Travel Reasons logo
Polen

Unesco Werelderfgoed van
Neder-Silezië in Polen

Een korte vlucht brengt je vanuit België naar Wrocław in Polen van waaruit je verschillende Unesco Werelderfgoedsites kan bezoeken. Deze regio telt er meerdere die je moet bezoeken en is daarnaast de perfecte bestemming voor al wie houdt van een stevige portie cultuur en geschiedenis. Ontdek samen met ons Silezië in Polen.

Hoofdstad Wrocław

Wrocław is de hoofdstad van Neder-Silezië en telt ongeveer 640.000 inwoners. Net zoals andere Poolse steden is ook Wrocław erg mooi en fotogeniek. Vooral de oude binnenstad is indrukwekkend. De markt in de binnenstad wordt gekenmerkt door tal van gekleurde huizen en het imposante stadhuis uit de 13e eeuw. Het is er een gezellige drukte van toeristen, bruisende café’s en uitstekende restaurants. Een aanrader is om te gaan eten bij Piwnica Świdnicka. Dit is een restaurant in de kelder van het stadhuis en wellicht het oudste restaurant van de stad (1273).

Naast de grote markt moet je ook passeren langs Ostrów Tumski, de Four Denominations-wijk. Het is een plek vier kerken van verschillende gemeenschappen samenkomen. De wijk is gelegen op een eilandje omgeven door water en verbonden met bruggen. Je kan hier ook boottochtjes maken om de wijk vanop het water te bewonderen.

Verder kom je in Wrocław ook verschillende standbeelden van kabouters tegen. De kabouters zijn een symbool van de revolutie tegen het communisme van jaren geleden die ontstond uit een jongerenbeweging die kritiek had op de regering. Die theorie is niet 100% bewezen want er zijn er nog enkele die de ronde doen. Wat wel vaststaat is dat de stad omgeven is door kabouters en dat zij het straatbeeld flink opvrolijken. Je komt ze vanzelf tegen door op straat te wandelen.

Silezië in Polen
Wrocław is de hoofdstad

Unesco Werelderfgoed

Wrocław is een goede uitvalsbasis om de rest van Neder-Silezië te ontdekken. En of dat de moeite is! Met wel 4 Unesco Werelderfgoedsites en veel natuur is het één van Polen’s mooiste regio’s. 

De Centennial Hall

Ben je in Wrocław, dan kań je al één van de vier Unesco-sites bezoeken. De Centennial Hall is een imposant bouwwerk uit 1911 waarvan de koepel (65 meter) in die tijd de grootste ter wereld was. De dag van vandaag wordt het gebruikt als beursruimte, museum en is er ook een uitstekend restaurant gevestigd waar je heerlijk kan tafelen met zich op de tuin en fonteinen. Achterin vind je ook een kleine Japanse Tuin die je kan bezoeken.

Peace Church van Jawor

Andere Unesco-sites waar je niet omheen kan, zijn de Peace Church van Jawor en de Peace Church van Świdnica. Ze zijn de grootste religieuze gebouwen bestaande uit hout in Europa. De Vredeskerk van Jawor is een protestantse kerk uit 1655 en heeft ons echt verwonderd. Volledig opgetrokken uit hout en prachtig versierd met blauwe tekeningen en gouden details aan de binnenkant. Een kerk die je zeker niet elke dag tegenkomt. Die van Świdnica is al even indrukwekkend. Deze werd gebouwd in 1657, is groter dan die van Jawor en heeft nog meer gouden details aan de binnenzijde. Toch vonden we die uit Jawor nog unieker.

Reisblog in Polen

Museum of Papermaking

En last but not least is ook het Museum of Papermaking in Duszniki-Zdrój een echte blikvanger. Het museum vertelt de geschiedenis van de kunst van het papier maken en je kan er ook zelf een workshop volgen. Toch is vooral de buitenzijde de reden waarom je hier moet passeren. De fabriek ontstond in de 16e eeuw en is wellicht de oudste die nog bestaat in Europa. Het houten raamwerk en de barokke details zijn schitterend. Sinds 2019 staat deze plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. 

Silezië reisblog
Silezië Polen

Andere bezienswaardigheden van Neder-Silezië

Hoewel bovenstaande Unesco-sites zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, was één van onze hoogtepunten een bezoek aan Książ Castle, oftewel Slot Fürstenstein. Dit indrukwekkende roze kasteel uit 1292 is het grootste kasteel van de regio. Je kan het kasteel zowel aan de buitenzijde als binnenzijde bezoeken. De tuinen zijn een aanrader! Je kan zelfs de kelders bezoeken waar de duistere geschiedenis van het kasteel wordt toegelicht. Tijdens Wereldoorlog 2 diende het kasteel als hoofdkwartier van Hitler en de ondergrondse gangen werden gebruikt als schuilplaats. Een duister kantje aan de ogenschijnlijke pracht en praal die het kasteel uitstraalt.

Een andere leuke activiteit die we streng aanraden is om een bezoekje te brengen aan Manufactura w Bolesławcu, een keramiekfabriek waar je ook zelf je eigen keramiek kan maken. Een unieke beleving voor jong en oud!

Slot Fürstenstein In Polen

Meer informatie over Neder-Silezië

Wie graag meer informatie heeft over een reis naar Neder-Silezië of een andere regio in Polen, raden we aan om de officiële website van de dienst toerisme te raadplegen.

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Inhoud

Volg ons

Meer Polen

Het Unesco Werelderfgoed van Neder-Silezië in Polen 

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles