Travel Reasons logo

Interview

Kathleen Aerts over het leven in Zuid-Afrika

Interview

Kathleen Aerts

Kathleen Aerts verliet jaren geleden de showbizz-wereld in België voor een leven als touroperator in Zuid-Afrika. Ze runt er samen met haar man Steven het reisbureau StievieWonderTours. Met Travel Reasons vertelt ze over haar leven daar en hoe ze momenteel de coronacrisis ervaart

Coronacrisis

Met Kathleen en haar gezin gaat het prima gezien de omstandigheden. Zij zijn natuurlijk als reisbureau geraakt want hun inkomsten genereren ze van de commissies op hotels en guesthouses. Maar ze treuren niet te hard. Aerts heeft een goed oog op de toekomst voor reizen. Mensen zullen volgend jaar weer massaal op reis gaan en dat maakt die verloren tijd goed. Nu houdt ze zich vooral bezig met taken die anders blijven liggen.

Aerts is tevens heel fier over hoe de Zuid-Afrikaanse regering de crisis aanpakt. Ze zijn streng, communiceren duidelijk en hebben in het begin (reeds in februari) snel gehandeld waardoor er nu van de 50 miljoen inwoners maar 11 000 besmettingen zijn gemeten. Zeker op plaatsen als in de townships, waar mensen dichtbij elkaar wonen, is het een goede zaak dat het virus maar beperkt verspreid is geraakt. De maatregelen om het virus in te dijken gelden nog steeds. Voorheen mocht de bevolking niet meer buiten sporten.

Dat mag nu terug maar enkel tussen 6 en 9 uur ‘s ochtends. Sigaretten en alcohol verkopen is tijdelijk verboden. Dit om de ziekenhuisbedden vrij te kunnen houden voor slachtoffers van het virus en om verdere longproblemen en andere complicaties te verminderen. Tevens werd er op de luchthavens in het begin van de crisis de temperatuur al gemeten van alle passagiers. We kunnen dus stellen dat ze in Zuid-Afrika nog een stapje verder gaan dan in België wat betreft de maatregelen.

Verder is er voor de getroffen mensen uit de toeristische sector, waaronder ook de werknemers van StievieWonderTours, een premie voorzien door de regering. Net zoals in België dus. Al ligt die premie in Zuid-Afrika niet zo hoog. Aerts en haar man betalen daarom, naast de premie van de overheid, hun werknemers ook nog voor een deel. Ze vinden het belangrijk dat ze hun werknemers kunnen behouden. Ze hebben hun team nodig.

Kathleen Aerts
Katleen1

Over

Zuid-Afrika

Aerts werd 20 jaar geleden verliefd op Zuid-Afrika. Het land heeft volgens haar zo veel te bieden en past daarenboven perfect bij haar en haar gezin. Ze heeft al verschillende uithoeken van de wereld bezocht waaronder Australië en Thailand, maar in Zuid-Afrika voelde ze zich meteen thuis. De mix tussen het moderne leven dat ze kent uit Europa en de charme van Afrika spraken haar aan. Het is een mooie smeltkroes van Europese standaarden wat betreft comfort en luxe maar met die Afrikaanse toets. Veel mensen denken dat Zuid-Afrika een derdewereldland is, maar niets is minder waar. Wij hebben zelf reeds ervaren dat het een zeer vooruitstrevend land is.

 

Aerts ziet uiteraard ook nog uitdagingen voor Zuid-Afrika. Vooral de omstandigheden in de vele townships grijpen haar aan. Ze merkt ook nog een verschil tussen zwart en blank maar ze ziet een positieve evolutie met 20 jaar geleden. Toen was de zwarte bevolking nooit te zien als klant in restaurants en waren de aantrekkelijke jobs uitsluitend voor de blanke bevolking. Dat is nu gelukkig anders.

 

Haar favoriete plekken in Zuid-Afrika zijn de onbekende parels en plaatsen waar ze onverwacht terecht komt. Het meer van Jozini is bijvoorbeeld zo’n plek. Hier vind je ongerepte natuur waar je zonder andere toeristen kan genieten. Het is er nog heel authentiek. Ze neemt haar reizigers dan ook graag mee naar dit soort plaatsen.

Afrika leeuw
Kathleen Aerts in Zuid-Afrika

Bucketlist van KATHLEEN AERTS

Reizen doet Aerts nog vaak en graag. Het is een deel van haar job. Ze reizen het hele jaar door om nieuwe plaatsen te ontdekken die ze aan hun klanten kunnen voorstellen. Alles wat ze aanbieden, hebben ze zelf ook ervaren. Daarom krijg je bij StievieWonderTours steeds te maken met kwaliteitsvolle ervaringen. Tevens werken ze altijd op maat van de klant, voor zowel groepsreizen als individuele reizen. De klant geeft zijn wensen door en op basis daarvan wordt een reisvoorstel gemaakt. Enkel backpackers stellen beter zelf hun reis samen. Ze zeggen eerlijk dat ze hier onvoldoende ervaring mee hebben. Verder is er voor alle prijsklassen wat wils.

 

Het voordeel van een goed reisbureau? Je vakantie is tot in de puntjes geregeld door vakmensen en dat geeft rust. Bij StievieWonderTours zetten ze in op een snelle, eerlijke en toegankelijke communicatie naar klanten toe. Zo kan je al een eerste reisvoorstel verwachten binnen de twee dagen na aanvraag. Een reis naar Zuid-Afrika hoeft niet altijd duur te zijn. Op basis van jouw voorkeuren en financiële mogelijkheden wordt er een reis samengesteld. Momenteel biedt StievieWonderTours reizen aan in 3 landen, namelijk Zimbabwe, Namibië en Zuid-Afrika. Dat willen Kathleen en Steven nog graag uitbreiden de komende jaren. Reizen buiten de provincie is momenteel niet toegelaten omwille van de corona-maatregelen, maar van zodra het terug mag willen ze nieuwe regio’s ontdekken.

 

Op Aerts haar bucketlist pronken bovenaan de gorilla’s in Rwanda of Oeganda. Ze wil deze fantastische dieren graag dit jaar of volgend jaar bezoeken. Verder geniet ze van roadtrips met haar gezin. Ze ontdekken graag al rijdend wat er te doen en te beleven valt. De Afrikaanse landen blijft ze fascinerend vinden.

Over België

Aerts maakte van Zuid-Afrika haar thuis maar België is werk-gerelateerd nog steeds belangrijk. Zo is ze ieder jaar aanwezig op vakantiebeurzen. Over een favoriete in plek in België moet ze niet lang nadenken. De Kempen, haar geboorteplaats, blijft favoriet. Ze woonde vroeger in de buurt van de abdij van Tongerlo. Als tiener kwam ze daar tot rust en het is er heel gezellig vertoeven. De oude gebouwen spreken voor zich en maken het een charmante plek. Natuurgebied de Beeltjens (en Kwarekken) raadt ze aan voor natuurliefhebbers. Je kan er mooie wandelingen in het bos maken. Domein Den Asberg is dan weer leuk voor families of mensen die houden van goed eten en drinken. Een wandeling van Tongerlo naar Averbode is ook een aanrader. Wij weten waar naartoe deze zomer!

Categories

Volg ons

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles