Travel Reasons logo

Duitsland

De historische en charmante Duitse stad Hamelen

De Duitse stad

Hamelen

Heb jij ooit al gehoord van ‘De rattenvanger van Hamelen‘? Dit volksverhaal is eeuwenoud en de historische stad van Hamelen of Hameln is er zeker voor bekend. Maar wist je ook dat deze Duitse stad veel meer in zijn mars heeft? Wij gingen er op daguitstap en waren aangenaam verrast door de charme van Hamelen.

Bereikbaarheid

Deze stad ligt op een uurtje rijden van Hannover en is daarom dus perfect samen te combineren. Hamelen is goed bereikbaar met de auto. Er is voldoende parking rondom het centrum voorzien en op zondag is dit helemaal gratis! In Hamelen is alles te voet bereikbaar dus de auto heb je in de binnenstad helemaal niet nodig. Meer nog: auto’s zijn er zelfs niet toegelaten. Dit geeft de stad extra charme.

Hamelen-eten

Stadsgids

Hamelen is niet erg groot, maar een gids aanvragen bij het toeristische punt is zeker een aanrader. De gids heeft niet alleen veel meer te vertellen over de stad dan je ooit zelf zal te weten komen, maar hij/zij kent ook de ideale plekjes om foto’s te nemen, om te gaan eten en zelfs om te winkelen! Een gids kan je best op voorhand (telefonisch) boeken. Onze lieve gids heette Katherine en ze wist werkelijk àlles over haar stad. Een fantastische ontmoeting! Maar als je de échte belevenis van de stad Hamelen wil, kies je voor de ‘pieper’ als gids. Deze gids speelt volledig de rol van de rattenvanger, met kostuum en fluit. Een onvergetelijke ervaring!

Charmestad Hamelen

Als er één woord geplakt kan worden op deze stad, dan is het zeker charme. Het is een charmestad zoals we die nog niet eerder zagen. Met momenten deed de binnenstad ons een beetje aan het Belgische Brugge denken (maar dan kleiner en toch anders). Het centrum heeft smalle steegjes waar je rustig in kan ronddwalen. Over heel Hamelen kan je indrukwekkende architectuur vinden doordat de gebouwen zo oud zijn.

gratis-show
Gratis-toneel-hamelen

Onze aanraders

Als je één dag naar Hamelen gaat, kies dan voor zondag. Elke zondag is er om 12u namelijk gratis een klein toneelstuk te zien dat het verhaal van de rattenvanger van deze stad verteld. Dit wordt gespeeld door uitstekende artiesten die vol overgave het volksverhaal uit 1284 naspelen. Door dit toneelstuk te zien, beleef je de legende van toen helemaal opnieuw alsof je er zelf bij was.

Ook het Rattenfanger Museum is de moeite. Je waant je er even terug in de tijd en het is helemaal niet duur! Momenteel kan je er zelfs levende (tamme) ratten zien. Dit is erg leuk om met kinderen te bezoeken. Verder krijg je er nog meer info over het hele gebeuren van 1284. En voor wie geïnteresseerd is, je kan er zelfs (kinder)feestjes organiseren en een gratis thee of koffie drinken.

Eten en drinken kan je op verschillende plaatsen in Hamelen. Wij raden aan om te gaan eten bij Rattenfängerhaus. Dit is één van de oudste en bekendste gebouwen in Hamelen. Drinken kan je op één van de vele terrasjes van de stad. En ga er ook zeker op zoek naar het pannenkoekenhuisje waar je allerlei lekkers kan smullen!

Ook echte fietsliefhebbers kunnen hier zeker terecht. Maak een ontspannende rit langs het water en ga onderweg iets lekkers eten of drinken.

Weekendje weg

Hamelen is heel geschikt voor een rustig weekendje weg. Je kan er heerlijk fietsen of wandelen langs het water, het dichtbij gelegen bos verkennen en lekker uit eten gaan in een charmante binnenstad. Verder heeft de stad ook een winkelcentrum en een paar unieke souvenirwinkels. Wat wens je nog meer?

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles