Travel Reasons logo

Interview

Tom Waes over nieuw seizoen Reizen Waes en bucketlist-bestemmingen

Interview

Tom Waes

Tom Waes vertelt in een interview met Travel Reasons over het nieuwe seizoen van Reizen Waes. Maar ook over zijn bucketlist-bestemmingen en de vele mooie ontmoetingen die hij koestert van al die jaren reizen.

Reizen Waes

Tom Waes is momenteel thuis, zoals de meeste mensen in België. Stilzitten is echter niet aan hem besteed en hij maakte een nieuw seizoen “Reizen Waes blijft thuis”. In deze reeks praat hij, via Skype, met gidsen die hij ontmoet heeft tijdens zijn reizen over de impact van Covid-19. Het gaat onder meer over hoe zij deze crisis ervaren en welke maatregelen er gelden in hun land. Kortom, een boeiende kijk op de huidige situatie en hoe andere landen er mee omgaan of er juist omheen gaan.

Ik heb zoveel fijne mensen ontmoet. Er zijn zo veel verhalen die mij bijblijven. Ik ga nog regelmatig naar bepaalde landen om de gidsen van tijdens het programma terug te zien. Dat is altijd een aangenaam weerzien. Het zijn vrienden geworden.

Bucketlist van Tom Waes

Als we vragen of hij na al die jaren reizen nog een bucketlist heeft, is het antwoord duidelijk “ja”. Waes is het reizen nog lang niet moe en staat open voor verschillende bestemmingen. Net zoals ons is hij van mening dat je overal verrast kan worden.

 

Als hij uit die vele bestemmingen dan toch moet kiezen, is er één bestemming die er bovenuit springt. Namelijk Alaska. Het is er onwerkelijk mooi en je kan er nog echt alleen zijn. Waes heeft er dagen alleen in de wildernis gezeten en met de kajak rond getrokken. Hij heeft die dagen beleefd als een Into The Wild-avontuur. Een ervaring om nooit te vergeten. En eentje die zopas ook op onze bucketlist werd toegevoegd!

 

Er staan nog veel bestemmingen op zijn bucketlist. En dat is zeer goed nieuws voor alle liefhebbers van Reizen Waes. Vooral Torres del Paine in Patagonië wil hij heel graag zien. Verder staan Antarctica en Machu Picchu nog op zijn verlanglijst om te bezoeken wanneer we eindelijk terug mogen reizen. Het enige spijtige aan Machu Picchu en andere UNESCO-werelderfgoed vindt hij het massatoerisme. Dat wil hij enigszins proberen te vermijden. Zo wil hij graag de weg naar Machu Picchu te voet afleggen.

 

Geen uitdaging te veel voor Waes maar toch zijn er ook bestemmingen die hem minder weten te bekoren. Zo zou hij normaal gezien midden maart naar Saudi-Arabië trekken maar daar stond hij niet meteen voor te springen. Het is een vreselijk land op gebied van mensenrechten. Zeker voor journalisten, vrouwen en de holebi-gemeenschap. In dat soort landen is ook hij extra waakzaam. De reden om toch te gaan naar landen dat hem minder aanspreken is om eventuele vooroordelen bij te schaven. Hij benadrukt dat ieder land iets te bieden heeft en vooroordelen kunnen na een ervaring (gedeeltelijk) verdwijnen.

reizen waes
tom-waes-1

reistips

Je zou denken dat Tom Waes genoeg van de wereld gezien heeft na al die jaren Reizen Waes, maar niets is minder waar. Elke keer opnieuw vertrekt hij graag terug op avontuur. Toch geeft eerlijk toe dat na een heel seizoen Reizen Waes het moeilijk blijft om ook bij de laatste bestemming nog steeds aandachtig te blijven. Gelijk welke bestemming dat ook is. Het is een gevoel dat wij zeker herkennen. Reizen is nu eenmaal vermoeiend en al zeker als het je job is. Het mag dan ook logisch zijn dat op een bepaald punt je harde schijf vol zit. Zijn goede raad? Even terug naar huis keren, op adem komen en er dan terug met volle goesting tegenaan gaan. Want reizen blijft levenslust geven.

 

Eén van de dingen die hij geleerd heeft door het reizen is dat je de beste herinneringen maakt door met locals in contact te komen. Dat hebben wij ook reeds mogen ervaren. Een tip? Je kan bijvoorbeeld vragen of je een dag mag meelopen in het leven van iemand die je ontmoet hebt. Dat kan een taxichauffeur zijn of een gids. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Je komt zo op plekken waar je als toerist anders nooit zou komen. Waes beleefde op deze manier een onwaarschijnlijk leuke dag in de achterbuurten van Rio de Janeiro in Brazilië. Als toerist zou je in dit soort buurten niet moeten rondlopen, maar met een local kan het een heel fijne en leerrijke ervaring zijn.

What’s next?

Momenteel staan door de coronacrisis alle projecten van Waes on hold. Voor Reizen Waes gaat hij dit jaar op zoek naar interessante plaatsen, unieke verhalen en bijzondere gewoontes in Vlaanderen. Daarvoor kreeg hij ondertussen al meer dan 2000 tips van de kijker. Zelf wordt ook hij nog steeds verrast door eigen land. Zijn favoriete plek? De haven van Antwerpen waar je verbazingwekkend ook prachtige natuurwandelingen kan maken.

 

Groen licht om te filmen is er helaas nog niet maar Waes hoopt begin juni te kunnen beginnen. Het is dus nog even geduld uitoefenen vooraleer we deze beelden te zien zullen krijgen. Maar daar zijn we nu meer dan ooit in getraind.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles