Travel Reasons logo

USA

10 Eigenaardigheden over Amerika die je nog niet kent

Eigenaardigheden

Amerika

Nadat we al 10 eigenaardigheden over Mexico gaven, geven we er deze week 10 over Amerika. Dit is zowaar het meest eigenaardige land dat we al bezochten. Gewoon omdat het echt een andere wereld is. Hier lees je wat Amerika zo eigenaardig maakt. Zo ben jij beter voorbereid als je er naartoe trekt!

1 Restaurant

Naar het restaurant gaan en daar iets eten, is zonder twijfel helemaal anders als bij ons. Om te beginnen is de bediening al anders. De ober onthaalt je wanneer je binnenkomt en brengt je naar een plek die hij/zij voor je kiest. Je gaat zelden een restaurant binnen wandelen en zelf je plek zoeken. Niet alleen dit is apart, maar ook het feit dat ze je bord meteen afruimen wanneer je klaar bent met eten. Ook al is je partner nog bezig. Wij ervaren dit als onbeleefd, maar in Amerika is het de gewoonte. Ook de rekening brengen ze uit zichzelf wanneer ze merken dat je niets meer gaat bestellen. Op restaurant gaan in Amerika is dus meteen een goede test waarbij je duidelijke verschillen tussen Europa en Amerika zal opmerken. Wij vonden op restaurant gaan in Amerika niet echt gezellig. Amerikanen doen het ook gewoon om te eten. Puur functioneel en niet omdat het ‘gezellig’ of ‘leuk’ is.

2 Afstandelijk

Als er iets over Amerikanen gezegd mag worden, is het wel dat ze afstandelijk en redelijk ‘koeltjes‘ over komen. Veel Amerikanen zijn gereserveerd en zullen je niet snel aanspreken of begroeten. In winkels of op café is dit dan weer helemaal anders. Hier zijn de verkopers of bedieners énorm vriendelijk, maar dit komt wel fake over. Ze zullen bijna altijd enthousiast en overdreven vragen: ‘Hi, how are you doing?‘. En bijkomend geven ze je vaak nog een compliment. Dit alles gaf ons een vervelend gevoel over de doorsnee Amerikaan. Niet heel oprecht en soms zelfs vals. Natuurlijk zal niet elke Amerikaan zo zijn, maar deze indruk hebben we daar toch wel (vaak) opgedaan.

10 Eigenaardigheden over Amerika
Time square

3 Bescheiden

Niet alleen vinden we Amerikanen afstandelijk, maar ze zijn ook zeker niet bescheiden. Het is zelfs zo dat veel Amerikanen vaak over zichzelf praten en graag opscheppen over zichzelf. Wij, als bescheiden Europeanen, vinden het niet altijd even leuk om met Amerikanen in gesprek te gaan. We hebben natuurlijk ook andere mensen leren kennen, zoals het gezin uit Durham waar we mochten verblijven. Deze mensen waren ontzettend lief en down to earth. Eerlijk gezegd leken ze meer Europeanen dan Amerikanen. Ze reden zelfs met een Europese auto waarbij je moet schakelen (geen automatische). Anyway, Amerikanen zijn allerminst bescheiden en zien alles groots. Hou er rekening mee en laat ze ook maar gewoon zijn wie ze zijn.

4 Vooruitgang

In Amerika staan ze op verschillende vlakken ook enorm voor op ons. Wij vonden het soms wel ‘het land van de toekomst’. Dat is niet altijd positief, maar meestal wel bijzonder en boeiend om te zien. Zo kregen wij bij onze reservering van Uber de vraag of we met een zelfrijdende wagen van A naar B gebracht wilden worden. Dit is dus een auto waarbij er geen bestuurder aanwezig is. De auto rijdt geheel op zichzelf. We vonden dit een beetje eng en hebben het aanbod dan ook afgewezen. Met andere woorden: hier zijn wij in Europa echt nog niet klaar voor, maar in Amerika kan het gewoon.

5 Fooi

In Amerika is het ook de gewoonte om altijd fooien te geven na het verlaten van een café of restaurant. Hoeveel fooi je geeft, is afhankelijk van hoe goed je de bediening vond. Meestal is 18 à 20% van je rekening het gebruikelijke getal dat je als fooi geeft. Dat lijkt veel, zeker als je weet dat de prijzen in restaurants al redelijk hoog zijn. Maar als je het niet doet kan je wel een boete riskeren. Geen fooien geven is dus strafbaar in Amerika en je doet het beter wel. Misschien wist je dit al… maar wij vinden dat dit toch bij de eigenaardigheden over Amerika hoort.

6 Strand

Zoals je in Mexico naar het strand gaat, is het omgekeerde waar in Amerika. In Amerika zal je geen overvolle stranden zien waar bezoekers veel eten en drinken meenemen en luide muziek afspelen. Het is zelfs verboden om alcohol mee te nemen op het strand. In het algemeen wordt er geen alcohol op straat getolereerd, maar op het strand zijn ze hier extra streng op. Naar het strand gaan in Amerika vonden wij eigenlijk maar saai. Er valt weinig sfeer te beleven.

7 Metro

Ook op de metro gelden er strenge regels. Het is bijvoorbeeld niet toegelaten om te eten en te drinken op de metro. Bij ons is dat toch anders. Wij drinken en eten vaak iets op de bus, tram of metro. Wij durfden in Amerika zelfs geen flesje water te openen op de metro omdat de verbodsborden heel indrukwekkend overkomen. Er is hier ook regelmatig controle op dus wees gewaarschuwd!

8 Refill

Misschien weet je dit al, maar misschien is het ook nieuw voor jou. In Amerika is frisdrank (bijna) overal gratis bij te bestellen. Je bestelt en betaalt dus één keer een glas cola (of water) en gedurende de hele tijd dat je in de zaak blijft wordt dit glas gratis bijgevuld door de ober (of in zelfbedieningsrestaurants doe je dit zelf). Zoals eerder gezegd, is het in Amerika niet de bedoeling om ‘gezellig’ en lang uit eten te gaan. Dus het is ook niet echt de bedoeling om uren in het restaurant te blijven. Maar in principe kan je dus gewoon de hele avond ‘gratis’ blijven drinken. Dit geldt niet voor alcoholische dranken. Volgens ons is dit wel een leuk feitje in deze lijst met eigenaardigheden over Amerika.

9 Televisie

Nog iets opmerkelijk in Amerika is de televisie. De programma’s die ze uitzenden zijn omgeven met enorme reclamepauzes. Er is in feite meer reclame te zien dan het eigenlijke tv-programma. Dit vonden wij een erg vervelende manier om tv te kijken. Het is absoluut niet ontspannend. Daarom hebben de meeste Amerikanen ook Netflix. Zo kunnen ze ongestoord series en films kijken. Wij denken dat de gewone televisie daar zo goed als zeker aan het uitsterven is. In België volgen mensen nog veel tv-programma’s of bepaalde zenders, maar dat is daar niet het geval. Niet alleen de tv-programma’s staan boordevol reclame, maar ook op de radio hoor je niets anders dan reclame. Er is weinig muziek en veel reclame. En ook de soort reclame is soms héél anders als bij ons. Er wordt bijvoorbeeld reclame gemaakt om leningen aan te gaan en zelfs concurrenten als bijvoorbeeld Apple en Samsung vallen elkaar rechtstreeks aan in reclamecampagnes. Iets dat in België verboden is.

10 Heilig

Als er één ding is dat je zeker over Amerika moet weten, is dat het leger en het land heilig zijn. Alles wat met het leger en militaire acties te maken heeft, is heilig voor de Amerikanen. Hun vaderlandsliefde is dan ook enorm groot en kan je bijna zien als een geloofsovertuiging. Wij hebben in de anderhalve maand dat we in Amerika waren enorm veel herdenkingen en militaire acties gezien. Alles wat met het leger te maken heeft krijgt enorm veel respect en aandacht. Je wordt er ook continu aan herinnerd dat je in Amerika bent, want overal zie je de Star-Spangled Banner (de vlag van Amerika) en eens per week zal je toch wel het volkslied te horen krijgen. Voor een sportwedstrijd of bij een zoveelste herdenking. Het zit er bij de Amerikanen in gedramd en ze hechten hier ook veel belang aan. Wees dus ook respectvol wanneer je het volkslied hoort en probeer zo goed als je kan de menigte te volgen in hun ritueel. 

10 Eigenaardigheden over Amerika

We zouden nog meer eigenaardigheden over Amerika kunnen vertellen, maar dan blijven we eeuwig bezig. Vind je Amerika, net als ons, heel erg verrassend en apart? Of vind je dit juist helemaal niet? Laat eens weten wat jij van dit enorme land vindt!

Wil je graag nog meer over Amerika te weten komen? Wij laten je graag kennis maken met dit bijzondere land in onze persoonlijke blog. We delen er graag onze avonturen en onze eigen mening. Je kan ons natuurlijk ook volgen op onze socials. 

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles