Travel Reasons logo

Cuba

Hoe regel je een visum voor Cuba?

Visum voor

Cuba

Cuba is een bijzonder land om te bezoeken. Het heeft een turbulente en ontzettend interessante geschiedenis samen met een unieke en tropische natuur. Het is de ideale plek voor een zonvakantie waarbij je ook wat wilt bijleren. Maar Cuba ligt natuurlijk niet in Europa en dus is er een vrij aanwezige kans dat je een visum moet regelen. Hoe gaat dit allemaal in zijn werk? We leggen het hier haarfijn uit.

Wat heb je nodig?

We beginnen maar meteen met de meest simpele vraag: heb je een visum nodig voor Cuba? Het antwoord is ja! Ook is Cuba minder internationaal gericht ten opzichte van de Verenigde Staten en is het dus belangrijk om hier op tijd mee aan de slag te gaan zodat je niet in de problemen komt. Cuba is namelijk geen land waar je in de problemen wil raken. Dus hoe geraak je aan dit visum?

Visum voor cuba
Kleurijk Havana

Hoe regel je een visum voor

Cuba?

Het regelen van een visum kan ingewikkeld lijken, maar dit valt eigenlijk reuze mee. Het belangrijkste is dat je op tijd begint met je aanvraag. Het is verstandig om in ieder geval een half jaar op voorhand je visum begint te regelen. Zo weet je zeker dat alle documenten op tijd binnen zijn en je geen problemen zal ondervinden in Cuba.

Het eerste wat je moet checken voordat je begint met je visum-aanvraag is het hebben van een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden na jouw reis geldig is. Als je nog geen paspoort hebt dan is dit dus het moment waarop je deze moet gaan aanvragen en als jouw paspoort voor die tijd afloopt dan is het ook verstandig om deze nu al aan te vragen. Je wilt misschien pas later een nieuw paspoort aanvragen, zodat je niet de geldigheid van dit huidig paspoort verspilt, maar dat kan onhandig zijn met het aanvragen van een visum. Zorg ervoor dat je eerst jouw paspoort hebt geregeld. 

Dan begint het aanvragen van een visum. Deze wordt ook af en toe een toeristenkaart genoemd maar dat is dus in principe hetzelfde document. Een visum kun je online aanvragen. Je krijgt dan via de post een blanco visum opgestuurd wat je nog zelf moet invullen. Schrik dus niet als het papiertje dat je binnenkrijgt nog helemaal leeg is. Als je met een gezelschap reist dan is het handig om al deze visa in één keer aan te vragen zodat je alle informatie tegelijk in kan vullen. Zo ben je ervan verzekerd dat dit allemaal klopt. 

Let op! Alle reizigers moeten een eigen visum hebben. Ook kinderen en baby’s moeten hun eigen visum hebben. Het is dus ook verstandig om ervoor te zorgen dat alle reizigers een eigen paspoort hebben. Ook kinderen en baby’s. Ongeacht leeftijd, iedereen moet een eigen visum hebben. 

Visum voor cuba nodig?
Papieren voor Havana

Waar kan je een visum Cuba aanvragen?

Je hebt verschillende online websites waar je dit visum aan kan vragen. Veel reisorganisaties regelen het ook voor je als je met hen naar Cuba reist. De  prijzen variëren altijd lichtjes maar het is meestal enkele euro’s.

Je kunt ook afreizen naar het consulaat van Cuba in Rotterdam of Brussel waar je het ter plekke regelt. Als je in Rotterdam of Brussel woont of in de buurt van deze steden kan dit handig zijn bij het invullen van het blanco visum. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je het blanco visum verkeerd invult en je de hele procedure weer opnieuw moet beginnen. Vandaar dat wij enkele regels waar jij je aan moet houden op een rijtje hebben gezet.

Ten eerste is het essentieel dat je alles in blokletters opschrijft, zo voorkom je eventuele onduidelijkheden. Daarnaast is het handig om je paspoort naast je document te houden en dubbel te controleren of je alle informatie correct overneemt. Een spelfout kan er voor zorgen dat het visum ongeldig wordt verklaard.

Je mag geen strepen zetten door je woorden op het blanco visum, ook dan wordt het ongeldig verklaard. Hierdoor moet je dus extra goed opletten bij het invullen van jouw visum. Het zou dan verstandiger zijn om alles eerst in potlood in te vullen zodat je nog kan uitwissen als je iets fout invult. Al wil je dat ook het liefst voorkomen en is het dus beter om goed op te letten voor je iets opschrijft. Het visum zal twee velden hebben genaamd ‘ENTRADA’ en ‘SALIDA’. Deze moet je leeg laten zodat de douane in Cuba ze kan invullen.

Wat mag niet?

Het visum dat je aanvraagt voor Cuba is een toeristenvisum en hiermee zijn enkele dingen ook niet toegestaan. Zo is het niet toegestaan om te werken terwijl je in Cuba bent. Dit visum is niet geldig als je vanuit Amerika naar Cuba vliegt of als je van een cruiseschip komt. In dat geval moet je een ‘pink visa’ aanvragen. Dat is weer een heel ander gegeven. Ook mag je met een toeristenvisum maximaal 30 dagen in Cuba blijven.

Het is mogelijk om jouw visum in Cuba met 30 dagen te verlengen. Het is belangrijk dat je dit minimaal 5 dagen voordat je huidige visum afloopt doet. Je kunt dit bij het plaatselijke immigratiekantoor laten doen en je moet kunnen aantonen dat de vlucht naar huis en de accommodatie al geboekt zijn. Om dit te betalen moet je eerst langs de Cubaanse bank om zegels oftewel ‘sellos’ te halen. Het verkrijgen van een visum voor Cuba is dus niet per se veel werk maar je moet wel goed op alle details letten. Als je hier op tijd mee begint dan maakt het ook niet uit als er een keer een foutje wordt gemaakt. Maar als je bij elke stap goed oplet dan is dit helemaal niet nodig.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles