Travel Reasons logo
DUITSLAND

Wat te doen in Traben-Trarbach?

Wat te doen in

Traben-Trarbach

Het was liefde op het eerste gezicht met de Moezelregio in Duitsland de eerste keer dat we er kwamen. Je hebt hier namelijk rustgevende natuur, de mooiste uitkijkpunten van Duitsland en uitstekende wijnen. Wij waren dan ook zeer blij dat we de mogelijkheid kregen om, voor ons een nieuwe stad in de Moezel, Traben-Trarbach te verkennen. Ontdek samen met ons deze prachtige stad in de Moezelregio. 

1 Stadstour door de wijnkelders

De Moezel, en bijgevolg ook Traben-Trarbach, en wijn zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Je kan in deze stad dan ook een rondleiding boeken waarbij je niet alleen de stad zelf te zien krijgt maar ook de oude wijnkelders en ondergrondse gangen die vroeger gebruikt zijn om wijn op te slagen of te transporteren. Een zeer interessante tour van ongeveer twee uur boordevol verhalen over de stad en die traditioneel afgesloten wordt met een heerlijke Riesling-wijndegustatie. Je kan deze city tour boeken bij het toeristische informatiepunt in Traben-Trarbach. 

De wijnkelders van Traben-Trarbach
Stadsbeeld de Moezel

2 Hiken in de natuur

De natuur en de uitkijkpunten in Traben-Trarbach zijn zoals in heel deze regio een echte aanrader. Je kan hier kiezen voor een wandeling tussen de wijngaarden of voor een wandeling in de bossen. Wie een korte wandeling wil doen raden wij de “T 9 korte wandeling” aan die ongeveer 5km lang is. Wie al eens een uitdaging wil aangaan kan dan weer de “T 1 – Drie bergen rondreis” wandelen die ongeveer 8 km lang is. Voor de echte sportievelingen is er ook nog de uitdagende “T 2 – Wilde romantische drie valleien tour” die maar liefst 15 km lang is doorheen een zeer heuvelend landschap. 

3 Fietsen door de wijngaarden

Voor wie niet graag wandelt is fietsen een goed alternatief. Al raden wij wel het gebruik van elektrische fietsen aan aangezien het hier redelijk heuvelachtig is. In Traben-Trarbach zijn er verschillende punten waar je deze kan huren, vaak zelfs het hotel of de B&B waar je overnacht. Hoewel er verschillende routes doorheen deze regio lopen is vooral de route door de wijngaarden een echte aanrader. Het gebruik van een gps of kaart is aangeraden omdat de routes hier niet altijd even goed zijn aangegeven. 

Wandelen Moezel
Wijnvelden Traben-Trarbach
Traben-Trarbach krov

4 Mosel Therme

Wie na het wandelen of fietsen nood heeft aan ontspanning kan terecht in de Mosel Therme dat ongeveer op 5 minuten ligt van het centrum van Traben-Trarbach. Deze termen hebben naast een binnen- en buitenzwembad ook een wellness-gedeelte met verschillende sauna’s en een Turks stoombad. Let op: het spa gedeelte is volledig naakt en wordt nergens op voorhand meegegeven. Daarnaast is dit kuuroord ook al wat verouderd, maar na een lange dag in de natuur heeft deze spa alles wat je nodig hebt om even te ontspannen. 

5 Buddha Museum

Een zeer speciale plek die je niet meteen zal verwachten in Traben-Trarbach is het Buddha Museum waar je een enorme collectie van honderden Boeddhabeelden verspreid over 4000 m² kan terugvinden. Zeer indrukwekkend maar ook wel wat speciaal op deze locatie. Naar onze mening is dit museum vooral, of alleen, een aanrader bij slecht weer. Het museum is met uitzondering van maandag elke dag open van 10 tot 18 uur. Helaas is bij het moment van schrijven de website van dit museum niet werkend. 

6 Wijn proeven

Je kan Traben-Trarbach niet verlaten zonder wijn gedronken te hebben. Een perfecte plek om dit te doen is de nieuwe en nog vrij onbekende “Die Mosel Vinothek” waar je alle wijnen van deze regio kan terugvinden. Naast de wijnen en de brede kennis van de sommelier maakt het interieur van deze plek een toekomstige hotspot waar je zal moeten reserveren om een plekje te hebben. Wie graag geniet van een wijn bij de boer zelf kunnen we “The Weingut Günter Comes” in het nabijgelegen Wolf aanraden. Dit charmante gezin maakt kleinschalig al enkele jaren samen kwaliteitswijn en het is aanstekelijk om de passie bij deze mensen te zien. 

Buddha Museum
Vinotheek Traben-Trarbach

7 wandelen met Lama's en Alpaca's

Ons absolute hoogtepunt in Traben-Trarbach was ongetwijfeld de wandeling met lama’s en alpaca’s. We zijn steeds voorzichtig wanneer dieren met toerisme gecombineerd wordt en zijn absoluut tegen dierenleed, maar dat is hier zeker niet het geval. De eigenaar heeft zoveel liefde voor zijn dieren en de dieren genieten ook zichtbaar van hun wandeling. Bovendien vinden er maar af en toe wandelingen plaats zodat de dieren zeker niet uitgeput raken. Je krijgt ook op voorhand een introductie over hoe je met de dieren moet omgaan alvorens op pad te gaan. Een tour kost 25 euro per persoon en dien je vooraf te reserveren. Meer informatie kan je op de website terugvinden

8 Boottochten op de Moezel

De omgeving en de wijngaarden van Traben-Trarbach zijn misschien wel nog het mooist vanop de Moezel zelf. Je kan de Moezelrivier zowel opwaarts als afwaarts afvaren en genieten van de verschillende uitzichten. Een veel gekozen route is deze van Traben – Trarbach naar Bernkastel – Kues en terug. De eerste boottocht vertrekt om 10 uur en de laatste boot om 17 uur. In het hoogseizoen kunnen deze uren afwijken. Je kan alle beschikbare vertrekmomenten en prijzen terugvinden op de website

Wat te doen Traben Trarbach

9 Heerlijk eten

Traben-Trarbach en de buurgemeenten beschikken over enkele uitstekende restaurants waar je na een lange dag echt tot rust kan komen. Ons favoriete restaurant is zonder twijfel het restaurant van het Bellevue Hotel. Dit restaurant, dat in 2018 in de Michelin Gids vernoemd werd, brengt je terug naar de Belle Epoque van de 18de eeuw. Romantischer dan deze plek ga je volgens ons in Traben-Trabach niet vinden. Reserveren voor het avondmaal is wel aangeraden. Enkele goede alternatieven waar je ook lekker kan eten zijn Karolingerhof in Kröv en Landhaus am Ufer waar je grootmoeders keuken kan terugvinden. 

10 Grevenburg

Het Grevenburg kasteel (gebouwd in 1350) dat verwoest  werd door de Fransen in 1734 bied je één van de mooiste panoramische uitzichten van deze stad aan de Moezel. De ruïne is volledig gratis te bezoeken en beschikt over een kleine parking bovenaan het kasteel. Wie slecht te been is hoeft dus niet het hele pad naar boven te stappen. Wie zich wel aan deze uitdagende tocht waagt kan in het hoogseizoen de dorst lessen in het kleine café bovenaan.

Traben-Trarbach sigrid
Traben Trarbach panorma

11 Unieke kerstmarkt

Helaas hebben we Traben-Trarbach nog niet in de winter bezocht, maar iedereen die we er spraken vertelde ons dat we zeker moesten terugkomen voor de kerstmarkt in deze stad. De oude wijnkelders worden dan namelijk omgetoverd tot gezellige kerstmarkten. Een beetje als de kerstmarkt in Valkenburg maar dan in wijnkelders. Een unieke kerstmarkt die we zeker een keer willen bezoeken. Tot de dag van vandaag is deze kerstmarkt gratis maar in de toekomst zouden ze hier een inkoopprijs van 2 tot 4 euro willen vragen. Dat lijkt ons zeer schappelijk.

Traben Trarbach bezoeken

Traben-Trarbach is zeer toegankelijk en de ideale plek om de Moezelregio te verkennen dankzij verschillende hotels, camperplaatsen en B&B’s. De gemakkelijkste manier om de stad te bereiken is met de auto, al is de trein en de bus ook een optie. Voor alle bezienswaardigheden in Traben-Trarbach en omgeving lijkt een volledige week ons wel meer dan voldoende. 

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over Duitsland