Travel Reasons logo

Mexico

Mexico week 3: Wondermooie stad Guanajuato bezoeken

Week 3

Guanajuato

Onze eerste weken in Mexico zitten er al op. We gingen Cancun, Isla Mujeres en Playa del Carmen al verkennen. We vinden het zo fijn om telkens nieuwe plaatsen te ontdekken in Mexico. We voelen ons overal thuis. Deze week vlogen we vanuit Cancun richting de luchthaven van León om van daaruit door te reizen naar de wondermooie stad Guanajuato. Deze stad is echt sprookjesachtig. Kom hier te weten hoe wij week 3 in Mexico beleefden!

 Een beetje avontuur

Na ons bezoek aan het indrukwekkende park Xcaret, vonden we het tijd om nog een attractiepark te bezoeken. We kozen voor Xplor omdat dit ons het avontuurlijkste park leek. En dat is niet gelogen! Je kan er ziplinen, zwemmen in grotten, raften en zelfs met een jeep door de jungle cruisen. En net dat laatste maakte ons avontuur iets té avontuurlijk. Een idioot reed achterin op onze jeep waardoor Sigrid’s nek een klap kreeg. Het leuke was er af. Gelukkig was er nog het uitgebreide Mexicaans buffet, dat mee in de inkomprijs zat. Dat maakte veel goed.

Waterpark Mexico
week 3 mexico

Binnenlandse vlucht

Guanajuato

Een paar dagen en een nieuwe koffer later (Sigrid kocht een nieuwe koffer voor haar handbagage omdat haar oorspronkelijke koffer op uitbarsten stond van de kledij en souvenirs) vertrokken we richting de luchthaven van Cancun voor onze eerste binnenlandse vlucht. We waren ruim op tijd bij het inchecken, en dat was maar goed ook want -zoals alles in Mexico- verliep ook dit erg traag.

We merkten op hoe andere reizigers problemen kregen met de man achter de incheckbalie. Ze moesten hun koffers herverdelen qua gewicht of een flinke som geld extra betalen. Met onze goed gevulde koffers kregen wij ook een beetje zenuwen. Gelukkig konden we op het laatste nippertje deze norse man achter de balie ontwijken en liepen we in rechte lijn door naar de vriendelijke dame aan de andere balie. Alles verliep vervolgens prima bij het inchecken. Hoera! Ook de vlucht verliep zonder problemen.

Het hotelleven

Drie uur later stonden we met onze koffers op de luchthaven van León. Hier moesten we een bus of taxi zien te regelen om tot het centrum van Guanajuato te geraken een uurtje verderop. Bussen waren er niet te bespeuren. Een taxi dan maar. Blijkbaar moet je hier niet zelf je taxi regelen, maar wordt dit voor jou gedaan wanneer je eerst een ticketje voor de taxi koopt op de luchthaven. Dit was nieuw.

Het was ook al snel duidelijk dat de mensen hier geen woord Engels spraken in tegenstelling tot de vorige steden waar we kwamen. Met ons beste Spaans probeerden we uit te leggen waar we naartoe gingen. Een hotel ergens net buiten het centrum van Guanajuato. De taxichauffeur leek nog nooit van de straat noch het hotel gehoord te hebben. Met de gps dan maar proberen. Na wat zoeken en zuchten vonden we uiteindelijk onze bestemming. Een mooi, verzorgd hotel met enorm vriendelijke medewerkers. Even zalig tot rust komen.

Mexicaanse kerk

Wondermooie stad Guanajuato

Van Guanajuato hadden we hoge verwachtingen. Deze stad wordt door locals aangeprezen als “historisch”, “mooi”, “gezellig”, “als in een sprookje”… En we moeten eerlijk toegeven dat dit niet gelogen is. Guanajuato is de meest kleurrijke stad die wij ooit zagen. De huizen hebben er alle kleuren van de regenboog en ook de straten zijn versierd met kleurrijke vlaggetjes. Hier word je gewoon gelukkig van!

Naar de dokter

Toeristen zie je hier amper. De bevolking spreekt geen Engels en dus is het de  plek om ons Spaans wat te oefenen. Dit heeft zo zijn voordelen maar zeker ook nadelen. Wanneer je ziek wordt, bijvoorbeeld… Sigrid had al een tijdje keelpijn en het werd steeds erger. Na een paar dagen hoestsiroop en keeltabletten te gebruiken zonder veel resultaat, deden we nog eens een poging om andere medicatie te vragen bij de apotheek. De vriendelijke vrouw van de apotheek sprak echter ook geen woord Engels maar ze maakte duidelijk dat we beter een dokter kon raadplegen zodat Sigrid eventueel antibiotica zou kunnen krijgen.

Vreemd genoeg bevond zich boven de apotheek een dokter en meer zelfs, deze was volledig gratis! Helaas sprak ook de dokter geen Engels en werd het uitleggen van de klachten een samenraapsel van “Tos, dolor, antibiotica, por favor”. Na wat formaliteiten invullen en een kort onderzoek, schreef de dokteres medicijnen voor. Een pilletje voor de koorts en pijn, een pilletje tegen de infectie in de keel en een pilletje antibiotica. Zo hebben we toch begrepen. Terug ’thuis’ zochten we op wat de bestanddelen van deze medicatie waren aangezien Sigrid allergisch is aan penicilline (een bestanddeel dat vaak in antibiotica zit). Bijsluiters zitten niet bij de medicatie in Mexico. Vreemd toch? Tot op heden hebben we nog geen bijwerkingen ondervonden van deze medicatie en begint het ook stilaan te werken. Gelukkig maar!

Citytrip Mexico

Guanajuato bezoeken

Mummies

Heb jij ooit al een echte mummie gezien? En wist je dat er ook mummies buiten Egypte te vinden zijn? Je kan er (veel!) vinden in het Mummy Museum (El Museo De Las Momias) in Guanajuato. Op een bepaald moment in de geschiedenis moest men geld betalen voor een begraafplaats. Daarom werden sommige lichamen opgegraven en kwamen deze gemummificeerde lichamen tevoorschijn. Gruwelijk toch? Nog gruwelijker zijn de lichamen zelf. Eerlijk gezegd vonden we het hele museum enorm vreemd en zelfs wat luguber. We kozen er dan ook voor om deze foto’s hier niet te delen. En alsof dat nog niet eng genoeg is, hebben alle mummies een schrikwekkende uitdrukking op hun gezicht. Je ziet dat ze schreeuwen van de pijn. Er zijn zelfs gemummificeerde kindjes te zien. Niet geschikt voor gevoelige bezoekers dus! Snel weg hier en op naar iets vrolijker.

Bloemenfeest

Op 21 maart vierde Guanajuato het feest van Benito Juarez. Deze man wordt gezien als de meest geliefde leider van Mexico ooit. Dit feest wordt dan ook stevig gevierd in de straten van Guanajuato. Hierop volgend vond ook het bloemenfeest plaats dat eigenlijk afkomstig is van Viernes de Dolores (Goede Vrijdag). De straten worden omgetoverd tot kleurrijke marktjes waar je alle soorten bloemen kan kopen. Er zijn ook overal gebedsplekjes gecreëerd met afbeeldingen van Moeder Maria omkaderd met kaarsen en bloemen. Voor de kinderen zijn er eitjes in manden te koop met zicht op Pasen dat binnenkort gevierd wordt. Er klinkt overal gezellige muziek en er wordt met confetti gegooid. Dit feest is er één van samenhorigheid en één van de belangrijkste feesten voor de inwoners van Guanajuato, dat is duidelijk. Super fijn dat we hier deel van konden uitmaken!

GUANAJUATO bezoeken
Mexicaanse markt

charmant

Interesse gekregen in onze reisverhalen? Dan kan je ons altijd volgen tijdens onze reisavonturen op onze reisblog. Maar natuurlijk ook op Facebook en Instagram.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles