Travel Reasons logo

Mexico

Vervoer in Mexico

Vervoer

Mexico

Vandaag willen we jou wegwijs maken in het vervoer in Mexico. Het kan soms lastig zijn om naar een land te reizen wanneer je (nog) niet goed weet wat de gemakkelijkste, goedkoopste en beste manier is om jezelf te verplaatsen op je bestemming. We geven enkele mogelijkheden om je in een stad te verplaatsen maar ook hoe je van stad tot stad kan reizen. Op een goedkope manier maar ook vooral op een veilige manier!

De bus in Mexico

Voor de lange afstanden in Mexico heb je de intercity-bussen. Deze zijn onderverdeeld in 3 categorieën: Royalclass, eersteklas en tweedeklas. Je reist wel best alleen met royalclass en eersteklas-bussen omdat deze bussen over de bewaakte tolwegen rijden. Waardoor er hier minder tot geen overvallen zijn.  Deze bussen boek je best wel op voorhand want deze kunnen snel volzet zijn. De prijzen van deze bussen kunnen wel variëren, waardoor er geen vaste prijs op te plakken is. Maar het is wel zeker dat het veel goedkoper is dan vliegen. Wijzelf reisden met de ADO-bussen en zijn hier dan ook heel tevreden over.

Voor korte afstanden in een stad kan je ook de stadsbus gebruiken. Dit is het goedkoopste transportmiddel om je door steden of provincies te verplaatsen. Een ticket koop je op de bus. Je kan ook de colectivos-busjes nemen. Dit zijn kleine busjes die altijd een dezelfde route rijden voor een klein bedrag. Dit raden wij om veiligheidsredenen eerder af… Zeker in Mexico-City.

Treinen in Mexico

Hoewel er in dit land veel treinsporen liggen is dit niet zo’n veelgebruikt vervoer in Mexico. Veel van deze sporen worden niet meer gebruikt. Je hebt er eigenlijk maar twee echte treinsporen die nuttig zijn. En dat zijn de Chihuahua-al-pacifico die door de koperkloof trekt en de Expresso-Maya, die door Yucatan, Chiapas en Campeche gaat. Kinderen onder de 12 jaar krijgen er korting en kinderen onder 5 jaar mogen zelfs gratis reizen.

Vliegtuig in Mexico

De meest veilige maar niet altijd de goedkoopste manier om door Mexico te reizen, is met de binnenlandse vluchten. Dit is een manier die wijzelf vaak gebruiken tijdens onze reis doorheen Mexico. Hou er wel rekening mee dat de vertrektijden bij binnenlandse vluchten wel eens kunnen veranderen. Dus als je moet overstappen bij een vlucht, boek je deze best niet te kort na elkaar. Je kan ook een Mexipass aanschaffen. Dit is een kortingskaart voor binnenlandse vluchten (let wel op dat je er minstens twee moet maken om er winst uit te halen).

Vervoer in Mexico

Auto in Mexico

Je kan ook een auto huren in Mexico. Hoewel dit een gemakkelijke manier van reizen is in Mexico, raden wij dit af voor mogelijke overvallen die wel eens lijken te gebeuren. Natuurlijk kiest iedereen dit voor zichzelf. Moest je dit dus wel overwegen raden we je aan om goed uit te zoeken welke regio’s je best vermijdt. Ook ’s avonds of ’s nachts rijden, is af te raden. Heb je een ongeval met de wagen? Dan is het belangrijk dat je de schadeclaim indient voor u het land verlaat. Anders zou dit wel eens voor problemen kunnen zorgen. Daarnaast is het Mexicaanse verkeer zeer hectisch en niet voor iedereen weggelegd. 

Taxi in Mexico

Bij taxi’s hetzelfde verhaal. Dit is een gemakkelijke en goedkope manier om je te verplaatsen. Maar helemaal veilig is dit niet (in toeristische gedeelten natuurlijk wel) Je gebruikt het best de radiotaxi’s (taxi de sitio). Deze staan op een standplaats, niet op de weg zelf, en zijn wel wat duurder, maar op veiligheid staat geen prijs. Als je een taxi neemt, kies dan ALTIJD voor taxi’s autorizados. Deze taxi’s zijn altijd erkend en geven de minste kans op problemen. Extra weetje: na 10 uur ’s avonds gaan alle tarieven met ongeveer 10 procent omhoog.

Metro in Mexico

Als je aan vervoer in Mexico denkt, denk je niet meteen aan de metro. En dat klopt ook wel, want behalve in Mexico-City kan je deze nergens nemen of is deze in slechte staat. De metrolijnen in Mexico-City zijn wel bruikbaar! Ze zijn zelfs heel goedkoop, proper en veilig. En je geraakt er overal in de stad mee. Het enige nadeel is dat ze heel druk zijn (vooral tijdens de spitsuren). Let ook op dat je niet te veel bagage bij hebt! Want als de metro eenmaal te vol is, kan je met veel bagage geweigerd worden om de metro te nemen.

Veerboten in Mexico

Je kan in Mexico ook een veerboot nemen. Je kan er bijvoorbeeld enkele leuke eilanden mee bezoeken. De tickets kan je de dag zelf bij de terminal aankopen want de veerboten varen regelmatig en er is altijd plaats. Wil je toch zeker zijn, dan kan je altijd in het kantoor van deze boten een ticket op voorhand gaan kopen. Let op dat je 3 uur voor de boot vertrekt al aanwezig bent. Want dit wordt wel verwacht.

Veerboten in Mexico

Dit waren alle belangrijkste vervoersmiddelen in Mexico. Hopelijk helpt het jou bij het plannen van jouw reis. Moest je nog vragen hebben? Dan mag je die ons altijd stellen en dan proberen wij je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

Ben je op zoek naar nog meer informatie over Mexico? Kijk dan misschien eens hier. Of volg onze reisverhalen over dit prachtige land. Daarnaast kan je ons ook volgen op Facebook of Instagram.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles