Travel Reasons logo

België

Wat te doen in Mechelen – Onze tips

Wat te doen in

Mechelen

Hoewel wij heel graag reizen zijn er in eigen land ook tal van leuke plekken waar je fijn kan vertoeven. Zo hebben wij in onze “achtertuin” het vernieuwde Mechelen. Een stad dat de laatste jaren veel heeft ingezet op toerisme. Iets wat je heel goed kan zien, want Mechelen is echt een mooie en gezellige stad geworden. Nu is alleen nog de vraag ‘Wat te doen in Mechelen?’ We laten jullie het graag zien!

1 Kazerne Dossin

Eén van de museums die je in Mechelen moet bezoeken is ongetwijfeld het museum van Kazerne Dossin. Want in dit museum word je niet alleen geconfronteerd met de gruwelijke geschiedenis van WO2, het doet je ook nadenken over hoe het mogelijk is dat dit ooit is kunnen gebeuren. Dit museum dat op een prachtige en mooie manier gebouwd is zou naar onze mening door iedereen verplicht moeten bezocht worden. Zodat de mensheid nooit meer dezelfde fouten maakt. Voor dit museum, dat een mooi eerbetoon is aan de slachtoffers die hier of in Auschwitz hun leven gelaten hebben, betaal je 10 euro voor de permanente expo en 9 euro voor de tijdelijke expo. Wil je deze twee expo’s combineren? Dan betaal je als volwassene 16 euro voor een ticket.

Kazerne Dosin
Sint-romboutstoren Mechelen

2 Dierentuin Planckendael

Aan de rand van Mechelen kan je Planckendael terugvinden. Een prachtige dierentuin die een mooie balans vindt tussen natuur en dieren. Voor een bezoek aan deze dierentuin moet je zeker een volledige dag inplannen. Bij een bezoek aan Planckendeal betaal je 26,50 euro voor een volwassene en 20 euro voor een minderjarige persoon. Voor de parking betaal je 9 euro. Een trip naar Planckendael is dus niet goedkoop, maar naar onze mening wel het geld waard, zeker als je met kinderen op stap bent.

3 De Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren is één van de eerste dingen die je ziet bij een bezoek aan Mechelen. En dat is ook niet zo vreemd. Want de 97 meter hoge toren heeft dan ook een prachtige en indrukwekkende uitstraling. Al is een bezoek aan deze kathedraal misschien nog indrukwekkender. Want naast het mooie interieur van de Sint-Romboutskathedraal kan je ook via de 514 treden naar de top van de toren. Wat voor een indrukwekkend uitzicht zorgt. Je kan van hieruit zelfs het Atomium in Brussel zien. Voor deze klim met een stukje geschiedeins van deze kathedraal betaal je als volwassen persoon 8 euro. Een jongere tot 27 jaar betaalt maar 3 euro.

4 Speelgoedmuseum

Hoewel het Speelgoedmuseum vooral voor kinderen is gebouwd is dit ook als volwassene wel eens boeiend om te bezoeken. En dan vooral uit nostalgie, want hier vind je niet alleen het moderne speelgoed maar ook het speelgoed van vroeger. Een leuke uitstap dus voor iedereen die nog eens gekatapulteerd wil worden naar zijn eigen jeugdjaren. Een ideale uitstap bij slecht weer! Een volwassen persoon betaalt 9,80 euro en een kind tot 12 jaar 7,30 euro.

5 Lekker eten in de vleeshalle

Een zeer nieuw maar schitterend concept in Mechelen is ongetwijfeld de Oude Mechelse Vleeshalle. Hier kan je als foodie je hartje ophalen. Twaalf standhouders geven hier het beste van zichzelf in hun pop-up restaurant. Deze restaurants hebben naast heel lekker eten ook een mooie en gezellige uitstraling. De Vleeshalle is dé hotspot van het moment voor een lunch met familie of vrienden. Wijzelf zijn grote fan van deze plek en bezoeken deze dan ook maandelijks! Vooral de Mexicaanse pop-up weet ons keer op keer te bekoren.

6 Shoppen

Eén van onze favoriete bezigheden in Mechelen is ongetwijfeld shoppen. Want naast de winkelstraat met al zijn ketens heeft Mechelen nog enkele leuke kleinere winkels waar je unieke kledij kan terugvinden. Zo moet je zeker eens passeren bij Lilly, Uma en SCOOP. Al zijn er wel meerdere leuke adresjes terug te vinden. Tips altijd welkom in de comments.

7 Hof van Busleyden

In het renaissance stadspaleis Hof van Buysleyden kan je een interessant museum terugvinden. Een museum dat over de bourgondische geschiedenis gaat en je laat kennismaken met de band die Mechelen daarmee had. In dit museum treed je in de voetsporen van Margareta van Oostenrijk, Erasmus, Thomas More en natuurlijk Hieronymus van Busleyden . Een ticket voor dit museum kost 12 euro. Voor jongeren tot 26 jaar is dit 2 euro.

8 Mechels en Blaasveldbroek

Voor wie een wandeling wil maken in een mooi stukje natuur kunnen wij het Mechels– en Blaasveldbroek aanraden. Deze beide natuurgebieden, die in deelgemeenten van Mechelen gelegen zijn, zijn beide zeer geschikt om tot rust te komen. Zeker in de herfst kan je hier enkele mooie herfstwandelingen doen. Je kan dit op eigen houtje doen of via één van de uitgestippelde routes. Beide natuurgebieden zijn gratis alsook de parking.

9 Boottocht op de binnendijle

Wij denkt dat je alleen in Brugge of Gent de stad per boot kan verkennen, komt bedrogen uit! Want dit kan namelijk ook in Mechelen. In een boottocht op de Dijle in de binnenstad kom je naast enkele bezienswaardigheden ook nog enkele leuke anekdotes en verhalen over de stad te weten. Een ticket voor deze boottocht kost 7 euro per persoon. Let wel op! Deze boot vaart niet het hele jaar door. Zoek dit dus zeker online op.

10 Zaterdagmarkt

Naast een leuke winkelstraat en enkele zijstraten heeft Mechelen ook een (grote) zaterdagmarkt waar je naast verse producten ook kleren, bloemen en andere gadgets kan terugvinden. Deze markt kan je terugvinden op de grote markt, Veemarkt en IJzerenleen. Bij een bezoek aan de zaterdagmarkt kan je best parkeren buiten het centrum. Dit kan op de parking aan de bioscoop (waar je tevens een shuttle naar de binnenstad kan nemen) maar ook op de parking van de hogeschool Thomas More. Beide parkings zijn op zaterdag gratis.

Wat te doen in Mechelen natuur
herfstwandeling in België

11 Brouwerij het Anker

Een van de pronkstukken van Mechelen is ongetwijfeld de brouwerij het Anker. Deze brouwerij brouwt met zijn Gouden Carolus dan ook een topbier dat overal in België (en daarbuiten) gekend is. Een bezoek aan deze brouwerij als bierliefhebber mag dus niet ontbreken bij een bezoek aan Mechelen. Je kan naast een rondleiding doorheen de brouwerij ook lekker dineren in het aanwezige restaurant. Hier zijn de meeste gerechten gemaakt met een Mechels biertje. Hou je van een zoet fruitbiertje? Dan moet je hier zeker eens een Boscoli-biertje proberen. Dit is al jaren ons favoriete biertje ter wereld.

12 Mechelen Muurt

Mechelen Muurt is een leuk initiatief van voormalig straatartiest Gijs Vanhee die tien internationale straatartiesten uitnodigde om op 10 muren doorheen de stad een kunstwerk te maken. Het resultaat is prachtige street-art die je op wandelafstand van elkaar kan terugvinden. Naast dat dit een schitterende en indrukwekkende wandeling is, is dit ook volledig gratis. Zeker een must do voor de urban liefhebbers onder ons. Hieronder kan je een kaart vinden met de juiste locaties en kunstenaars.

Mechelen muurt map

13 De Nekker

De Nekker is een sport en recreatiedomein waar vooral kinderen zich kunnen uitleven in een binnen- en buitenspeeltuin. Daarnaast kan je hier in de zomer ook heerlijk vertoeven aan het strand van de zwemvijver. Ideaal dus voor een dagje in de zon met wat verkoeling. Een bezoek aan De Nekker kost je 4,5 euro. Vergeet je identiteitskaart niet mee te nemen, want zonder kom je er niet in.

14 Groot Begijnhof

Ben je op zoek naar rust en gezelligheid? Dan zijn de straatjes van het Begijnhof daar uitermate geschikt voor. Dit Unesco Werelderfgoed is zeer uniek door zijn prachtige oude Belgische architectuur. Hoewel dit deel in Mechelen niet bijzonder groot is, is dit toch een aanrader waar je ongeveer een half uur tot een uur mee bezig bent. Je kan het groot Begijnhof het best combineren met het klein Begijnhof en in Tuin Oh, wat een openbare tuin is waar je even rustig kan uitblazen na een wandeling doorheen het Begijnhof.

15 Vrijbroekpark

Een bezoek aan het vrijbroekpark is altijd een goed idee en vooral in de lente en de zomer als de rozentuin in bloei staat. Want dit is absoluut één van de hoogtepunten van dit park. Daarnaast kan je nog een mooie wandeling maken rond de visvijver en doorheen de dahliatuin. Dit park is volledig gratis en er zijn ook enkele horecazaken aanwezig. Voor de kleinsten is er een grote openluchtspeeltuin die wij uit eigen ervaring uit onze kindertijd zeker kunnen aanraden.

16 Technopolis

Technopolis is een doe-centrum waar je alles te weten komt over wetenschap en technologie. Zo kan je hier in de lucht fietsen, reuzegrote zeepbellen maken en meer te weten komen over het hefboomeffect door een auto op te tillen. Vanaf 12 jaar betaal je 16 euro per persoon en onder de leeftijd van 12 jaar is dit 12,50 euro. Kinderen jonger dan 4 jaar zijn gratis.

17 Wintertuin Ursulinen

De Wintertuin ligt in Onze-Lieve-Vrouw Waver, niet echt in Mechelen, maar zowel met de auto als het openbaar vervoer ben je binnen het kwartier bij de Wintertuin van de Ursulinen. En dat is zonder twijfel de moeite om te bezoeken! Hier krijg je een rondleiding doorheen de Wintertuin, wat een prachtig staaltje van art nouveau is. Je bezoekt tevens de school die ook een interessante geschiedenis kent als voormalige meisjesschool voor de rijke elite. Heel indrukwekkend! Let wel op: een (individueel) bezoek is niet elke dag mogelijk. Raadpleeg daarom altijd even hun website voor de juiste informatie.

Deze stad iets voor jou?

Mechelen is een prachtige stad die je zeker moet bezoeken als je in de buurt bent. Het is een sfeervolle stad waar veel te beleven valt. Voor meer informatie en activiteiten kan je terecht op de officiële website van Visit Mechelen.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles