Travel Reasons logo

Marokko

6 Reistips voor wie naar Marrakech wil

Reistips voor

Marrakech

Marrakech is een geweldige stad in Marokko waar veel te zien en te doen is. Toch zijn er een aantal dingen waar je beter op let wanneer je deze stad bezoekt. We geven je 6 praktische reistips voor Marrakech om mee rekening te houden. Zo ben jij beter voorbereid op een bezoekje aan het mooie Marrakech.

1 Verschil man en vrouw

In sommige landen is het nu eenmaal nog zo dat vrouwen en mannen niet gelijk zijn en/of andere verplichtingen (bijvoorbeeld vanuit geloofsovertuiging) hebben. In Marokko is er ook een verschil te merken tussen mannen en vrouwen. We kunnen niet zeggen dat mannen en vrouwen hier niet gelijkwaardig zijn, maar in Marrakech (en wellicht in de rest van Marokko) is er wel een duidelijke scheidingslijn tussen mannen en vrouwen. Zowel mannen als vrouwen hebben ieder hun eigen taken, rituelen, klederdracht, toegang tot bepaalde openbare plekken,… Het is beter dat je hier op voorbereidbent en er ook gewoon in mee gaat.

Dwars liggen heeft geen zin, dus aanvaard deze cultuur zoals het is. Daarom hoef je er nog niet achter te staan, maar heb respect voor hun ideologie en religie. Want religie, met name de Islam, is nu eenmaal zeer belangrijk bij de meeste Marokkanen en dat zal je ook merken in Marrakech. Probeer in het openbaar eerder discreet met je geliefde om te gaan, draag geen korte broeken of rokken nabij moskeeënen fotografeer geen onbekende vrouwen op straat zonder te vragen of dit oké is. Hier kom je al een heel eind mee.

2 Oefen je Frans

Naast Arabisch spreken de meeste inwoners van Marrakech ook Frans. Dit is hun tweede taal, net zoals bij ons in België. Ook verkeersborden, affiches, plaatsnamen,… staan steeds in twee talen geschreven. Het is dus aangeraden om je Frans wat te oefenen. Engels gaat ook nog redelijk vlot bij de Marokkaanse bevolking in de toeristische delen, maar Frans zal je meer op weg helpen.

reistips marrakech
Marokko reis

3 Juist afbieden

We zijn er nog niet helemaal achter gekomen hoeveel de verkopers in Marrakech extra vragen aan toeristen ten opzichte van wat ze vragen voor hetzelfde product aan een inwoner, maar je mag er zeker van zijn dat dit minimum het drievoud is van de originele prijs. In de souks zijn er bijna nergens prijzen te vinden van de producten die ze verkopen, dus passen de verkopers deze prijs aan afhankelijk van wie er koopt. Ook in sommige winkels hangen er geen prijzen. Wees dan ook op je hoede en durf hier ook afbieden. Toeristen zullen zonder twijfel meer betalen dan een lokale inwoner, daarom is het goed als je correct leert afbieden. Bespreek op voorhand hoeveel je aan iets wil spenderen en wijk daar niet van af (tenzij het een erg laag bedrag is natuurlijk, dat komt respectloos over). Meestal kan je het product ook voor de prijs krijgen die jij op voorhand in je hoofd had en zit je misschien nog ver boven het bedrag dat een ander betaalt.

4 Plan rustdagen

Marrakech kan voor velen een overweldigendestad zijn. Er is zoveel te zien en te doen en er zijn zoveel indrukken. Veel geuren, kleuren, mensen en geluiden vullen het straatbeeld. Als je iemand bent die daar (snel) van onder de indruk is, dan kan je beter een paar rustdagen inplannen tijdens je verblijf in Marrakech. Kom op deze dagen niet in het drukke stadsgedeelte maar blijf een keer in je hotelaan het zwembad liggen of ga op uitstap om een rustigere stad bezoeken. Het zal je niet alleen deugd doen, maar zo kan je ook meer genieten van de charmes van Marrakech wanneer je in het drukke centrum bent.

5 Wees geduldig

Je zal het meteen merken wanneer je landt op de luchthaven van Marrakech. Alles gaat hier langzaam. En soms is dit gewoon tergend traag en enorm vervelend. Bijvoorbeeld bij de paspoortcontroles in de luchthaven kan je al snel één uur in de wachtrij aanschuiven. Als je niet veel geduld hebt, kan dit een zware beproeving zijn. Wij vonden dit een enorm nadeel aan onze reis omdat het niet echt een ontspannend begin en einde was. Ook op restaurant of aan de kassa in de winkel, moet je vaak geduldig zijn. Hou hier rekening mee.

koppel in Marrakech

6 Eten en drinken

Een laatste tip waar je beter op kan letten, is rekening houden met een totaal andere keuken dan de onze. Uiteraard weet je dat je in Marrakech andere gerechten op het menu zult zien staan dan in België, maar weet ook dat ze hier bijvoorbeeld totaal andere kruiden gebruiken. Het zou dus kunnen dat je aan één van die kruiden (of een ander ingrediënt dat je niet kent) allergisch bent of gevoelig op reageert. Een Je kan op restaurant vragen om het eten minder te kruiden of je kan op hotel kiezen voor gekendegerechten/ingrediënten en eerst eens proeven van de rest. Want totaal geen kennis maken met de Marokkaanse keuken is helemaal zonde! Zeker af en toe iets nieuws proberen. Vooral hun desserts zijn overheerlijk!

Wil jij naar het magische Marrakech?

Hopelijk hebben we je met dit lijstje niet afgeschrikt om naar Marrakech te gaan. Want het is en blijft echt een prachtige bestemming! We hopen dat je door onze reistips voor Marrakech enkel nog meer kan genieten door je voor te bereiden op je reis.

Ben jij van plan om ooit naar Marrakech te gaan? En waren onze tips nuttig? Laat het weten via de comments of op onze Facebookpagina! Deze week krijg je nog een uitgebreid verslag van onze week in Marrakech en wat jij er zoal moet gaan bezichtigen. De ideale (kleine) reisgids voor wanneer jij naar daar reist.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles