Travel Reasons logo

Roadtrip

5 tips voor een eerste reis met de camper

Eerste reis

met de camper

Binnenkort vertrekken wij weer op een prachtige roadtrip doorheen het bergachtige Oostenrijk. Deze keer doen we dit niet met onze caravan maar met een gehuurde camper/mobilhome (iets wat we aanraden voordat je er eentje koopt). En omdat dit voor ons de eerste keer is met een camper hebben we een paar dingen opgesomd waar je moet op letten als je voor het eerst met de camper gaat reizen. Vul dus gerust aan als er nog andere tips zijn die wij kunnen gebruiken. Alvast veel plezier met deze 5 tips voor een eerste reis met de camper.

1 Kies de juiste camper

Alles begint bij het kiezen van de juiste camper voor jouw type reis. Denk bijvoorbeeld maar aan het nodige rijbewijs. Je kan de meeste campers besturen met een gewoon rijbewijs B maar het op voorhand controleren van het correcte rijbewijs, kan toch geen kwaad. Dat er comfort aanwezig is, is natuurlijk normaal. Maar als je zoals ons naar de vrieskou trekt dan moet je er vooral op letten dat dit ook mag van de verhuur-firma en dat de caravan er daarop aangepast is.

2 Juiste banden

De juiste banden kiezen spreekt misschien voor zich maar je controleert het toch best even. Want veel camperverhuur-firma’s steken er 4 seizoensbanden op, en dat is eigenlijk niet zo ideaal. Zeker niet als je zoals ons door skigebieden reist. Winterbanden zijn dan veel meer aangewezen. Controleer ook altijd of er sneeuwkettingen aanwezig zijn, want in veel ‘koude’ landen is dit verplicht. Bij sommige bedrijven mag je deze zelfs niet aanbrengen, reden genoeg dus om dan een andere firma te zoeken.

3 De juiste route

De juiste route plannen is ook heel belangrijk, ook al hou je van wat vrijheid zoals ons. Zo planden wij ooit onze eerste roadtrip met de caravan bomvol en was ons schema eigenlijk onrealistisch. Wat achteraf gezien wel spijtig is. Ook als je in de winter er op uit gaat trekken kan je best al wat campings vast leggen, want in de winter zijn er wel wat staanplaatsen en campings gesloten. In de zomer leggen wij dit nooit vast en gebruiken wij de applicatie Park4night, iets wat we nu in de winter niet durven.

eerste reis camper
roadtrip tips

4 Enkele begrippen

Het kan ook nuttig zijn om enkele begrippen te kennen die je verder kunnen helpen bij een eerste reis met de camper. Zo wordt het afvalwater uit de douche en gootsteen ‘grijs afvalwater’ genoemd en het afvalwater uit je toilet ‘zwart afvalwater’. Allemaal dingen die je beter op voorhand weet als je een campervakantie maakt.

5 De juiste verzekering

De juiste verzekering hebben als je met een camper rijdt is heel belangrijk. Natuurlijk is dit bij het huren van een camper meestal meteen in orde bij het boeken, maar controleren wat er juist in de verzekering zit is niet erg. Je controleert best het deel over letsels aan jouw als chauffeur. Want dat kan in goedkopeverzekeringen soms ontbreken. Voor mensen die een verzekering willen afsluiten voor een eigen gekochtecamper, kan je hier enkele nuttige tips terugvinden.

Veilig

met de caravan

Met een caravan aan je auto rijden, is niet gemakkelijk. Je oefent best een paar keer op een parking voor je de baan op gaat. Indien je niet de tijd hebt om het te leren, hou dan zeker rekening met deze 5 tips. Ze kunnen het verschil betekenen en rijden met de caravan gemakkelijker en minder gevaarlijk maken Veel plezier met de 5 tips om veilig met een caravan te rijden.

1 Rij langzaam

Dit is misschien wel één van de belangrijkste tips. Met een caravan rijden, betekent traag rijden. Je kan niet cruisen zoals je dat normaal doet op de weg. probeer dit dus ook niet! Door langzaam te rijden, voorkom je ongelukken. Je moet er rekening mee houden dat je minder snel of flexibel kan reageren in bepaalde situaties. Rij daarom langzaam en hou afstand van andere auto’s.

2 Koop en gebruik caravanspiegels

Om een goed overzicht te hebben op de auto’s die achter je caravan rijden, heb je caravanspiegels nodig. Het is in vele landen zelfs verplicht om deze spiegels te hebben. Het is ook geen moeite om ze te gebruiken. Je bevestigt ze gewoon aan je autospiegels en klaar! Het enige nadeel is het kostenplaatje. Je betaalt al snel 50 euro voor twee spiegels.

3 Laadt je caravan evenwichtig

Je caravan goed en evenwichtig laden, kan een wereld van verschil maken wanneer je rijdt. Zowel links als rechts moet je caravan in evenwicht zijn, anders heb je kans op slingeren onderweg. Goed geladen betekent ook evenveel gewicht vooraan in je caravan als achteraan. Al je spullen achteraan in de caravan steken, doe je beter niet want dan kost het je auto te veel moeite om hem voort te trekken. Beter is nog om je caravan zo licht mogelijk te houden en de zwaarste spullen in je auto te zetten. Zo zal je gemakkelijker bergen op kunnen rijden. En voorkom je slingeren van de wagen. De druk op je wagen kan gemeten worden met een kogeldrukmeter die je online kan komen.

4 Haal geen andere auto’s in

Het is overbodig en niet echt zinvol om andere auto’s te gaan inhalen wanneer je met een caravan rijdt. Meestal kan je zelfs het tempo van auto’s die niets trekken niet eens volgen. Je blijft best op de rechterrijstrook rijden en bij voorkeur achter een vrachtwagen. Onze laatste tip gaat hier verder op in.

5 Blijf achter een vrachtwagen rijden

Als het mogelijk is, is het een optie om op de snelweg achter een vrachtwagen te rijden. Deze hebben meestal veel ervaring met autorijden en kunnen het tempo bepalen. Zeker op bergen is het een aanrader om gewoon achter een vrachtwagen te blijven rijden, deze bepaalt in welke versnelling je de berg het beste op rijdt. Veel plezier op je eerste reis met de camper!

Hopelijk zal je deze tips in je achterhoofd houden wanneer je de volgende keer met je caravan rijdt. Je kan ook altijd eens op pasar kijken voor extra informatie.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles