Travel Reasons logo

Peru

Wat te doen tegen hoogteziekte in Peru?

Hoogteziekte in Peru

Peru

Peru is een fantastisch land. Het heeft een ongekende variëteit aan fauna en flora. Er is een indrukwekkend wereldwonder te bezichtigen en het land bruist van cultuur. Toch is er ook een onaangenaam deel aan het bezoeken van dit land. Of toch voor velen. Wij hebben het zelf ook meegemaakt bij onze reis doorheen Peru. Hoogteziekte kan optreden in hoog gelegen steden als Cusco en daar ben je beter op voorbereid. Hier lees je wat je kan doen tegen hoogteziekte in Peru.

Wat is hoogteziekte?

Hoogteziekte is een verschijnsel dat kan optreden wanneer je jezelf op een hoogte vanaf 2500 meter bevindt. Bij hoogteziekte kan je lichaam niet snel genoeg wennen aan de ijle lucht, dus aan de vermindering van zuurstof in de lucht. Het lichaam moet op hoogte extra rode bloedcellen aanmaken om zich aan te passen maar dat kan enkele dagen of weken duren. Plotseling van laag naar hoog gebied gaan kan het lichaam dus stevig verstoren. Veel mensen krijgen er last van en er is geen indicatie dat gezonde, fitte mensen minder last zouden hebben dan anderen. Iedereen is vatbaar. Een mens kan maximum tot 9000 meter hoogte gaan om zonder zuurstof in leven te blijven. Maar al tussen de 6000 en 8000 meter hoogte mag je maximum enkele dagen verblijven. Hoogteziekte begint bij 2500 meter hoogte en neemt toe naarmate je hoger stijgt.

Wat zijn de klachten?

De klachten kunnen voor ieder verschillend zijn. Van matig tot ernstig. Milde klachten zijn hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en een onregelmatige ademhaling. Daar had vooral Bryan tijdens onze reis in Peru last van. Maar je kan ook ernstige symptomen ontwikkelingen zoals hevige hoofdpijn die niet overgaat met pijnstillers, verlies van concentratie en geheugen, sufheid, snelle hartslag, onverschillig gedrag, dubbelzien, verlammingsverschijnselen enzovoort. Daar had Sigrid meer last van. Omdat ernstige klachten soms niet lijken over te gaan, is het aangeraden om een dokter te consulteren. Dat hebben wij ook gedaan. Sigrid kreeg zuurstof toegediend en nadien ging het veel beter. Dit kost ook niet veel (rond de 70 euro voor anderhalf uur zuurstof) en je ziekteverzekering komt daarin tussen. Twijfel dus niet om naar een dokter of het ziekenhuis te gaan wanneer je klachten blijven aanhouden. In zeldzame gevallen kan hoogteziekte leiden tot de dood indien men zich niet tijdig laat helpen.

hoogteziekte in Peru

Waar krijg je hoogteziekte

in peru?

Zoals eerder gezegd kan je hoogteziekte krijgen vanaf een hoogte van 2500 meter. In de Alpen kan je dit verschijnsel dus ook ervaren. Bij landen als Chili en ook Peru krijg je dit verschijnsel al snel wanneer je richting de bergen trekt. In Lima in Peru zal je dit niet ervaren. Lima ligt namelijk op zeeniveau. Maar indien je naar Cusco trekt om bijvoorbeeld Machu Picchu te bezoeken, zal je hier rekening mee moeten houden. Ook wanneer je Rainbow Mountain, het Titicacameer of andere bergen wil bezoeken zal je kans op hoogteziekte toenemen.

Wat te doen tegen hoogteziekte in peru?

Aangeraden is om geleidelijk aan te stijgen in hoogte. Ga dus niet meteen van nul naar 3000 meter hoogte, zoals wij gedaan hebben. Je kan in plaats van het vliegtuig de bus of auto nemen om zo geleidelijk te stijgen waardoor je lichaam tijd krijgt om zich stap voor stap aan te passen aan de nieuwe hoogte. Ter plekke coca-thee drinken kan helpen. Deze thee is gemaakt van coca-bladeren maar hebben absoluut geen hallucinerende bijwerkingen. De lokale bevolking drinkt dit dagelijks en je vindt deze thee dan ook overal in Peru. Wat ook helpt is Genorade, de lokale rode Aquarius, te drinken. Hier zitten bestanddelen in die misselijkheid en hoofdpijn tegengaan. Bij de apotheker verkopen ze ook medicatie tegen hoogteziekte die je zonder voorschrift kan krijgen. Daar kan je ook altijd ten rade gaan. Op voorhand, voor vertrek, medicatie tegen hoogteziekte innemen is ook een optie die voor velen de klachten onder controle houdt.

Bij ernstige klachten

In ernstige gevallen helpen deze middeltjes onvoldoende en is het aangeraden om een dokter te raadplegen. Deze zal je bijna altijd zuurstof toedienen en extra medicatie geven. Let zelf op of je klachten verminderen of niet. Indien niet, moet je meer of langer zuurstof krijgen. Geef dit zelf ook goed aan. De meeste dokters stellen automatisch weinig zuurstof in om te beginnen. Het is echter belangrijk dat je klachten verdwijnen op het moment dat je zuurstof krijgt. Wees dus niet te snel tevreden en blijf lang genoeg bij de dokter. Je moet het ziekenhuis of de dokterspraktijk zonder of met heel lichte symptomen buitengaan. Indien de klachten nadien terugkomen, aarzel dan niet om terug te gaan voor meer zuurstof. Zuurstof toedienen is pijnloos, gemakkelijk en het verlicht de pijn bijna onmiddellijk.

Categories

Uitstappen

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles