Travel Reasons logo

Bulgarije

Een citytrip naar Sofia in Bulgarije – Alles wat je moet weten

Citytrip naar

Sofia Bulgarije

Wij zijn net terug van een mooie citytrip naar Sofia in Bulgarije. Deze stad telt 1,2 miljoen inwoners en is (nog) niet zo heel populair in België. Het leek ons de ideale stad om te verkennen aangezien we nog nooit eerder een vakantie in de Balkan doorbrachten. Sofia is niet alleen indrukwekkend, maar je waant je ook even terug in de tijd. Lees hier wat je allemaal moet weten voor je vertrekt en waarom Sofia voor jou de ideale citytrip kan zijn!

Vlucht

Sofia ligt op iets meer dan twee uurtjes vliegen vanuit België. Wij vlogen met Wizz Air vanuit Charleroi naar Sofia. Dit is, naast Ryanair, een zeer goedkope vliegtuigmaatschappij en wij hadden er nog nooit eerder mee gevlogen. We moeten toegeven dat onze ervaring met deze maatschappij goed is meegevallen! De vluchten waren stipt en er was niet minder ‘luxe’ of beenruimte dan bij een andere goedkope vlucht. Als citytrip is Sofia dus ideaal gelegen. De stad is gemakkelijk te bereiken en je bent er erg snel.

Sofia-in-Bulgarije
De-mooiste-gebouwen

Omgeving

Sofia ligt prachtig gelegen tussen de bergen. Het bekendste gebergte dat aan Sofia grenst, is de berg Vitosja. Vanuit de grote winkelstraat in Sofia zie je deze berg goed liggen. Het geeft een schitterend beeld! Eigenlijk zie je bijna vanuit elke hoek in Sofia gebergte en dat maakt deze grote stad uniek. Voor wandelaars en natuurliefhebbers is Sofia de perfecte plek om uitstapjes naar de bergen te maken. Het is er werkelijk prachtig! Let op: Hier moet je echt een geoefend wandelaar voor zijn met de juiste uitrusting!

Architectuur

Wanneer je in Sofia aankomt, valt meteen de diverse architectuur op. Vanuit de luchthaven rij je langs oude, soms vervallen appartementen die net buiten het drukke centrum van Sofia liggen. Het lijkt wel of je in een ander werelddeel terecht bent gekomen. Toch is dit nog Europa, en dat was voor ons een redelijk verrassend beeld.

In het centrum van Sofia is het een beetje anders. Hier zie je ook oude appartementsblokken maar daartussen ook prachtige gebouwen en kerken. Toch lijken alle ‘gewone’ gebouwen vervallen en uit een ander tijdperk te komen. Het lijkt alsof er na de Tweede Wereldoorlog geen heropbouw is geweest van sommige plekken. In het straatbeeld is dan ook meer dan eens een rijhuis ‘verdwenen’ en de ruïnes ervan liggen er weg te kwijnen. Misschien lijkt dit wat griezelig, maar eigenlijk heeft het ook iets. De wondermooie kerken, kathedralen, moskeeën, etc. fleuren het straatbeeld dan ook doorheen heel Sofia op.

Prachtige-gebouwen-in-sofia

Invloeden

Sofia is een stad die gekenmerkt wordt door verschillende geloofsovertuigingen en politieke invloeden. Vooral het Protestantisme en de Islam zijn de meest aanwezige religies. Je kan er een moskee vinden, maar ook zeer traditionele (orthodoxe) kerken en zelfs een Russische orthodoxe kerk. Er duiken ook verschillende beelden op van het communisme. Zo zie je soms een beeld of afbeelding verschijnen van Stalin. De voormalige Sovjet-Unie speelt duidelijk nog mee in de huidige samenleving. We hebben het er niet openlijk of uitgebreid over gehad met de Bulgaren, maar we denken dat er nog wel wat aanhangers van het communisme te vinden zijn. De gebouwen, en ook de lokale bevolking, dragen zeker nog de gevolgen van een bewogen tijd met zich mee. Hoe dan ook, dit maakt Sofia heel divers en verrassend om te ontdekken.

Goedkoop

Sofia, en Bulgarije in het algemeen, is een zeer goedkoop land. Mensen zijn er armer dan in België en betalen er met de Bulgaarse lev. Het bedrag dat je in lev betaald, moet je ongeveer delen door twee om het in euro uit te rekenen. 10 leva (meervoud van lev) is dus ongeveer 5 euro. En een gemiddelde maaltijd bedraagt ook 10 leva. Voor drinken betaal je op restaurant zo’n 3 leva. Een taxirit van de luchthaven naar het stadscentrum is ongeveer 15 leva. Ook souvenirs en kledij zijn er spotgoedkoop.

Monniken-in-Bulgarije
Monikken Sofia

Bloemen

Voor wie van bloemen houdt, zit in Sofia zeker goed. Het is ‘de stad van de roos‘ (eigenlijk is Bulgarije het ‘land van de rozenkweek’) en dit zie je in het straatbeeld heel goed. Er groeien overal wilde rozen in alle kleuren. Gewoonweg prachtig! En ook in de souvenirwinkels duikt de roos meermaals op verwerkt in parfums, zeep, kaarsen en zelfs in drank. Buiten rozen zijn ook zonnebloemen typisch Bulgaars. Kilometers lange zonnebloemvelden kan je buiten het centrum van Sofia vinden. In de zomer is het dus magnifiek om te zien! De zonnebloem wordt ook verwerkt in schilderijen en souvenirs. Bijkomstig zie je over heel Sofia een aantal parken met mooie bloementapijten verschijnen. Al het groen wordt er ook erg goed onderhouden!

Cultuur

Bulgarije heeft een oude traditionele cultuur op verschillende vlakken. Van bekende operazangers tot de typische Bulgaarse keuken. Niet alles wist ons te bekoren, maar een aantal zaken sprongen er voor ons zeker uit.

Wij kunnen de volksdans van Bulgarije wel appreciëren omdat de muziek ervan je aanzet tot meedoen. Ook de prachtige kunstwerken, die je vooral bij lokale straatartiesten vindt, kunnen wij appreciëren. In deze kleurrijke kunstwerken zijn vaak bloemen verwerkt, maar ook ballerina’s en dieren. Kunst vind je ook steeds terug in de talrijke kerken.

De Bulgaarse keuken wist ons niet helemaal te overtuigen. Vooral vleesgerechten en gebakjes staan op het menu. Wij probeerden een traditioneel gebak, en het smaakte net als oliebollen. Eigenlijk zijn de meeste gerechten vettig of met veel look klaargemaakt. Dit is niet echt ons ding. In Sofia vind je uiteraard ook restaurants met verschillende keuzes aan pasta’s of visgerechten.

En tot slot is de taal misschien wel het grootste struikelblok als je naar Bulgarije gaat. Doordat ze een ander alfabet hebben, kunnen wij niets opmaken uit hun taal. We probeerden, zoals we dat in elk land doen, een paar basiswoorden zoals ‘hallo’ en ‘dankjewel’ te leren maar dit was vrijwel onmogelijk te onthouden (om nog maar van de juiste uitspraak te zwijgen!). Gelukkig kan een groot deel van de bevolking in Sofia een woordje Engels!

Sofia-in-Bulgarije-zonnenbloemen

Wil jij op citytrip naar Sofia in Bulgarije?

Al deze zaken maken van Sofia in Bulgarije een verrassend interessante citytrip met veel afwisseling. Wil jij graag op citytrip naar Sofia? Wij lijsten volgende week onze favoriete activiteiten en bezienswaardigheden in Sofia in Bulgarije voor je op! Wedden dat je meteen wil vertrekken?

Wil je als eerste onze berichten en foto’s te zien krijgen? Volg ons dan zeker op Facebook en Instagram!

Categories

Uitstapjes

Volg ons

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles