Travel Reasons logo

Algemene reistips

5 Tips die je zeker moet doen om duurzamer te reizen

Duurzamer

Te reizen

Eigenlijk is reizen helemaal niet ecologisch of duurzaam en niet goed voor onze wonderlijke planeet die we zo graag ontdekken. Natuurlijk zou stoppen met reizen een drastische regel zijn, wat ons dan weer heel ongelukkig zou maken. Maar er zijn wel een paar dingen waar je kan op letten zodat je de planeet toch nog wat spaart. Daarom geven wij deze 5 tips om duurzamer te reizen. Want het verschil begint bij jezelf!

1 Plan goed en neem je tijd

Je reis goed plannen is eigenlijk al een goed begin. Zorg dat je bij een autorit bijvoorbeeld geen onnodigeomwegen maakt. Of neem niet altijd de wagen op vakantie en probeer ook het openbaar vervoer eens (zeker voor kleine uitstappen). Ook bij het organiseren van je vluchten moe je zeker goed plannen. Zo zou het heel stom zijn om eerst naar het noorden van het land te reizen om dan naar het zuiden te gaan en dan terug naar het noorden. Dit is niet alleen inefficiënt maar geeft ook veel uitstoot die eigenlijk te vermijden is. Je kan ook vliegtuigen vermijden, want deze zijn het minst milieuvriendelijkevervoersmiddel. Zo kan je met de auto of zelfs trein minstens even veel zien. Ook al zijn deze ook niet volledig goed voor het milieu… ze zijn wel beter dan een vliegtuig. En soms zelfs nog goedkoper.

2 Proper achterlaten

Laat je locaties steeds proper achter en zeker als je in de natuur verblijft. En dan bedoelen we echt alles, want een klein stukje plastiek kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat een dier dit ziet als voedsel en er in stikt. Laat trouwens ook geen eten achter in de natuur, want er zijn dieren die dit dan in hun nest opslagen voor de winter. En wanneer de winter dan is aangebroken is dit voedsel beschimmeld en verhongeren ze. Geef dus ook nooit eten aan dieren in de wilde natuur.

duurzamer reizen
ecologisch reizen

3 Vermijd plastiek

Plastiek vermijden is misschien wel de meest bekende tip om duurzamer te reizen en gewoon duurzamer te leven in het algemeen. Maar toch wordt er met deze tip weinig tot bijna niets gedaan. Om het verschilwél te maken, koop je bijvoorbeeld beter een drinkbus die je elke keer opnieuw kan vullen in plaats van losse flesjes. Of je kan herbruikbare potjes gebruiken. Of neem een herbruikbare tas mee om je boodschappen mee te doen zodat je geen plastiek zakken hoeft te gebruiken. Vooral in Mexico doe je dan goed werk voor de planeet (daar geven ze voor elk product bijna een plastiek zak). Vermijd ook de kleine zeepjes in je hotel, deze zorgen echt voor tonnen overbodig plastiek! Eigen douchegel en shampoomeenemen is dus goed voor het milieu! Tenzij je deze ook koopt in kleine plastieken flesjes… Dan heeft deze tip niet veel nut.

4 Waterverbruik

Vermijd overtollig waterverbruik en zeker in landen waar er al een watertekort is. Ook al heeft je hotel een bad, neem dan toch liever een douche. Het kan soms een enorm verschil zijn, zonder dat je er minder proper door bent. Of laat je kamer niet elke keer kuisen door het hotel, ook al is dit gratis, want je lakenselke dag laten veranderen is echt niet nodig en verbruikt anders wel een hele boel. Een wasmachine slurpt niet alleen veel water maar gebruikt ook nog eens veel energie.

5 Compenseer je uitlaat

Er bestaan tegenwoordig websites zoals Greentripper.org die er voor zorgen dat jij je CO2-impact van je reis gaat terug compenseren. Je kan hier berekenen wat jouw uitstoot was door je laatste reis en kan aan de hand van deze gegevens dan een (kleine) donatie doen. Met dit geld worden er dan actie’sondernomen om het milieu te helpen. Ook Greenseat.nl heeft een gelijkaardige manier van werken. Een mooi initiatief!

Wat doe jij?

Dit was onze lijst om duurzamer te reizen. Wij hopen dat je deze tips al toepast in je dagelijkse leven en op reis. Jij wil toch ook dat onze natuur onaangetast blijft? Als reiziger vinden wij dit zeer belangrijk. Wat hebben we anders nog te ontdekken op deze planeet?

Doe je zelf nog andere dingen om duurzamer te reizen? Laat het ons dan zeker weten in onze comments. Dan kunnen wij ze misschien ook toepassen!

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles