Travel Reasons logo

USA

Welke papieren voor Amerika heb je nu eigenlijk nodig?

Papieren voor

Amerika

Welke papieren voor Amerika heb je nu eigenlijk nodig? Dat is een vraag die wijzelf ook hadden voor onze reis naar de USA. En ook een vraag die regelmatig aan ons gesteld wordt. Maar het antwoord is heel simpel en eenvoudig. Je hebt maar een aantal zaken in orde te brengen wanneer je vanuit Europa naar de USA reist. We leggen het hieronder even uit.

Internationaal paspoort

Een internationaal paspoort kent iedereen. Dit is het bordeaux-kleurige boekje (in België! Andere landen hebben een andere kleurtint) dat je nodig hebt om buiten Europa te reizen. Dit paspoort vraag je gewoon aan bij jouw gemeentehuis en enkele weken later, of soms al na enkele dagen, heb je dit al. Heel gemakkelijk te verkrijgen maar wel duur in aankoop. Een internationaal paspoort kost zo’n 70 euro. Er bestaat ook een spoedprocedure voor mensen die snel een paspoort nodig hebben. Deze kost dan 200 euro. Op deze kosten kan je helaas niet besparen. Want zonder internationaal paspoort mag je Amerika gewoon niet binnen.

Grenscontroles

Papieren voor Amerika

ESTA

ESTA is een elektronisch systeem dat je gegevens registreert en jou de toestemming geeft om naar Amerika te reizen voor maximum 90 dagen. Dit is een vervanging van de papieren die je normaal in het vliegtuig moet invullen als je naar een ander land reist. Niks om je zorgen over te maken dus. Een ESTA aanvragen is niet moeilijk maar wel noodzakelijk! Je kan het zelf in orde brengen vanachter jouw computer op de site die hiervoor gemaakt is. Hier moet je ‘een nieuwe aanvraag indienen‘ aanklikken en de vragen eerlijk beantwoorden. Hierna kan het een week duren voor je reactie krijgt dat je ESTA in orde is.

Let wel op! Voor deze aanvraag heb je eerst je internationaal paspoort nodig. Heb je dit nog niet en je hebt geen tijd meer om daarna een ESTA aan te vragen? Dan kan je ook op de luchthaven de oude procedure volgen en een papier invullen. Dit zal wel meer tijd vragen en kan best ook nog spannend worden. Het kan namelijk op ieder moment gebeuren dat je geen toegang meer krijgt tot het betreffende land. Hou er ook rekening mee dat je ESTA-document geld kost. Wij betaalden 14 dollar/persoon, omgerekend zo’n 12 euro. Ook hier kan je niet op besparen want je hebt dit nodig en op de luchthaven zelf zal dit je meer kosten.

Deze papieren voor Amerika zijn alleen geldig als je minder dan 90 dagen in Amerika wil verblijven.

Rijbewijs

Voor je rijbewijs moet je geen extra documenten aanvragen. Je rijbewijs van thuis is hier namelijk ook geldig. Ook al beweren sommige websites iets anders. Je kan het hier perfect gebruiken en alle autoverhuurbedrijven aanvaarden ook je Belgische of Nederlandse rijbewijs. Voor je rijbewijs heb je geen extra papieren voor Amerika nodig dus.

Mag ik Amerika zeker binnen met deze papieren?

Met deze papieren ben je nog niet helemaal zeker dat je binnen in de USA mag omdat er op de luchthaven zelf ook nog een controle is natuurlijk. Maar als je niets te verbergen hebt, geraak je hier gemakkelijk voorbij en heb je genoeg aan deze documenten. Vergeet ook niet om je ESTA af te printen en mee te nemen als bewijs.

Hopelijk hebben wij je antwoord kunnen geven op je vraag: Welke papieren voor Amerika heb ik nodig om Amerika binnen te mogen? Let wel op! Dit is enkel de procedure voor als je naar Amerika reist als toerist voor maximum 90 dagen en niet om te werken of te wonen! Moest je toch nog vragen hebben of is er iets niet duidelijk, aarzel dan niet om ons te contacteren en dan helpen wij je graag verder.

Visum voor Amerika
Straten van los Angeles

Soorten visums

Amerika

1 ESTA (geen visum)

Als je als toerist naar Amerika gaat en niet langer dan 90 dagen in het land wil verblijven moet je geen visum aanvragen maar een ESTA. Dit is een digitale reistoestemming om naar Amerika te mogen reizen. Ze controleren zo of je geen gevaar voor het land vormt of in één van de landen bent geweest waar Amerika mee in conflict ligt. Je kan deze gemakkelijk online aanvragen bijvoorbeeld bij visumbuitenland.be. Dit document is verplicht! Als toerist kom je het land niet binnen zonder het ESTA.

Je kan ook nu al dit document vastleggen voor een reis in de toekomst want je ESTA is namelijk twee jaar geldig. Dus bij een eventuele annulatie of het verschuiven van je reis door het coronavirus is je visum nog steeds geldig. Je mag met dit ESTA verschillende keren terugkeren naar Amerika maar je mag er maximaal maar 90 dagen aan één stuk verblijven. In andere gevallen heb je een ander visum voor Amerika nodig.

Hoelang duurt een aanvraag?

Een aanvraag van je ESTA neemt niet zoveel tijd in beslag. Je vraagt dit online aan, wat ongeveer een half uurtje in beslag zal nemen. En normaal gezien heb je na enkele dagen al een antwoord dat ofwel positief is of negatief. Al zal je als Belg zelden een negatief antwoord krijgen als je geen strafblad hebt. Soms kan een aanvraag wel wat meer tijd in beslag nemen. Zo kregen wij ooit bij een aanvraag het antwoord pas na 1 week. Geen paniek dus als je niet meteen een antwoord krijgt. Je kan ook een spoed-procedure nemen, maar dit kost vaak iets extra. Je kan de goedkeuring of afkeuring van je ESTA dan wel vaak na een uur al verwachten.

Toeristen die na 2011 in Iran, Irak, Jemen, Noord-Korea, Libië, Soedan, Somalië of Syrië zijn geweest kunnen helaas geen ESTA aanvragen. Je zal in dat geval de ambassade moeten contacteren voor een andere aanvraag.

2 Niet-immigratievisum

Een niet-immigratievisum moet je alleen aanvragen als je als toerist of student voor een periode langer dan 90 dagen wil verblijven in Amerika. Dit bijvoorbeeld als je de Pacific Crest Trail, waar je minstens 150 dagen voor nodig hebt, wil afleggen. Voor dit specifieke visum moet je wel een grondige procedure doorlopen. Zo zal je goed moeten uitleggen wat je gaat doen en waar je zal verblijven. Niet elke reden voor een verblijf voor een periode langer dan 90 dagen wordt zomaar aangenomen. Dit visum voor Amerika kan je niet online aanvragen. Je moet hiervoor contact opnemen met de Amerikaanse ambassade. Zij geven je dan de verschillende mogelijkheden van wat wel en niet kan en belangrijker: wat het juiste visum voor jouw reis is. Meer informatie kan je hier terugvinden.

Hoelang duurt een aanvraag?

De tijd voor een aanvraag van dit visum voor Amerika is moeilijk te bepalen. Elke dossier is namelijk anders en zal een verschillende tijd in beslag nemen. Wat vast staat is dat je eender welke visum best op tijd aanvraagt. Het is vaak niet op één week geregeld.

3 Immigratievisum

Een ander visum voor Amerika, dat voor een toerist niet echt van toepassing is, is het immigratievisum. Met dit visum vraag je een permanent verblijf in Amerika aan. Een visum dat erg gewild is maar door Amerika zelden of bijna niet gegeven wordt. Je kan dit enkel verkrijgen via je werkgever in Amerika, een huwelijk of door heel veel geld te investeren in Amerika. Helaas is dit dus niet voor iedereen weggelegd. Dit visum wordt ook wel eens een Greencard genoemd. Hiermee krijg je ook het recht om een eigendom te kopen in Amerika.

Diversity Lottery

Er is wel één uitzondering voor bovenstaand visum. Zo is er elk jaar de Diversity Lottery. Een wedstrijd georganiseerd door de Amerikaanse staat waarbij er elk jaar 55.000 van deze visa worden weggegeven. Al is de kans op winst miniem. Want elk jaar schrijven er zich ongeveer 20 miljoen mensen voor deze wedstrijd in. De Diversity Lottery kan je gemakkelijk online terugvinden.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles