Travel Reasons logo

Jordanië

Klimaat Jordanië - Beste Reistijd Jordanië

Klimaat Jordanië

Beste Reistijd Jordanië

Jordanië is een heel veelzijdig land. Je vindt er zowel woestijn als bergen als zee. Dat maakt dat ook het klimaat wisselend is. Het laagste punt in Jordanië ligt aan de Dode Zee. De beste weersomstandigheden kan je tevens daar terugvinden. In de zomer is het er erg heet tot wel 40 graden Celsius. De winters zijn er niet echt koud. Temperaturen blijven in de winter rondom de Dode Zee nog tussen de 10 en 20 graden Celsius. Neerslag en vorst komen hier zelden tot nooit voor. Wat is dan de beste reistijd voor Jordanië? Je ontdekt het hier. 

Het hoogste punt

Het hoogste punt ligt dan weer op de berg Jabal Umm ad Dami op zo’n 1854 meter hoogte in de woestijn van Wadi Rum. De tweede grootste berg in Jordanië is de Jabal Ram met een hoogte van 1734 meter. Deze is ook gelegen in Wadi Rum. Hier vind je woestijnklimaat terug waarbij het overdag heet kan worden tot zo’n 30 graden celsius en ’s nachts in de winter kan vriezen. Wadi Rum is een grote trekpleister in Jordanië en het is Unesco werelderfgoed. Zonder twijfel een plek waar je naartoe wil maar waar je rekening moet houden met zowel warme als koude temperaturen. Bescherm ook je ogen tegen het zand want het kan er stevig gaan waaien. 

Beste reistijd Jordanië

Wereldwonder Petra

Een andere trekpleister is Petra, een historische stad gelegen in grote kloven. Hoewel het er overdag in de zomer warm kan zijn hou je beter rekening met een koud klimaat over het algemeen aangezien de historische site tussen rotsen gelegen is die zorgen dat de warmte niet tot aan het oppervlakte komt. Zeker in de winter is het er koud en kan er vorst voor komen. In Petra valt er amper neerslag. 

Amman

In hoofdstad Amman, dat op heuvels gelegen is, kan je veel neerslag en zelfs sneeuw in de wintermaanden verwachten. Amman heeft een koud steppeklimaat met droge zomers. Aan de ene kant van Amman kan het regenen terwijl het aan de andere kant sneeuwt. Dit omwille van de hoogteverschillen. 

Beste reistijd Jordanië

Samengevat is Jordanië een land waar je rekening moet houden met een wisselend klimaat. Van een warm woestijnklimaat tot een mediterraans klimaat. Veel regen tot geen regen. Van hete temperaturen tot koele dagen. Het diverse klimaat heeft niet alleen met de locatie in Jordanië te maken, maar ook met de reisperiode die je kiest. 

De beste reistijd voor Jordanië is dus in het voorjaar of in het najaar. In de maanden maart tot mei en en oktober tot september heb je het perfecte klimaat in Jordanië. Daarnaast zullen er ook minder toeristen zijn dan in de drukke zomervakanties. 

Dode zee klimaat
Beste reistijd Dode zee Jordanië

Feestdagen

En Evenementen

Jordanië kent zowel islamitische als christelijke feestdagen. Zo zijn bijvoorbeeld Pasen en Kerstmis ook officiële feestdagen. De islamitische feestdagen vallen ook elk jaar anders. Dit omdat er in Jordanië ook gebruik gemaakt word van de maankalender. Dit zorgt er voor dat elke feestdag ongeveer 10 dagen per jaar opschuift in onze westerse jaartelling. De belangrijkste Islamitische feesten zijn de ramadan, de suikerfeesten en het offerfeest. Maar ook Ras as-Sana wat de islamitische nieuwjaarsdag is en Moulid an-Nabi wat dan weer de verjaardag van de Profeet Mohammed is. Ook deze twee feestdagen vallen elk jaar anders. 

Nationale Feestdagen

Naast de religieuze feestdagen die Jordanië heeft, heeft het ook enkele Nationale feestdagen zoals bijna elk ander land in de wereld. Deze kan je hieronder terugvinden. 

  • 15 januari – Dag van de boom

  • 30 januari – Verjaardag van Koning Abdullah

  • 22 maart  – Dag van de Arabische Liga

  • 1 mei – Dag van de Arbeid 

  • 25 mei – Onafhankelijkheidsdag

  • 10 juni – Viering van de Grote Arabische Opstand

  • 11 augustus – De dag dat koning Hoessein de troon besteeg

  • 14 november – Verjaardag van oud-koning Hoessein

Evenementen

Amman International Theatre Festival

Dit festival dat een duur heeft van 8 dagen is het enige theaterfestival in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De optredens zijn zowel in het Arabisch als in het Engels. De groepen die optredens doen komen zowel uit het Midden-Oosten als Europa.

Jordan Rally

Deze spectaculaire en extreme rally vind plaats in de Jordan Valley. Een woestijn dat zich in de buurt van de dode zee bevind. Een zeer indrukwekkende regio en rally die jaarlijks heel wat bezoekers trekt. 

Dead Sea Ultra Marathon

Ook de sportievelingen kunnen zich in Jordanië uitleven in een marathon doorheen het prachtige landschap dat dit land rijk is. En zoals de naam al doet vermoeden eindigt deze marathon dan ook aan de dode zee.