Travel Reasons logo

Mexico

Mexicaanse bruiloft - Wat te verwachten?

Mexicaanse bruiloft

Wat te verwachten?

Je bruiloft. Het is de mooiste dag van je leven. Daar wil je optimaal van genieten met alle mensen die je lief hebt. Onze beste vrienden uit het verre Mexico, Vanessa en Gabriël, stonden op het punt deze belangrijke dag te beleven. We grapten er drie jaar geleden al over: wanneer jullie trouwen komen we terug naar Mexico! Belofte maakt schuld. Want niet veel later vroeg Gabriël Vanessa ten huwelijk en werden wij officieel uitgenodigd op hun trouwfeest. Lees hier hoe onze eerste Mexicaanse bruiloft verliep.

Trouwen in Mexico
Vanessa en Gabriel

Het begin

Beginnen doen we bij het begin. Sigrid leerde Gabriël meer dan tien jaar geleden kennen en in 2018 zagen ze elkaar terug in levende lijve. Niet alleen dit keer, nu ook met partners erbij. We brachten met vier samen een gezellige vakantie door in het exotische Mexico. Een hechte vriendschap werd toen gesloten en we hielden altijd nauw contact met elkaar.

Trouwen wordt traditioneel vroeg gedaan in Mexico. Tussen de 20 en 25 jaar, laat ons zeggen. Gabriël is met zijn 30 jaar dus een laatbloeier. Maar zijn verloofde Vanessa is jonger. Hoe dan ook, we zagen in 2018 een trouw al van mijlenver aankomen. Deze twee tortelduifjes zijn tot over hun oren verliefd en het is schitterend om hen samen te zien. Begin 2020 kregen we dan ook heugelijk nieuws dat het stel ging trouwen. En natuurlijk waren wij uitgenodigd. Het was een belofte die we al gemaakt hadden in 2018. “Als jullie trouwen, dan komen we sowieso naar jullie trouwfeest!”. En zo geschiedde.

Maar we werden niet zomaar als gast uitgenodigd. Ongeveer twee maanden voor de bruiloft kregen we een lief berichtje van Vanessa of we bruidsmeisje en bruidsjonker wilden zijn. Natuurlijk willen wij dat, wat een eer! Het was een hele zoektocht om de juiste kledij te vinden, want dat was uiteraard volgens een strikte kleur- en stijlcode, maar het is ons gelukt.

Onderweg

Fast forward naar 12/08/2021. We zitten op het vliegtuig richting Monterrey, Mexico. Vanessa en Gabriël komen ons op de luchthaven halen om naar hun huis te rijden in Saltillo, op zo’n twee uurtjes rijden van Monterrey. De trouw vindt pas binnen twee dagen plaats maar we willen graag met hen nog wat tijd spenderen. Zo’n hele reis maak je natuurlijk niet zomaar voor één dag (hoewel we het er wel voor over zouden hebben). En hoewel het koppel het druk heeft met de laatste voorbereidingen, doen we samen enkele fijne uitstapjes en merken we al snel dat onze hechte band nog altijd bestaande is. Meer nog, de band is zelfs sterker dan ooit tevoren.

Mexicanen zijn van nature erg gastvrij maar onze vrienden zijn werkelijk de meest gastvrije en liefste mensen die we kennen. We mochten in hun huis verblijven terwijl zij voor de laatste keer als “single” bij hun ouders verbleven voor de trouw. Een traditie die we ook in België kennen maar de laatste jaren niet meer strikt nageleefd wordt. In Mexico gebeurt dit dus wel nog op de traditionele manier: apart slapen de nacht voor het huwelijk.

Mexicaanse bruiloft Feest
Kerk trouw Mexico

Burgerlijke dienst

Na de kerk gingen we terug naar de locatie van het avondfeest. De boda civil (burgerlijke dienst) vond plaats op deze locatie in de tuin die romantisch maar sober was aangekleed. Met de dichtste familie en vrienden vereeuwigden Vanessa en Gabriël hun liefde voor elkaar. Er werd met roze champagne getoost op het koppel en het feest kon beginnen. Toen begonnen stilaan de andere gasten voor het avondfeest te arriveren.

Mexicaanse bruiloft : Avondfeest

Het avondfeest vond ook plaats op de locatie waar we eerder die dag foto’s namen en waar de burgerlijke dienst was. Onwerkelijk mooi werd de buitenlocatie aangekleed met sfeervolle lichtjes en bloemen. De bruid en bruidegom hadden een aparte tafel in het midden van de ruimte. Het was eerder een troon maar ook dat was terecht want ze zagen eruit als royalty.

De tafels waren aangekleed met bordeaux satijnen tafellakens en prachtige bloemstukken. Er was ook een Photo Booth, bar, gigantische dansvloer en tafel met gepersonaliseerde lekkernijen voorzien. Alles in thema en heel erg stijlvol. Eerlijk gezegd overtrof het onze verwachtingen. Als je in België zo’n bruiloft organiseert en voor zoveel mensen (er waren 300 genodigden) dan ben je een fortuin kwijt. In Mexico is het traditie dat de ouders de bruiloft bekostigen. Het grootste deel zelfs door de ouders van de bruidegom. In België zou je al van heel rijke komaf moeten zijn om hetzelfde trouwfeest te kunnen geven.

Het koppel had ons ook aan de leukste tafel gezet. We leerden twee heel fijne mensen kennen waar we nu al door uitgenodigd zijn wanneer we nogmaals naar Saltillo terugkeren. En we hebben beloofd ook hen uit te nodigen moesten wij ooit trouwen.

Openingsdans

De openingsdans was op het bekende nummer “I don’t wanna miss a thing” van Aerosmith. Heel herkenbaar en ontroerend. Maar het meest ontroerende moment van de dag was de dans van Vanessa met haar vader op de song “I loved her first“. Hij zong uit volle borst mee. Trots maar ook emotioneel dat hij zijn dochter moest ‘afgeven’. Tranen van ontroering rolden over ieders wangen. Voor ons één van de mooiste momenten van het huwelijk.

Na deze eerste dans werd iedereen op de dansvloer verwacht. Ergens tussen het eten door werden ook alle meisjes uitgenodigd op de dansvloer om het bruidsboeket te vangen. Nadien ook de jongens voor een swingende sfeermaker door de zaal. Vergelijkbaar met onze polonaise maar dan heviger en leuker. Alles in Mexico is heviger, intenser en leuker.

Trouwfeest in

Mexico

Het feest zelf was nog beter dan we ons hadden ingebeeld. Uitstekend eten: aspergesoep als voorgerecht en gevulde kalkoen als hoofdgerecht. En natuurlijk dansen van begin tot einde! Op bekende en minder bekende songs. We hebben zo fel gedanst dat het bruidspaar zelf vergat om de bruidstaart aan te snijden. Heel erg jammer want de taart zag er verrukkelijk uit. Maar het feest was geweldig! Het was heel fijn om dit nog eens te kunnen ervaren na twee jaar van uitgestelde trouwfeesten en ‘opgesloten’ zitten.

Hoewel het feest maar tot twee uur ‘s nachts mocht duren, was het zonder twijfel het meest waanzinnige trouwfeest ooit. Met enorm veel drank, gadgets en schaterlachen. Mexicanen weten hoe ze een feest moeten geven! Het koppel heeft er ook ontzettend van genoten. Hoewel ze vooraf toch zenuwachtig waren, was hier tijdens het feest niets meer van te merken.

Nadien volgde bij de ouders van Gabriël nog een afterparty maar die hebben we vriendelijk (maar moeilijk) aan ons laten passeren. Dit vonden we een intiem gebeuren voor de close familie en vrienden. Bovendien waren we ontzettend moe na deze leuke maar intense dag. En we hadden gelijk: de afterparty duurde nog tot de volgende ochtend.

Prachtige dag op een Mexicaanse bruiloft

We hebben zo hard genoten van deze prachtige dag. We hebben nieuwe vriendschappen gesloten en we waren getuige van zoveel liefde. Woorden kunnen niet beschrijven hoe mooi deze dag was. Voor het koppel de mooiste dag van hun leven, maar zonder twijfel voor ons ook één van de mooiste dagen uit ons leven. Een dag om nooit te vergeten. Eén ding is zeker: als wij ooit trouwen moet het een Mexicaanse bruiloft worden. Anders hoeft het niet.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles