Travel Reasons logo
Kroatië

Beleef een actieve vakantie in het mooie Šibenik in Kroatië

Het mooie Šibenik

in Kroatië

Šibenik is een historische stad in de regio Dalmatië in Kroatië en heeft alles te bieden wat een vakantie moet hebben: zon, zee, cultuur, natuur, zwoele temperaturen en gezellige kronkelstraatjes. Maar ook actieve reizigers kunnen er hun hart ophalen. Maak kennis met deze fantastische vakantiebestemming!

Vakantie in Kroatië

Aan Kroatië denken zorgt instant voor een vakantiegevoel, maar het land heeft zoveel te bieden dat het moeilijk is om één regio te kiezen. Een luxeprobleem, maar toch. Indien je liever geen doorreis maakt maar wél een gevarieerde vakantie wil, raden we aan om de regio van Šibenik te kiezen. Deze stad ligt aan de Adriatische kust op ongeveer één uur rijden van Split en is dus gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig en nadien neem je een taxi of huur je een auto. Dat laatste raden we trouwens enorm aan gezien er veel te beleven valt in de (ruime) regio van Šibenik.

de Adriatische kust in Europa
Vakantie in Kroatië

Šibenik Stad

Šibenik zelf is erg gezellig en fotogeniek. Van de prachtige Sint-Jacobuskathedraal tot de oude burcht met zicht over de stad en de smalle kronkelige straatjes met zonnige terrassen. Het is haast een filmisch decor. Die filmische setting zie je trouwens in de hele regio van Šibenik terugkomen. Geniet dus zeker één of meerdere dagen van de stad zelf. Maak een stadswandeling en ontdek zelf de troeven die hier schuilgaan.

Nadien ga je het water op en ontdek je wat de verschillende (kleine) eilanden te bieden hebben. Eilanden in de buurt die we kunnen aanraden zijn Prvić en Zlarin. Beiden erg charmant en fijn als daguitstap. Maak ook een stop bij het indrukwekkende Saint Nicolas Fort waar verschillende series opgenomen werden waaronder ook stukjes van Game of Thrones. De gepassioneerde gidsen vertellen je met plezier alles over de geschiedenis van deze bijzondere UNESCO Werelderfgoedplek.

Saint Nicolas Fort Kroatië
Water aan de kust

Verblijf

Hoewel de stad en zijn eilanden de romantiek zonder twijfel naar boven brengen, kan je voor nóg een extra portie charme naar Obonjan Island Resort gaan. Op deze glamping geniet je van een volledige ingerichte tent op een privé-eiland met de mooiste zonsondergangen. Let op: je kan hier enkel verblijven als je een geldige boeking hebt. Reserveren is dus verplicht. Wie het groots ziet, kan ook het hele eiland afhuren.

Wie minder romantisch of avontuurlijk aangelegd is en meer van comfort houdt, raden we aan om te overnachten in Hotel Ivan dat deel uitmaakt van het Amadria Park Resort. Dit vakantiepark in Šibenik ligt op een halfuurtje rijden van de binnenstad en je vindt er zowel een camping als hotels, restaurants en beach clubs. Het is een prima verblijf voor het hele gezin.

Šibenik in Kroatië Hotel met strand

Actieve vakantie

De charmante stad en de prachtige natuur in de regio zorgen meteen voor een rustgevend gevoel en laten uitschijnen dat je hier (alleen maar) kan genieten van het zalige nietsdoen. Echter zijn actieve reizigers in Šibenik hier aan het juiste adres. Zo gingen wij fietsen rond het Saint Anthony’s kanaal en verkenden we de Čikola-kloof dankzij een Via Ferrata. Je kan hier ook ziplinen over de canyon. Boek je tour met de ervaren gidsen van Šibenik Outdoor Adventure en zorg zelf voor gepaste schoenen, sportieve kledij en voldoende water. Een beleving om nooit meer te vergeten!

Wie niet genoeg krijgt van actie kan in de regio ook zeilen, rotsklimmen, wandelen, zwemmen, snorkelen en duiken. En dat allemaal in de adembenemende natuur van twee nationale parken en ontelbare mooie, ongerepte natuurplekjes.

Zonsondergang in Šibenik
Avontuur in Europa - Šibenik in Kroatië

Onze hoogtepunten

Die waanzinnig mooie natuur vind je bijvoorbeeld in het Hinterland van Dalmatië. Zo laat het natuurpark Dinara in de Kroatische Alpen een diepe indruk na. Hoge bergtoppen en groene grasvelden met hier en daar een kudde koeien tekent het landschap. Idyllischer wordt het niet.

Andere absolute hoogtepunten van onze reis waren zonder twijfel het bezoek aan de Cetina River Spring en de Krčić waterval in Knin. Beiden met ijskoud maar prachtig turkoois water die zo uit een sprookje lijken te komen. Hier maak je de mooiste vakantiefoto’s! Beiden zijn gratis te bezoeken.

Als je in Knin bent kan je ook halthouden bij het grote fort van Knin. Het is eigenlijk meer een ommuurd dorp want hier is een museum, restaurant, fort en enkele huizen gevestigd. Tip: Ga zeker lunchen of dineren bij het restaurant van dit fort. Super lekkere, grote porties en zeer betaalbaar.

En last but not least vind je in de regio van Šibenik ook het bekende Krka Nationaal Park met zijn wereldberoemde watervallen en houten wandelpaadjes. De prijzen van de toegangstickets hangen af van de periode dat je gaat. In de zomermaanden is deze plek het duurst om te bezoeken. Maar het is zonder twijfel een daguitstap die je niet mag overslaan!

Kroatië hoogtepunten
Šibenik in Kroatië - Onze hoogtepunten

Gevarieerde vakantie

Šibenik is zo veelzijdig dat je hier wekenlang kan vertoeven zonder verveeld te geraken. Welk type reiziger je ook bent en hoe divers je reisgezelschap ook mag zijn, je beleeft hier zowel culturele als actieve uitstapjes en dat voor elke leeftijd. Kortom, in Šibenik ga je een fantastische vakantie beleven die een stuk rustiger is dan pakweg Dubrovnik of Zagreb.

Wie graag nog meer info heeft over deze of een andere regio in Kroatië, bezoekt best de officiële website van de dienst toerisme.

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Meer over KroatIë

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles