Travel Reasons logo

België

10 x Mooiste natuur in Vlaanderen

Natuur in

Vlaanderen

Sinds maart, wanneer de lockdown in België begon, zijn wij massaal ons kleine land beginnen verkennen. We zijn al op wondermooie plekjes gekomen en appreciëren ons eigen land nu meer dan ooit. Het meeste onder de indruk zijn en blijven we van de natuur in België. Je hoeft niet altijd de grens over te steken om in prachtige natuurgebieden terecht te komen. Wij delen hier de mooiste natuur in Vlaanderen. Binnenkort verkennen we graag de Waalse natuurgebieden.

1 Averbode bos en heide

Het Averbode bos is misschien wel een van de mooiste bossen die we recent ontdekt hebben. Samen met de bijhorende abdij van Averbode vormt dit gebied een trekpleister voor dagjes-toeristen. En dat is helemaal terecht. Na een stevige wandeling in het grote bos en de heide, loop je richting de abdij voor een ijsje bij een van de vele kraampjes. Nadien kan je de abdij bezoeken of je rijdt verder richting Scherpenheuvel om van een terrasje te genieten aan de imposante basiliek.

mooiste natuur in vlaanderen

2 Nationaal Park Hoge Kempen

Het mooiste uitzicht van Vlaanderen kan je vinden in Limburg. Meer bepaald bij Connecterra in het Nationaal Park Hoge Kempen. Je krijgt hier een fenomenaal zicht over de Maasvallei. Maar het Nationaal Park is meer dan Connecterra alleen. Het gebied strekt zich uit over tien steden en gemeenten. Genoeg natuur om te ontdekken tijdens je volgende vakantie of weekendje weg.

3 Mechels Broek

Een natuurgebied dat we stilaan vanbuiten kennen, is het Mechels Broek (deel van Mechels Rivierengebied) in Mechelen. Hier komen wij volledig tot rust tijdens een avondwandeling. De zonsondergangen zijn hier schitterend. Voor een uitgebreide wandeling kan je verder door wandelen (of fietsen) naar Mispeldonk en Cassenbroek. Dit zijn nabijgelegen natuurgebieden in Bonheiden, naast Mechelen. En alle drie hebben ze iets uniek te bieden. Mispeldonk is wellicht de meest rustgevende van de drie aangezien hier minder mensen komen.

Let op: Hier is geen parking voorzien. Je kan parkeren langs de kant van de weg of je auto op een parking in de buurt achterlaten en met de fiets verder gaan (in de natuurgebieden zelf kan je niet fietsen).

Natuur vlaanderen Sigrid
Sigridofthesun natuur

4 Hallerbos

Het bekendste bos in België en ver daarbuiten is dit Hallerbos. Gekend omwille van zijn prachtige blauwe hyacinten die in het voorjaar het bos kleuren. Menig fotograaf wil tijdens deze periode dan ook graag naar het bos afzakken. Hoewel het een prachtig spektakel is, is het toch eerder af te raden om tijdens het “hoogseizoen” naar dit bos te komen. Dit om drukte (en vertrappeling van de bloemen!) te vermijden. Naast hyacinten kan je in dit bos ook bosanemonen en soms herten spotten.

5 Heuvelland

Het Heuvelland in West-Vlaanderen is de ideale locatie voor al wie van fietsen of wandelen in het groen houdt en onderweg graag af en toe een pauze neemt in een van de charmante dorpen of cafés. Je komt onder meer langs verschillende polders en heuvels met prachtige uitzichten. Een echte aanrader. Meer informatie over de fiets- en wandelroutes kan je hier vinden.

6 Kalmthoutse Heide

Iedereen in Belgie en Nederland kent de Kalmthoutse Heide. Toch is nog niet iedereen er geweest. En dat is zonde. Want dit stukje natuur in Vlaanderen is een onwerkelijk mooi natuurgebied met verschillende fauna en flora. Je kan er lange wandelingen maken en telkens in een nieuw “stukje” terecht komen. Onze aanrader? Wandel tot aan het Stappersven. Dit grote meer is de meest rustgevende plek van het park en je kan er schitterende foto’s maken. Als je op de hoofdweg geparkeerd staat, is het wel een heel stuk wandelen (zo’n 10 kilometer). Vaak ook door zand. Wees dus goed voorbereid en draag degelijke wandelschoenen. In de zomer kan je ook maar beter een goed product tegen muggen en andere insecten meenemen aangezien je vaak op smalle paden of door hoge grassen loopt.
de kalmphoutse heide
natuur in Vlaanderen Sigrid

7 Lommelse Sahara

Limburg blijft een van onze favoriete plekken in Vlaanderen, wellicht omdat ze zo veel mooie natuur hebben. Een van de mooiste en ook meest bekende plekjes in Limburg zijn de Lommelse Sahara en de Heuvelse Heide. Hier kan je wandelingen maken, picknicken of gewoon aan het “strand” relaxen. Naast de Lommelse Sahara is ook de fruitstreek Sint-Truiden, dat prachtig is tijdens de bloesems, favoriet. Wie graag meer info heeft over routes in de Limburgse bloesemstreek, kan hier terecht.

8 Latemse Meersen

Sint-Martens-Latem is niet toevallig een van Belgisch duurste en meest gegeerde gemeenten. Vlakbij de stad Gent vind je hier een oase aan rust langs verschillende meren. De Latemse Meersen maken deel uit van Natuurpark Levende Leie samen met de Keuzemeersen en Beelaertmeersen. Je kan hier niet alleen genieten van deugddoende wandelingen of fietstochten, maar ook met de boot of kajak varen op de Leie.

9 Plantentuin Meise

De Plantentuin in Meise is dan misschien (deels) aangelegde natuur, toch is het de moeite om er naartoe te gaan. Naast het mooie bos, kan je hier in de serres onnoemelijk veel plantensoorten terugvinden. In de lente is het er het mooiste. Dan staan alle bloemen in bloei. Het is het paradijs voor elke plantenliefhebber. Daarom mag deze plek zeker niet ontbreken in deze lijst.
plantentuin Meise
natuur Brussel

10 Vallei van de Zwarte Beek

Het grootste natuurgebied van Natuurpunt en tevens een heel bijzondere, is deze vallei van de Zwarte Beek. Je kan er stevige wandelingen maken maar ook met kinderen is het er fijn vertoeven. Zo is er een speeltuin, vijver en uitkijktoren. Zoals de naam doet vermoeden, is dit een belangrijke beekvallei in Vlaanderen.

Welke is jouw favoriet?

Welke van bovenstaande natuurgebieden in Vlaanderen is jouw favoriet? Of staat je favoriete plek niet in deze lijst? Laat het ons weten in de comments. Binnenkort gaan we op zoek naar de mooiste natuur in Wallonië. Stay tuned!

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles