Travel Reasons logo

Roadtrip

7 Tips om goedkoper op roadtrip te gaan

Plannen van

Je Reisroute

Vandaag willen we jullie graag 7 tips geven om goedkoper op roadtrip te gaan. Wij zijn momenteel zelf op roadtrip in Amerika en vinden het belangrijk om dit zo goedkoop mogelijk te kunnen doen want zo’n reis is al duur genoeg. Toch houden we ook van comfort en willen we niet op alles besparen. De reis moet zelf ook nog aangenaam ervaren worden. Deze tips kan iedereen heel gemakkelijk toepassen en zijn handig voor al wie een beetje wil besparen op zijn (toekomstige) roadtrip. Heb jij plannen om binnenkort op roadtrip te gaan? Dan moet je deze 7 tips zeker lezen!

1 Planning

Het is belangrijk om je roadtrip op voorhand goed te plannen. Het is misschien avontuurlijk om niets voor te bereiden en af te wachten waar je naartoe gaat, maar meestal is dit niet goedkoper. Als je een roadtrip plant, stippel je best op voorhand je route gedetailleerd uit. Zo kan je bepaalde plaatsen die (veel) geld kosten vermijden op je route. Dit kunnen bijvoorbeeld tolwegen zijn die je veel geld kosten. Ook betalende parkings kan je best vermijden. Je planning op voorhand kan je dus heel wat geld besparen wanneer je onderweg bent. Hou daar rekening mee.

2 Auto huren

Wanneer je een auto huurt en hiermee op roadtrip gaat, kan je best enkel een auto huren om van plaats tot plaats te rijden. Veel mensen huren een auto voor de volledige roadtrip, inclusief uitstapjes binnen eenzelfde stad of regio, maar dat is niet echt nodig. Wanneer je voor langere tijd op eenzelfde plaatsverblijft, is het goedkoper om je te verplaatsen met het openbaar vervoer of soms zelfs met de taxi voor korte afstanden. Je bespaart dan niet enkel op de kosten van je huurauto, maar ook op benzine en eventueel betalende parkings. En deze kosten kunnen, vooral in grote steden, oplopen. Zeker iets om rekening mee te houden!

3 Auto kopen

Een auto huren is echter niet in alle gevallen de goedkoopste oplossing om een roadtrip te maken. In sommige landen ligt de kostprijs van een auto zo laag dat je er beter één (tweedehands) koopt dan er één te huren bij een (Westers) bedrijf. Na je roadtrip kan je deze auto in veel gevallen voor bijna dezelfde aankoopprijs terug verkopen, of toch minstens voor een bijna even groot bedrag. Dit maakt dat de kostvan je vervoer enorm laag is en je toch overal gemakkelijk bent geraakt. Deze tip is vooral een goede optie bij lange roadtrips. Dit is dan ook een van onze favoriete tips om goedkoper op roadtrip te gaan…

4 Overnachting

Een roadtrip is meestal een iets langere reis en daarom kan je best ook wat geld besparen op je overnachting. De kosten van je overnachting kunnen hoog oplopen. Wijzelf kiezen ervoor om veel van onze verblijfsplaatsen te boeken via AirBnB. Deze website laat je logeren bij mensen thuis aan heel uiteenlopende prijzen. Zo heb je erg goedkope verblijfsplaatsen, maar ook heel erg luxueuze en dure plaatsen. Zo zit er voor ieder budget wel een verblijfsplaats op AirBnB. Voor wie toch van meer luxe en comfort houdt, kan af en toe kiezen voor een hotel. Wij boeken bijvoorbeeld ook om de zoveel tijd een luxueus hotel om helemaal te relaxen. Het is echter nog altijd goedkoper om af en toe een hotel te boeken en vooral gebruik te maken via AirBnB, dan altijd en overal een hotel te boeken.

goedkoper op roadtrip
auto in cuba

5 Koelbox

Als je van plan bent om in een warm land een roadtrip te maken, is het een goede optie om een koelbox tekopen. Zo kan je toch wat extra geld besparen op eten en drinken. Hoe doe je dat dan? Je koopt best op voorhand eten en drinken in een supermarkt voor een paar dagen. ‘s Morgens voor vertrek kan je een lunchpakket maken met wat extra drank en versnaperingen voor onderweg. In een koelbox blijft je eten en drinken niet alleen langer koeler maar ook lekkerder. Als toevoeging kan je een zak ijs in je koelbox leggen. Zo blijft je eten en drinken nog langer fris en je portemonnee hoef je de hele dag niet boven te halen bij (dure) wegrestaurants!

6 GPS

Als je voor langere tijd op roadtrip gaat, kan je best zelf een GPS aanschaffen en meenemen. Veel autoverhuurbedrijven bieden voor een extra kost een GPS aan maar zelf één kopen blijft de beste engoedkoopste oplossing. Een GPS gebruik je namelijk in je dagelijkse leven ook en het is geen moeite om deze mee op reis te nemen. Vergeet niet om je (internationale) kaarten up-to-date te houden!

7 Rijgedrag

Goedkoper op roadtrip gaan kan ook met je rijgedrag.  Het veranderen van je rijgedrag kan bijgevolg geld besparen. Hoe dan? Door bijvoorbeeld je gaspedaal sneller los te laten bij een rood of oranje licht in plaats van hevig op je rem te duwen net voor het verkeerslicht. Hierdoor zal je minder benzine verbruiken wat je dus ook minder geld zal kosten. Je bandenspanning controleren voor vertrek, is altijd een goed idee. De juiste bandenspanning kan je veel benzine besparen. Waar je ook best rekening mee houdt, is dat je op eenzelfde tempo rijdt gedurende je roadtrip. Agressief rijden vraagt meer benzine en het kan ook nadelig zijn voor je auto. Een roadtrip kan je best steeds op een rustige manier maken.

Goedkoper op roadtrip

Wil jij ook graag op roadtrip binnenkort? Dan kan je zeker deze 7 tips om goedkoper op roadtrip te gaan gebruiken! Wil je graag je komende reis zo goedkoop mogelijk houden? Dan hebben wij voor jou de ideale tips! Vergeet niet om ons te volgen op Facebook en Instagram om nog meer nieuwe tips te krijgen. Elke dinsdag kan je hier onze beste reistips vinden. Tot dan!

goedkoper op roadtrip

besparen

op je route

1 Vermijd tolwegen

De eerste tip is misschien wel de meest logische. Probeer altijd tolwegen te vermijden indien mogelijk. Dat hoeft zelfs niet zo moeilijk te zijn, je kan het echter gewoon in je gps ingeven. Controleer wel hoeveel kilometer je daardoor moet omrijden, want het is natuurlijk niet de bedoeling om dan uiteindelijk meer te gaan betalen aan brandstof. Wijzelf deden deze berekening dus ook toen we naar Frankrijk reisden met onze caravan en wij zijn in het Zuiden geraakt zonder één tolweg op te rijden. We hebben hierdoor wel wat bespaard. We waren dan wel vier uur langer onderweg maar hebben ook zo veel meer gezien dan dat we op tolwegen zouden gezien hebben. Je komt bijvoorbeeld langs prachtige natuur en leuke dorpjes waar je een tussenstop kan maken. En we hebben er dan ook nog eens minder voor betaald.

2 De juiste tankstations

Het kan nooit geen kwaad om bij het plannen van je route op te zoeken waar je het voordeligst kan tanken. Dit kan in veel gevallen 10 cent per liter verschillen en soms zelfs meer. De moeite dus om toch maar even op te zoeken. Vaak zijn de tankstations op de snelwegen ook een pak duurder dan die op de gewone wegen. Als je echt ver wil gaan in het besparen, kan je dus ook de tankbeurten gaan inplannen.

3 Controleer de prijs

Controleer bij het huren van een wagen, altijd goed wat er allemaal in de prijs zit. Zo zijn er een paar Belgische en Nederlandse bedrijven waar de volledige verzekering mee in de prijs zit maar er zijn er ook waarbij je ter plaatste plotseling moet bijbetalen en dat kan soms hoog oplopen. Zo moesten wij in Amerika ongeveer 16 euro per dag toeslag bijbetalen omdat we nog geen 25 jaar waren. Gelukkig hadden we dit ingecalculeerd. Maar stel dat je dit niet weet, dan kan dit wel even schrikken zijn. Door deze extra kost brachten wij de auto ook altijd terug naar de verhuurorganisatie als we ergens langer bleven dan twee dagen. Omdat we de wagen niet echt nodig hadden in die dagen en het zo enkel een extra kost werd. Onze roadtrip door Amerika was er één met veel verschillende wagens… maar het bespaarde ons wel een pak geld.

4 Zorg dat je wagen in orde is

De laatste tip die je kan laten besparen op je route lijkt logisch maar wordt vaak vergeten. Zorg namelijk dat de auto goed in orde is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de bandenspanning van de auto goed staat, want het is bewezen dat je met plattere banden meer verbruikt. En zo zijn er nog een tal van andere dingen die je beter laat nakijken voor je op roadtrip vertrekt. Al is het maar om onderweg geen panne te hebben en onderweg meer te moeten betalen dan thuis. Bij het huren van een wagen is dit meestal wel in orde. Maar het kan geen kwaad om bepaalde zaken toch nog eens te controleren.

Wat doe jij om te besparen op je route?

En wat doe jij om te besparen op je route? Heb je nog aanvullende tips voor ons? Laat het ons zeker weten in de comments of op onze Facebookpagina. Ben je op zoek naar nog meer tips om je reis zo goedkoop mogelijk te plannen? Neem dan zeker een kijkje bij onze Reistips.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles