Travel Reasons logo
Mexico

Hoe kan je zelf je daguitstap naar Chichen Itza plannen?

Daguitstap

Chichen Itza zelf plannen

Zoals jullie misschien al weten, zijn wij momenteel in Mexico voor anderhalve maand. Bij deze grote reis mag een uitstap naar de wereldberoemde Maya-stad Chichén Itzá natuurlijk niet ontbreken. Dit wereldwonder stond al langer op onze bucketlist en bij deze kunnen we dit dus nu afvinken! Maar hoe hebben wij onze daguitstap naar Chichen Itza, en bijkomstig Valladolid en Cenote Ik Kil, zelf kunnen plannen? Kom het hier te weten!

Georganiseerde tours

Chichén Itzá is de bezienswaardigheid waarmee Mexico graag uitpakt. In alle toeristische regio’s (vooral in Cancun en Playa del Carmen), vind je enorm veel georganiseerde tours die je een daguitstap naar Chichen Itza aanbieden. De meeste tours houden een tussenstop in de historische stad Valladolid en bij de beroemdste cenote Ik Kil. Alle drie deze bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard om te bezoeken! De meeste organisaties vragen rond de 2000 peso/persoon (ongeveer 90 euro/persoon) voor zo’n georganiseerde tour.

Je vertrekt hierbij ’s morgens vroeg (rond een uur of 7) en komt terug rond een uur of 6. Ze beloven allen een luxueuze bus met airconditioning. Ook krijg je bij vele organisaties één keer een uitgebreid Mexicaans buffet. Inkom bij Chichén Itzá en de cenote Ik Kil zijn inbegrepen in de prijs. Toch kozen wij om zelf onze tour uit te stippelen. We vinden namelijk dat deze tours een beperkte tijd geven om op bepaalde plaatsen te blijven. Je kan bijvoorbeeld maar 45 minuten in Valladolid blijven en dat is echt kort. Wij kiezen liever zelf hoe lang we ergens blijven.

Chichen Itza zelf plannen
Kraampje chichen itza

Onze eigen tour

Mexico

De ADO-bus

Zelf vertrokken we voor onze eigen tour vanuit Cancun. Je kan ook perfect vanuit Playa del Carmen of nog andere plaatsen in Mexico vertrekken. Het is wel belangrijk om op voorhand op te zoeken of er een ADO-bus rijdt naar Chichén Itzá. Vanuit Cancun rijdt er ’s morgens één ADO-bus naar daar. Die hebben wij genomen. Chichén Itzá is ongeveer drie uur rijden, dus je komt rond de middag aan. De ADO-bus nemen vonden wij super! Het is gemakkelijk, goedkoop (zo’n 350 peso of 15 euro), luxueus en veilig. Alle ADO-bussen zijn voorzien van airconditioning en tv’s. De zetels kan je in verschillende standen zetten, dus je kan zeker een powernap doen onderweg. Sommige bussen hebben ook USB-aansluiting zodat je eventueel je gsm kan opladen. De ADO-bussen rijden ook over tolwegen, hebben maar enkele opstapplaatsen (enkel bij ADO-stations) en dus zijn ze zeker veilig voor mogelijke overvallen.

Chichen Itza

Aangekomen bij Chichen Itza, moesten we ongeveer 10 minuutjes wachten in de rij aan de inkom. De inkom bedraagt 254 peso (zo’n 10 euro) en dat is zijn geld wel waard. Want err valt nog zoveel meer te zien dan enkel die ene beroemde Maya-ruïne die je overal op afbeeldingen ziet. Er zijn nog meer indrukwekkende ruïnes en er is zelfs een hotel midden in het park! Let wel op: het is er énorm toeristisch. Overal staan er verkopers die je keer op keer aanspreken. Na een tijdje kan dit vervelend worden. Toch is het de moeite om enkele kraampjes te bekijken. De meeste verkopers maken namelijk zelf hun producten, meestal beeldjes, armbandjes en hangmatten. En daar zijn werkelijk pareltjes bij! Als je wil, kan je hier een mooi souvenir kopen.

Wij gingen op een woensdag naar Chichén Itzá. Het was hier toen redelijk rustig. Je kon mooie foto’s nemen zonder al te veel mensen die mee op je foto staan. Vermijdt echter zondag (en de rest van het weekend als het kan), want dan hebben Mexicanen gratis toegang tot dit park. Bijgevolg is het er erg druk.

Cenote Ik Kil

Na ons bezoek aan Chichén Itzá, namen we de taxi naar cenote Ik Kil. Deze cenote ligt vlakbij en dus was de taxi naar daar helemaal niet duur. Onze taxi was zelf zo vriendelijk om te wachten tot we verder reisden naar Valladolid. We spraken samen een prijs af om naar cenote Ik Kil te gaan en daarna door te rijden naar Valladolid. Dit kostte ons 400 peso (17 euro) in totaal.

Cenote Ik Kil is echt de moeite! Hoewel het ook weer enorm toeristisch is, vonden we het heerlijk om in het water te springen na een paar uur hitte bij Chichén Itzá. De afkoeling was welkom. Om mooie foto’s te maken, moet je echter niet in de namiddag gaan. Dan zijn er gewoon te veel mensen in het water en is het moeilijk om een foto te nemen zónder mensen. Na een halfuurtje zwemmen, hadden we er genoeg van en keerden we terug naar onze taxi. Opmerkelijk hoe deze man het kon uithouden om te wachten in zijn taxi (zonder airco) bij temperaturen van rond de 30 graden!

Chitzen itza zelf plannen

Historische stad Valladolid

Omdat we er zoveel over hadden gehoord, waren wij benieuwd geworden naar de historische stad Valladolid. Deze stad ligt op 40 minuten van Chichen Itza. Je rijdt langs typische Mexicaanse huizen, wijken en winkels. De rit zelf is een attractie op zich!

Valladolid zelf is klein maar zo gezellig! In het park over de kerk, kan je zelf een paar uur zitten en gewoon rond kijken en alles in je opnemen. De stad is enorm fotogeniek. Zoveel kleur, traditionele winkels en fijne eetplekjes maken de stad aantrekkelijk. Toch waren we moe van de hele uitstap en was Valladolid voor ons vooral een plek om even uit te rusten. We bleven er uiteindelijk niet erg lang, hooguit een paar uur. Je moet er rekening mee houden dat je nog twee uur de bus op moet richting Cancun, dus op tijd vertrekken is aangewezen.

Het ADO-station van Valladolid ligt pal in het centrum, dus op wandelafstand. Goed om te weten: Je kan je ticket terug op voorhand kopen (bijvoorbeeld in het ADO-station van Cancun wanneer je ’s morgens vertrekt richting Chichén Itzá), maar je doet dit best niet. Je weet immers niet goed wanneer je terug ‘huiswaarts’ wil keren en meestal zijn er voldoende plaatsen vrij op de bus. Op voorhand boeken is dus niet echt nodig. Tenzij je natuurlijk perfect weet hoelang je er wil blijven en wanneer je terug wil zijn.

De balans

Het was een zeer vermoeiende dag, dat geven we toe. Maar we zijn enorm blij dat we deze uitstap zelf gepland hebben. We hebben nooit het gevoel gehad dat we ons ergens moesten haasten of dat we beperkt waren in tijd. We kozen ervoor om onze dag niet af te laten hangen van anderen en we hebben alles gezien wat een georganiseerde tour ook aanbiedt. Uiteindelijk hebben we 1384 peso/persoon betaald (zo’n 60 euro/persoon). Deze som is inclusief vervoer (taxi berekend voor 2 personen, dus kan je eventueel nog delen indien je met een groep reist) en inkomtarieven voor volwassenen. Eten, drinken of andere aankopen zijn niet inbegrepen in deze som. We kunnen dus zeggen dat een eigen georganiseerde tour duidelijk goedkoper was. Applaus voor onszelf!

naar mexico reizen
Valladolid Mexico

Chichen Itza zelf plannen

Hopelijk heeft dit bericht je kunnen inspireren om je reis door Mexico anders aan te pakken. Je kan gemakkelijk zelf bepaalde tours uitstippelen en organiseren. Het vergt een beetje wilskracht, maar het loont de moeite. Bij onze tips vind je nog meer nuttige tips die je reis aangenamer kunnen maken. Veel succes!

Categories

Uitstappen

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles