan met de camper. Hou hier rekening mee als je op (winter)vakantie zou gaan met de caravan. Ook een staanplaats vinden, is gemakkelijker met de camper dan met de caravan. Een stad bezoeken is dan weer gemakkelijker als je de caravan kan loskoppelen van je auto. Met de camper moet je vaak wat langer zoeken naar parking. Maar dat is zowat het enige nadeel dat wij ondervonden aan het reizen met de camper.

De skipiste in tirol

Balans weekje Oostenrijk met de camper

Als we achteraf terugblikken op deze reis naar Oostenrijk met de camper, kunnen we alleen maar vaststellen dat het weer een geweldige roadtrip was langs adembenemende plekken. Toegegeven, je moet wat inboeten aan woonruimte omdat je niet zo snel buiten of in je voortent gaat zitten als het koud is. Maar meestal ben je overdag toch bezig met andere activiteiten en de winterzon kan best aangenaam zijn als je je goed aankleedt. Toch is voor ons een roadtrip naar een zonnige en warme bestemming nog altijd de leukste ervaring. En dat hopen we snel nog eens te doen met een camper! Want dat is een hele fijne ervaring!

Reizen met de camper of caravan

Ben je op zoek naar nog meer tips om te reizen met de camper of caravan? Of wil je graag nog wat inspiratie op doen voor bepaalde routes? Neem eens een kijkje op www.campaway.be en laat je inspireren voor een geweldige reis!

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles