Travel Reasons logo

Mexico

Is Mexico veilig om te reizen?

Veilig reizen

Mexico

Wij krijgen vaak de vraag of Mexico veilig is om te reizen. Deze vraag komt meestal van mensen die negatieve zaken over het land horen in de media. En dat is zonde, want zo wordt dit prachtige land vaak geassocieerd met criminaliteit terwijl dat in realiteit niet zo zeer het geval is. Mexico is niet onveiliger dan een ander land en wij vonden het een zeer veilig land om doorheen te reizen. Wijzelf hebben het geluk gehad om zeven weken door dit schitterende land te reizen en hebben ons nergens onveilig gevoeld. Natuurlijk moet je het gevaar ook niet gaan opzoeken. Want dit land kent, net zoals elk ander land, een vorm van criminaliteit. Hieronder krijg je een overzicht van wat veilig is en wat niet. We hopen dat het je kan helpen tijdens het reizen.

Narcos en drugs

Mexico heeft een zeer slechte reputatie als om kartels en drugs gaat. De serie Narcos Mexico op Netflix is natuurlijk op iéts gebaseerd. Deze reputatie klopt dus voor een groot deel. Alleen merk je als toerist in Mexico zo goed als niets van deze bendes en de drugsproblematiek. Huidige drugskartels vechten deze “oorlog” namelijk onder elkaar uit en als toerist hebt je daar weinig mee te maken. Wist je dat bijvoorbeeld in Antwerpen ook een “oorlog” gaande is tussen drugsbendes? Je merkt er als buitenstaander weinig van en dat is net zo in Mexico. Ben jij dus niet betrokken bij één of ander drugskartel, of ben je niet van plan je met drugs bezig te houden op reis, dan moet je je geen zorgen maken om je veiligheid. Ook als een verkoper op straat je aanspreekt om drugs te kopen (wat af en toe kan gebeuren) kom je niet in de problemen als je dit vriendelijk afwijst.

Is Mexico veilig om te reizen?
veiligheid in Noord-Amerika

De grens met Amerika

De grens met Amerika is ook een zeer beruchte plaats die door velen beschreven wordt als levensgevaarlijk. En hoewel dit zeker niet de veiligste plek van Mexico is, is deze plek ook niet zo gevaarlijk als gezegd. Heb je namelijk de juiste papieren om de grens over te steken als toerist? Dan is de oversteek naar de andere kant rustig. Deze oversteek wordt elk jaar zelfs door 350 miljoen mensen op een legale manier gedaan. En die verkeren zeker niet allen in levensgevaar. Maar omdat de grens met de auto oversteken volgens ons geen enkele meerwaarde heeft, lijkt een vliegtuig nemen ons toch een gemakkelijkere en ook veiligere keuze.

Vervoer in Mexico

Dat Mexico een veilig land is om naartoe te reizen mag duidelijk zijn. Maar welk vervoersmiddel is nu het veiligste? Ook daar kunnen wij zeggen dat bijna elk vervoersmiddel in Mexico veilig is. Wijzelf hebben zowat elk vervoersmiddel in Mexico gebruikt en hebben ons geen enkele keer onveilig gevoeld. Van de toeristenbussen tot de openbare bussen en taxi’s. Het veiligste vervoersmiddel is zelf met de wagen rijden. Al is je in het verkeer in Mexico begeven wellicht onveiliger dan de lokale bus nemen met een chauffeur die het verkeer goed kent. Als je voor een taxi kiest, zorg dan dat dit een erkende taxichauffeur is. Stap niet zomaar bij elke zelfverklaarde taxi in maar kies een herkenbaar voertuig waarvan je er verschillende ziet rijden.

Wat vermijd je het best?

Zoals we eerder al zeiden moet je het gevaar ook niet gaan opzoeken in Mexico. Er zijn, zoals in elk land, onveilige situaties die je moet vermijden. Zo ga je beter met twee of in groep op pad en reis je zoveel mogelijk overdag en niet na zonsondergang. Afgelegen plekken in bijvoorbeeld grote steden kan je beter vermijden alsook de sloppenwijken! Al kom je deze wijken in de toeristische delen amper tot niet tegen. Een gouden tip voor wie toch overvallen zou worden: geef je spullen af en probeer niet heldhaftig te zijn. In armere landen is er 90% kans dat overvallers enkel je bezittingen willen. Ze zijn niet uit op geweld dus probeer dit dan ook te vermijden. Verder bewaar je best je portefeuille en je paspoort op een verschillende plek. Zo heb je nog steeds je documenten wanneer je portefeuille zou gestolen worden. Dit is een regel die je in elk land kan toepassen!

IS MEXICO VEILIG OM TE REIZEN?

Onze Mening

Zoals je na het lezen van dit bericht al zal vermoeden vinden wij Mexico een zeer veilig land als toerist. Wij zijn er zeven weken verbleven in verschillende regio’s en accomodaties dus deze mening is gebaseerd op kennis van het land. De meeste toeristische regio’s zijn ook beveiligd en de middenklasse wijken in de grote steden zijn ook 24/7 bewaakt. Natuurlijk is er wel criminaliteit en dat negeren wij ook niet. Maar deze criminaliteit, die de toerist raakt, vind je in elke grote stad of toeristische regio. Het gaat dan vooral om diefstal of oplichting. In bijvoorbeeld Amerika hebben wij criminaliteit van een heel ander niveau gezien. Zo hebben ze onze creditcard gekopieerd en geld proberen te stelen. Iets waar ze zich in Mexico minder mee bezig houden.

MEXICO VEILIG OM TE REIZEN - Extra controle

Natuurlijk kan het door plotselinge gebeurtenissen zoals een aardbeving of een virus als het coronavirus zijn dat Mexico niet veilig is om naartoe te reizen. En daarom is het altijd een goed idee om de website van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Als je toch een probleem hebt in Mexico dan kan je deze website ook raadplegen om de gegevens van de ambassade in Mexico te vinden. Bewaar deze gegevens want je weet nooit wanneer je ze nodig hebt.

Categories

Uistappen

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles