Travel Reasons logo
Maleisië

Budget Maleisië - Is Maleisië een duur land?

Budget

Maleisië

“Is Maleisië een duur land?” is een vraag die wij regelmatig krijgen. En het antwoord is simpel: zoals andere landen in deze regio van Azië is Maleisië een budget bestemming. Misschien wel net iets duurder als zijn buurland Thailand of bijvoorbeeld Cambodja en Vietnam, maar in vergelijking met Europa zeer goedkoop. Ontdek hieronder ons budget voor rondreis van 3 weken in Maleisië. 

Wat kost vervoer in Maleisië?

Grab en Taxi

Wijzelf hebben altijd gebruik gemaakt van de applicatie GRAB en dit koste ons doorgaans € 3 tot €5 per rit om op alle toeristische plekken te geraken. Voor de lange daguitstapjes boekten wij een Grab van 4 uur dit koste ons ongeveer €20 in totaal. Omdat bijna alle taxi’s met Grab rijden zijn de prijzen voor een taxi ongeveer hetzelfde. Je mag dan ook grof berekenen dat je ongeveer €5 euro per uur betaald. 

Openbaar vervoer

Vooral de treinen zijn een ideale manier om jezelf te verplaatsen doorheen Maleisië. Het gebruik van een trein zal je budget in Maleisië iets lager houden. Zo betaal je voor een rit van Kuala Lumpur naar Ipoh €7. Met een gehuurde wagen of taxi ligt de prijs voor dit traject hoger, bovendien ben je dan ook langer onderweg.  De prijs voor een bus is zeer afhankelijk van de regio maar doorgaans betaal je niet meer dan €1 voor een korte rit. Het nemen van een ferry zal dan weer rond de €20 euro per persoon liggen. 

Binnenlandse vluchten

Soms is een binnenlandse vlucht de snelste en ook goedkoopste oplossing. Zo vlogen wij van Langkawi naar Kuala Lumpur voor amper 30 euro per persoon. De kostprijs van een ticket is afhankelijk van het seizoen en de afstand.  

Is Maleisië een duur land?

Wat kost een Accommodatie in Maleisië?

Je kan Maleisië zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wil.  Zo kan je al een deftige hotelkamer vinden vanaf 40 euro per nacht maar ook een villa met privé-zwembad van 800 euro per nacht. Doorgaans worden er in elk hotel ook individuele kamers verhuurd door mensen die hier een kamer gekocht hebben. Je kan deze kamers op zowel Airbnb als Booking.com terugvinden. De prijs voor deze kamers starten vanaf 30 euro per nacht. Op sommige eilanden zoals Penang en Langkawi mag je vaak het dubbele van de prijs rekenen. 

Wat kost eten in Maleisië?

Wat wij leuk vinden aan Maleisië en bij uitbreiding Azië is ongetwijfeld de kostprijs van het eten. Want eten in Maleisië is spotgoedkoop. Zo aten wij in verschillende food markets een hoofdgerecht voor nog geen €3 per persoon. Natuurlijk heeft Maleisië ook duurdere toeristische restaurants maar wie er wat op let komt doorgaans met een budget van 15 euro per persoon per dag zeker toe. 

Wat kosten de uitstapjes in Maleisië?

Tot onze grote verbazing zijn de meeste uitstapjes in Maleisië gratis. Zo betaal je voor de bekende Batu Caves in Kuala Lumpur, zoals in elke andere tempel, helemaal niets. En dat is toch zeer opmerkelijk voor zo’n toeristische trekpleister. Je kan online wel heel wat tours boeken voor deze tempels maar een goedkope Grab boeken is een veel betere optie. Andere uitstapjes waar je inkom moet betalen liggen gemiddeld rond de 25 euro per persoon. 

Budget Maleisië
Is Maleisië een duur land?

Extra's

Een souvenir in Maleisië is zoals alle andere dingen niet zo heel duur. Alleen aan de theeplantages zijn de prijzen voor thee aan de hogere kant. Zo hebben wij aan 40 euro thee gekocht. Wie souvenirs wil kopen in Maleisië kan dit het best op de eilanden Langkawi, Labuan of Tioman doen. Deze eilanden zijn namelijk ‘Duty Free’ waardoor je geen BTW hoeft te betalen. 

Een fooi in Maleisië is niet verplicht en wordt ook niet verwacht. De obers en medewerkers in hotels hebben namelijk een relatief aanvaardbaar loon. Restaurants rekenen standaard wel 10 procent servicekosten en 5 procent belastingen aan. Op foodmarkets wordt dit niet gedaan. 

Budget voor drie weken Malaisië

Hieronder geven we graag een overzicht van ons budget voor drie weken in Maleisië. Dit budget is berekend per persoon bij een reis van twee personen. Wanneer je alleen reist zal de prijs voor accommodatie per persoon hoger liggen. 

  • Accommodatie = €575
  • Eten en drinken = €360
  • Vervoer = €160
  • Uitstapjes = €100
  • Extra’s = €70
  • Totaal per persoon: €1265

Betalen in Maleisië

Hoewel je op veel plaatsen met de creditkaart of visa kan betalen is het toch aangeraden om cash af te halen en dit op zak te dragen. In veel food markets kan je namelijk alleen maar cash betalen. Bovendien werkt de betaalterminal niet altijd in elke winkel. 

Is Maleisië een duur land? Onze Mening

Maleisië is zeker een goedkoop land. In vergelijking met Vietnam en Thailand is het wel een iets duurder land. Maar zeker nog veel goedkoper dan de Westerse landen. Bovendien is de kwaliteit van de hotels en restaurants bijzonder hoog in vergelijking met andere landen in de regio. Maleisië is naar onze mening dan ook het ideale land om kennis te maken met Azië. 

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over Maleisië

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles