Travel Reasons logo

Fotografie

10 Tips om de perfecte vakantiefoto’s te maken

De perfecte

vakantiefoto’s

Als je op vakantie gaat dan wil je natuurlijk een mooi aandenken aan die reis hebben. En wat is er mooier dan je leuke vakantiefoto’s bundelen? Volgens ons helemaal niets! Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je foto’s zo mooi mogelijk zijn. Al is het maar om op Instagram te smijten. En daarom geven wij 10 tips om de perfecte vakantiefoto’s te maken. En neen, je hoeft er geen duur materiaal voor te hebben! Met je smartphone kan je tegenwoordig ook hele mooie vakantiefoto’s maken en dat doe je zo! Vergeet ook je foto’s niet goed te beschermen, want anders is al het onderstaande overbodig. 

1 Je onderwerp moet niet altijd in het midden

De meeste mensen zetten bij het nemen van een foto het onderwerp altijd in het midden. Maar dat doe je eigenlijk beter niet. Het is veel mooier en levendiger wanneer je onderwerp net iets uit het midden plaatst. Het zal een zeer verrassend resultaat geven, vooral bij foto’s aan het strand of in een natuurpark. In principe is de beste techniek om dit toe te passen de “gulden snede” waarbij je 4 denkbeeldige lijnen trekt. Twee horizontale en twee verticale lijnen die precies even ver uit elkaar staan. Daar waar de lijnen elkaar kruisen zijn dan de ideale plaatsen om het onderwerp te plaatsen. Moest dit nog niet duidelijk zijn, kijk dan even hier voor meer uitleg over de gulden snede.

Vakantiefoto's
Vakantiefoto malta

2 Bestudeer de plaats en het onderwerp

Bestudeer de plaats en het onderwerp altijd goed voor je foto’s begint te nemen. Stap eens rond en probeer verschillende hoeken eens uit. Soms kan het zelfs zijn dat je terug wat verder van het onderwerp weg moet gaan om het er volledig en mooi op te krijgen. Wees dus niet te snel tevreden en bestudeer de locatie goed en neem vooral je tijd en genoeg foto’s.

3 Fotografeer met de zon in je rug

Met de zon in de rug heb je het minste kans op verrassingen en heb je meer kans op de perfecte foto. Je hebt ook minder of geen kans op lichtvlekken of ongewenste schaduwen. De kans op een slechte belichting is dus veel kleiner. Natuurlijk is het, als je een foto neemt van een persoon, voor die persoon niet altijd gemakkelijk om recht naar de zon toe te kijken. Daar is een zonnebril dan weer een goede oplossing voor! Natuurlijk kan je ook expres met veel tegenlicht fotograferen en ook dit geeft een speciaal effect. Maar daar zijn wij geen fan van.

4 Let op waar je de horizon plaatst

Neem je een foto met een horizon op de achtergrond of als onderwerp, let dan goed op waar je deze zet. Allereerst moet je de horizon perfect recht fotograferen want als deze een beetje scheef staat, is dit een storend element. En de plaats is ook belangrijk. De meeste mensen zetten de horizon in het midden van hun foto. Doe dit niet! Het is ook hier veel mooier om de “gulden snede” toe te passen en de horizon gelijk te zetten met de onderste horizontale lijn. Het zal een veel beter effect geven.

Zuid-Afrika - Safari
auto huren in Zuid-Afrika

5 Niet alles moet er op staan

Niet altijd alles moet op op je foto staan. Soms is het leuk om wat aan de verbeelding over te laten. Dat maakt een foto mysterieus en volgens ons dus ook interessanter. Zo waren wij in Bryce Canyon, en het uitzicht was gewoon adembenemend. Alleen als je dit wou fotograferen kwam dit beeld niet overeen met het gevoel dat we daar hadden gewoon omdat we alles op de foto wilden krijgen.  En uiteindelijk door maar een klein deel ervan te proberen fotograferen, kwam het gevoel dat wij bij deze plek hadden écht tot leven.

6 Geen storende elementen

Let ook goed op dat er geen storende elementen op de foto staan. Een afvalhoop of vuilbak op de achtergrond is iets dat je zeker moet vermijden. En zo zijn er nog veel andere voorbeelden van zaken die niet op je vakantiefoto thuis horen. Dus controleer dit goed want, tenzij je over sterke photoshop-technieken beschikt, kan je er achteraf niets meer aan doen.

7 Het gouden uur

Stel dat je echt ver wil gaan voor de perfecte vakantiefoto, dan kan je jouw dag gaan indelen in functie van je foto’s. Want het is echter veel mooier om je foto’s het eerste en laatste uur van de dag te nemen, omdat de belichting dan gewoon perfect is voor foto’s dan pakweg in de middag. Dit wordt wel eens het “gouden uur” genoemd. Als je wil  weten wat het gouden uur is voor jou locatie, moet je eens The golden hour Calculator raadplegen. Let wel op, hier moet je vaak vroeg voor opstaan.

Stadsplein in Lima
Week in Peru - kustlijn

8 Eén onderwerp is genoeg

Eén onderwerp in een foto is meer dan genoeg. Je ziet vaak dat mensen twee tot drie verschillende onderwerpen willen fotograferen in één foto, doe dit niet en kies één onderwerp. Dat zal een veel beter en scherper effect teweeg brengen dan wanneer je meerdere onderwerpen fotografeert in één foto. Kies dus goed wat je als onderwerp wil. Vaak is dit een keuze tussen het uitzicht of de persoon. Wanneer je voor de persoon kiest zet je deze ook beter op de voorgrond en dichter bij jou, dan ver weg en tussen het uitzicht. Wanneer je voor het uitzicht kiest doe je dus gewoon het omgekeerde.

9 Zet je flitser uit

Wij zijn geen fan van flitsers bij vakantiefoto’s. Ze zorgen vaak voor een onnatuurlijk lichten meestal ook voor een rare blik bij de persoon die gefotografeerd wordt. En dan nog maar te zwijgen op de ongewenste schaduwen die dan tevoorschijn komen. Er zijn natuurlijk altijd situaties waar je niet anders kan, maar probeer dit toch zoveel mogelijk te vermijden. Wij gebruiken onze flitser eigenlijk nooit, en de foto’s waarbij we hem toch gebruiken, posten we meestal niet op onze blog of sociale media.

10 oefenen en blijven oefenen

Oefenen en blijven oefenen is de boodschap bij het proberen maken van de perfecte vakantiefoto’s en bij fotograferen in het algemeen. Probeer alles uit en experimenteer er op los. Maar leer vooral je toestel kennen. Wijzelf doen dat ook nog elke dag, want wij hebben ook nog veel te leren. Maar met deze tips zijn wij toch al redelijk ver gekomen en hopelijk jullie nu ook!

Onze vakantiefoto’s

Wil je onze mooiste vakantiefoto’s zien? Dan kan je ons natuurlijk altijd volgen op onze reisblog en op Facebook of op onze Instagrampagina natuurlijk. Hieronder vind je een paar leuke herinneringen die wij maakten van onze reizen. 

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles