Travel Reasons logo

Zuid-Afrika

5 Redenen waarom Zuid-Afrika vooruitstrevend is

Vooruitstrevend

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is misschien wel een van de meest vooruitstrevende landen die wij al bezochten. Verbaasd dit je? Wij waren eerlijk gezegd ook eerder verbaasd dat uitgerekend Afrika vooruitstrevend was. Zelfs kón zijn. Dat was eerlijk gezegd weer een vooroordeel dat wij hadden zonder gegronde reden. Maar daar stappen we nu dus volledig van af en we laten je hier graag kennismaken met een vooruitstrevend land in Afrika dat op heel veel vlakken innovatiever, efficiënter en ecologischer is dan pakweg België. Je leest hier waarom!

1 Water

Water is een belangrijke grondstof en in Zuid-Afrika hebben ze dat begrepen. Ze gaan zuinig om met hun water. Veel zuiniger dan bij ons. En sinds ze kampen met een van de grootste watertekorten in jaren, zijn ze hier nog zuiniger mee. Overal waar je komt zie je plakkaten over hoe je zuinig met water moet omgaan. Je ziet borden waar ze uitleg geven over waterverbruik en hoe jij je steentje kan bijdragen. Op openbare toiletten zijn de zeepjes vervangen door antibacteriële gel zodat je geen water hoeft te gebruiken om je handen te wassen. En de toiletten worden op een speciale manier gereinigd en doorgespoeld waardoor er minder water nodig is.

Zuid-Afrika Vooruitstrevend 2
Zuid-Afrika Voortuitstrevend

2 Zon

Zuid-Afrikanen houden van de zon, en wij ook. En omdat Zuid-Afrikanen er bijna dagelijks mee in aanraking komen, is de kans helaas groter op huidkanker. Hiervoor hebben ze op verschillende momenten op de bekende stranden in de zomer huidspecialisten die je huid analyseren. Zo kan je bijvoorbeeld gratis je moedervlekjes laten controleren. Dit allemaal om huidkanker te voorkomen of er snel bij te zijn. Zo een fantastisch idee hadden wij nog niet eerder gehoord. Dit is iets wat ze op meer plaatsen zouden moeten doen.

3 Natuur

Nergens anders hebben wij gezien dat een land en zijn bevolking zo bezig zijn met het behoud van natuur. De Zuid-Afrikanen hebben een prachtig landschap en dat willen ze graag zo houden. En daar doen ze ook veel voor. Zo worden veel natuurparken beschermd en mogen er bijvoorbeeld bepaalde bomen niet gekapt worden. Wij zagen een boom van ruim 500 jaar oud die ze beschermen door er een hek omheen te plaatsen zodat niemand erbij kan. De takken van de boom mogen ook niet gesnoeid worden, je mag er zelfs geen blad van plukken. Zo veel respect hebben ze hier voor flora.

Maar ook de fauna mag niet vergeten worden. In Zuid-Afrika zijn er verschillende natuurparken waar de dieren beschermd worden tegen de jacht. En vaak zijn er ook dieren in deze parken die gered zijn van de jacht. Bepaalde dieren, zoals bijvoorbeeld een leeuw, heeft ook een standaard ruimte nodig die gerespecteerd moet worden, anders mag je dit dier wettelijk niet houden. Een land met een hart voor dier en landschap. Zeer vooruitstrevend dus.

Afrika Zon
Prachtige zonsondergang

4 Plastiek

Een groot probleem in de wereld en ons ecosysteem is het gebruik (en misbruik) van plastiek. In België doen we allerlei zaken om dit gebruik te verminderen, maar het kan nog een stuk beter. In Zuid-Afrika gebruiken de meeste restaurants en bars geen plastieken rietjes en is dit zelfs niet de gebruikelijke manier om drinken te serveren. Ze gebruiken alternatieven zoals rietjes van gerecycleerd materiaal, herbruikbare rietjes van bamboe of zelfs eetbare rietjes. Akkoord, enkel het gebruik van rietjes stopzetten zal het probleem niet oplossen, maar het is een mooi begin.

Verder proberen ze in Zuid-Afrika water in glazen flessen te geven op restaurant en geven ze niet standaard een plastiek zakje bij je winkelbezoek. De verkoopsters vragen expliciet of je er een nodig hebt en de meeste klanten hebben hun eigen herbruikbare zak bij. Waar we dan weer droevig van werden waren de townships (de armere buurt rond Kaapstad) waar afval zich doorheen de jaren heeft opgestapeld en niet weggewerkt wordt. Uiteraard is klimaatbeleid geen prioriteit bij de mensen die dagelijks moeten knokken om rond te komen

5 Sociaal

Als iets is waar België denkt vooruitstrevend te zijn, is het wel op sociaal vlak. Toegegeven, in België is de sociale zekerheid een luxe die veel landen niet hebben. Daar mogen we zeker niet over klagen. Maar het kan beter. In Zuid-Afrika investeren ze enorme bedragen in de sociale sector. In België is dit voor politici vaker geen prioriteit en dat is jammer. Zuid-Afrika verplicht elk groot bedrijf minimum een werknemer met een beperking aan te nemen. Dit om mensen met een beperking een kans op de arbeidsmarkt te gunnen en zo ook werkloosheid van mindervaliden tegen te gaan. Verder heeft Zuid-Afrika ook instellingen voor personen met een beperking waarbij deze personen ook geld om rond te komen krijgen. In België krijgen ze vaak niet genoeg om hun opvang te betalen en ook nog van te kunnen leven. Verder vonden wij Zuid-Afrikanen enorm behulpzaam en vriendelijk. Zelfs de mensen die leven in de meest barre omstandigheden zijn niet verbitterd geraakt.

Langs de andere kant is er nog veel verschil tussen arm en rijk en worden de townships er niet kleiner op. Er is dus nog heel veel ongelijkheid tussen de burgers in Zuid-Afrika. En dat is heel jammer want het is een land in volle evolutie met een bevolking die prachtige waarden en normen nastreeft.

Vooruitstrevend Zuid-Afrika

Dacht jij dat Zuid-Afrika zo vooruitstrevend was? Of was je verbaasd door deze feiten? Welk land is volgens jou het meest vooruitstrevende dat je al bezocht? Laat het ons zeker weten in de comments of op Facebook!

 

Categories

Uitstappen

Hotels

Booking.com

Volg ons

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles