Travel Reasons logo

Portugal

Onze citytrip in Porto – Veel meer dan een charmante stad

Portugal

Citytrip in Porto

Deze week waren wij een week op citytrip in Porto in Portugal te vinden. Een lange : zou je denken, maar wist je dat er in de streek rond Porto veel meer te zien is dan enkel Porto zelf? Ter plaatse deden we veel meer dan alleen Porto bezoeken. Wij hadden een fantastische tijd! Lees hier waarom jij Porto ook eens moet bezoeken.

Roadtrip rond Porto

De eerste dagen van ons verblijf huurden we een auto via Sunny Cars. Hierdoor kan je gemakkelijk zelf de streek rond Porto ontdekken en dankzij de all-in service van Sunny Cars ben je volledig verzekerd, wat een roadtrip toch altijd net iets veiliger maakt. Voor ons is het ook belangrijk dat alles zo vlot mogelijk verloopt, we willen namelijk zo snel mogelijk kunnen genieten van onze roadtrip. Dankzij het op voorhand huren van je auto, is dit zeker een efficiënte manier. Je verliest geen tijd op de luchthaven of bij het verhuurbedrijf zelf met zoeken naar een geschikte auto. 

Citytrip Porto
Stadsplein Kerk

Het Venetië van Portugal

Onze eerste stop was Aveiro op ongeveer één uur rijden van Porto.. Deze stad wordt ook wel het “Venetië van Portugal” genoemd. Het is misschien wat overdreven, maar ook hier vind je gelijkaardige kanalen en gondels waar je mee kan varen op het water. Maar dat is absoluut niet het meest bijzondere aan Aveiro. Wij vonden vooral het dichtstbijzijnde strand van Costa Nova, een kwartiertje rijden van Aveiro, het mooiste. De typische kleurrijke huizen brengen je meteen in een zomerse sfeer en het eten was er ook verrukkelijk! Moest je naar Costa Nova gaan, probeer dan zeker vis te eten bij het restaurant Bronze op het strand. Een aanrader!

Wijnstreek verkennen

Porto is uiteraard vooral bekend als wijnstreek. Wij wilden dan ook graag weten vanwaar deze lekkere wijn en porto afkomstig is. Met onze huurauto trokken we naar de Douro Vallei waar de wijngaardenvan deze dranken te vinden zijn. Vergeet niet dat deze streek enorm groot is, je uren onderweg bent, en dat er op sommige plekken wellicht niet veel te zien valt. Ook wij hebben ons hierin vergist. We zagen enkele mooie plekken, zoals de Douro rivier die door het landschap stroomt alsook de enorme wijngaarden van Sandeman, maar we hebben zeker nog geen fractie gezien van welke parels er allemaal te vinden zijn. Een tour naar deze streek boeken is ook een goede optie. Al zagen wij het niet zitten om uren op een bus te zitten doorheen de kronkelige straten van de vallei. 

Porto Sigrid

Citytrip Braga

Als laatste uitstap met onze huurauto, kozen we voor de dichtbijgelegen stad Braga. Deze stad ligt op 40 minuten rijden van Porto een staat bekend voor zijn talloze kerken en bedevaartsoorden. Wij hadden op internet foto’s gezien van twee indrukwekkend mooie bedevaartsoorden die vlakbij Braga te vinden waren. Na een uurtje rondgelopen te hebben in Braga zelf, gingen we de bossen in op zoek naar deze bedevaartsoorden. Braga zelf vonden we eigenlijk maar niets. De bedevaartsoorden in de bossen op de bergen, waren dan weer uitzonderlijk. De eerste en bekendste van de twee is Bom Jesus Do Monte(Goede Jezus van de Berg). Dit bedevaartsoord heeft een enorme sierlijke trap die leidt tot de reusachtigekerk die bovenaan de top van de berg staat. Het uitzicht op Braga is hier fenomenaal! 

Het tweede bedevaartsoord dat we bezochten was Sameiro. Deze kerk met omliggend park ligt op 2 minuten rijden van Bom Jesus Do Monte. Het is dus perfect samen te combineren. Deze plek is zowaar nog mooier en sprookjesachtiger dan de vorige. We waren hier op een mistige dag waardoor de plek nog beter tot zijn recht kwam. De stilte, de sfeer en de talloze prachtige verrassende hoekjes maken van deze plek een waar filmdecor. We kunnen eigenlijk nog steeds niet geloven dat beide monumenten vollediggratis te bezoeken zijn én dat er amper toeristen te vinden waren. Wellicht komt dit door de ligging, want hier heb je zonder twijfel een eigen auto voor nodig. 

Stad aan de Douro

Na onze roadtrip van drie dagen, was het eindelijk tijd om Porto zelf te ontdekken. Porto is gelegen aan de Douro rivier die van Porto tot in de Douro vallei, zo’n twee uur verder, loopt. Een citytrip naar Porto stond al langer op onze bucketlist omdat het zo’n sfeervolle plek leek en dat beeld klopte helemaal met de werkelijkheid! Er was zelfs nog meer te zien in Porto dan we aanvankelijk dachten.

Wist je dat Porto ontelbaar veel kerken en parken heeft? En niet van de minste, maar stuk voor stuk pareltjes. ’s Avonds heb je trouwens een prachtig zicht over de stad als je op één van de vele terrasjes aan het water graag een glaasje Porto drinkt. Kan het nog romantischer? Misschien op de Ponte Dom Luis,de bekendste brug van Porto. Daar naar de zonsondergang gaan kijken is gewoonweg magisch. Sigrid overwon er haar hoogtevrees zelfs even voor. Een aanrader!

Sandeman wijnen
stad aan de Douro

Bezienswaardigheden

Wij vulden ongeveer twee dagen met alle bezienswaardigheden van Porto ontdekken. Er zijn er heel veel, maar de meeste nemen niet zo veel tijd in beslag. Zoals bijvoorbeeld een bezoek aan Palacio Da Bolsa. Dit paleis is een must see als je van weelderigheid en architectuur houdt. Een korte rondleiding neemt je langs de mooiste plekjes van het paleis met als kers op de taart de gouden balzaal. Let op, deze rondleiding duurt maar zo’n halfuurtje. Niet iets waar je een volledige dag mee vult. Wij hebben nadien zowat alle kerken van Porto bezocht en een aantal unieke (souvenir)winkels. En natuurlijk ook de wijnkelders van Sandeman.

Zon, zee en strand

De dagen dat het echt goed weer was, kon je ons vinden aan het strand. Om te zwemmen was het spijtig genoeg nog niet warm genoeg. Wel om een mooie strandwandeling langs het water te maken en naar de enorme golven die losbraken op de rotsen te staren. Het strand van Matosinhos is hiervoor ideaal. Het is er rustig en de golven zijn er indrukwekkend hoog. Ook een ideale plek voor surfers. Hier kan je ook Sea Life vinden, maar dat vonden wij erg tegenslagen. Het is er klein en niet echt bijzonder. Met kinderen kan het wel een leuke uitstap zijn op een regenachtige dag.

Braga

Meer dan een citytrip in Porto

Zoals je wellicht al doorhebt, is een bezoek aan Porto meer dan een citytrip. Je kan natuurlijk in het centrum blijven, maar als je graag op ontdekking gaat kan je je hier prima een weekje vermaken. Langer hoeft ook niet, want dan heb je het allemaal wel gezien. Een weekje vakantie kan dus perfect naar Porto. Wij raden het iedereen aan want het is een erg fijne en charmante stad met voor ieder wat wils. En oh ja, als je gaat, smeer je benen dan al maar goed in want het is een heuvelachtige stad en voor de mooiste uitzichten moet je wel wat klimmen. Maar dat is de enige uitdaging die Porto met zich meebrengt als je ’t ons vraagt. Het is een geweldige stad als je van lekker eten en drinken houdt en van gezellige steegjes en adembenemende uitzichten kan genieten. 

Ga jij ook op citytrip in Porto?

Ben jij ook van plan om een citytrip in Porto te maken? Wij geven je 5 uitstapjes die je zeker moet doen wanneer je er bent. Zo kan jij nog meer van dit mooie land zien!

Ben jij al eensop citytrip in Porto geweest? Vond je deze stad net zo charmant als ons? Laat het ons zeker weten in de comments of op onze Facebookpagina

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles