Travel Reasons logo
Nederland

Ontdek Old Holland – De onontdekte omgeving rond Amsterdam

Ontdek

Old Holland

Wist je dat Amsterdam meer te bieden heeft dan hippe winkels, populaire hotspots en historische monumenten? Als je van plan bent de stad te bezoeken, ga dan ook eens de regio rond Amsterdam verkennen. Je vindt er onontdekte schatten die je niet meteen verwacht. Ontdek Old Holland!

Terug in de tijd

Wie zich even terug in de tijd wil wanen, moet naar Amsterdam afzakken. Amsterdam geeft misschien niet meteen de indruk van rust, traditie en eeuwenoud erfgoed wanneer je langs de hippe winkelstraten en populaire grachten loopt. Maar als je even buiten het drukke stadscentrum gaat kom je terecht in een oase van rust boordevol onontdekte schatten. Denk aan traditionele windmolens, kleurrijke huisjes, prachtige polders en een portie goed bewaard erfgoed.

Zaandam Nederland

Zaandam

Een topper die je niet mag missen is Zaandam. Met het openbaar vervoer bereik je vanuit Amsterdam Centraal in 12 minuten het station van Zaandam. Het centrum van Zaandam is bescheiden dus prima om te voet te ontdekken.

Wat meteen opvalt als je het centrum binnenloopt zijn de kleurrijke gevels van de gebouwen. Het lijkt alsof je een grote speelgoedwinkel binnenstapt. Het Inntelhotel is misschien nog wel het meest indrukwekkende gebouw van deze gemeente. Het kleurrijke tafereel bestaat uit tientallen gestapelde Zaanse huisjes wat een zeer unieke uitstraling geeft. Niet alleen aan de buitenkant is Inntelhotel Zaandam prachtig maar ook binnen geniet je van mooi ingerichte kamers, een heerlijk uitgebreid ontbijt en een deugddoende wellness. Een uitstekende optie als je zowel Amsterdam centrum als de regio wil ontdekken.

Een niet te missen activiteit in Zaandam is de bekende Zaanse Schans. Dit oude dorp uit 1850 is het meest ‘Hollandse’ plaatje dat je je kan inbeelden. Klompen, kaaswinkels, windmolens, grachten en bruggetjes. Je komt het allemaal tegen. Maar mispak je niet! Hoewel het heel idyllisch klinkt en eruit ziet, is het in realiteit een druk bezochte plek met toeristen van over de hele wereld. Dat maakte het voor ons soms iets minder charmant. Maar je moet het ’n keer gezien hebben. Let wel op: parking kost hier 11 euro. Inkom is dan weer ‘gratis’.

Een minder bekende plek maar zeker een aanrader om te bezoeken in de buurt is Het Hem. Zeker voor kunstliefhebbers. Dit oude fabriekspand heeft verschillende functies. Er is een museum met diverse tentoonstellingen, er worden events georganiseerd en er zijn twee restaurants. Wij hebben heerlijk geluncht bij Zanini, maar als je het echt bijzonder wil maken moet je bij Restaurant Bois zijn. Hier krijg je verfijnde vegetarische opties voorgeschoteld.

Om je dag te eindigen kan je je neerploffen in de knusse stoelen van restaurant JP1886. Het prachtige interieur past perfect bij de verfijnde schotels en heerlijke cocktails die het restaurant serveert.

Old Holand
Het Hem in Zaandam

Edam

Eén van de mooiste plekjes die we tijdens ons weekendje weg bezochten, is Edam. Edam is deel van Volendam en telt zo’n 6900 inwoners. Hier tref je kronkelige straatjes, historische panden en rustgevende plekjes aan. De binnenstad doet me wat denken aan Brugge, maar dan kleiner en nog fijner. Natuurlijk is Edam ook bekend omwille van zijn kaas, die je zeker een keertje moet proberen. Maar het knusse stadje is op zichzelf ook meer dan een bezoek waard.

Wil je helemaal in thema van de oude stad overnachten, dan raden we Hotel De Fortuna Edam aan. Het gezellige interieur kan zowaar een filmscène zijn of net zo goed de woonkamer bij oma. Mag het wat chiquer? Dan kan je bij Damhotel Edam terecht. Het driegangendinner van het hotelrestaurant is trouwens een echte aanrader. Het restaurant werd bekroond met een vernoeming in de Gault Millau-gids. Je kan er ook reserveren zonder dat je hotelgast bent.

Edam Amsterdam
Edam Nederland
Edam Old holland

Laag Holland

Wil je nog meer in deze mooie omgeving ontdekken? Dan raden we aan om de Beemster kerk te beklimmen. Deze werd onlangs vernieuwd en dankzij de smalle trappen kan je helemaal tot bovenaan dit Werelderfgoed klauteren. Een prachtig uitzicht staat je te wachten!

In het nabijgelegen Purmerend kan je lunchen bij De Stallen. Een gezellig ingericht grill-restaurant waar je met de glimlach bediend wordt. Probeer zeker de huisgemaakte iced-tea en één van de verse luch-opties. Overheerlijk!

Na de lunch nog zin om te kuieren in de stad? Er zijn leuke winkels en gezellige parkjes te vinden in Purmerend. Zoek je toch iets meer rust of wil je een mooie wandeling maken? Bezoek dan zeker Marken of Etersheim. Of maak bij mooi weer een bootvaartje bij Theetuin Overleek. Dit zijn echt onontdekte parels waar je niet te veel toeristen moet verwachten maar je wel overdonderd wordt door de schoonheid van het “Oude Holland”.

Voor wie meer wil weten over Old Holland bezoekt best de website van Iamsterdam.

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over Nederland