Travel Reasons logo
Nederland

Op ontdekking in Laag Holland en de Zaanstreek rondom Amsterdam

Dat Amsterdam veel meer is dan het drukbezochte centrum, is al lang duidelijk. Maar toch neemt niet iedereen de tijd om de omgeving te ontdekken en dat is spijtig. Toegegeven, het centrum is werkelijk prachtig en spreekt tot de verbeelding van veel toeristen wereldwijd. Maar er is meer. De gezellige dorpen, authentieke ontmoetingen en bijzondere activiteiten buiten het stadscentrum wisten mij al snel te bekoren. Ontdek Laag Holland en de Zaanstreek. 

Laag Holland
Marken in Nederland

Monnickendam

In en rondom Amsterdam zijn er enkele verborgen parels te vinden. Op zo’n 15 minuten rijden van Amsterdam vind je bijvoorbeeld Monnickendam. Deze stad ligt in de gemeente Waterland en die naam zegt het zelf: hier ben je omringd door water. De meeste activiteiten die je hier kan doen spelen zich dan ook af op of rondom het water. Zo gingen we langs bij Bootverhuur Overleek en huurden onze eigen fluisterboot waar we zelf de smalle slootjes op mochten varen. Lijkt best spannend maar na een paar minuten heb je het sturen volledig onder de knie. Bestel ook een picknickmand en je bent klaar voor een halve dag avontuur, maar ook rust en stilte, op het water.

Als je Monnickendam bezoekt, ga dan ook even langs bij Waterlandsmuseum De Speeltoren. Hier vind je de oudste nog bespeelde beiaard (carillon) van de wereld. Je leert er ook heel wat bij over het ontstaan van Waterland.

Monnickendam heeft trouwens ook het grootste nautische centrum van West-Europa. In de jachthaven kunnen zo’n 1000 boten aanmeren. Zeker een bezoekje waard als je van bijzondere boten houdt! De boten hebben trouwens ook leuke namen, let daar maar ’s op. Aan de jachthaven kan je trouwens ook heerlijk dineren bij Restaurant Joon.

Slapen doe je bij Harbour Suites, te midden van de stad. Prachtige, luxueuze kamers kijken uit op het mooie Monnickendam. Bij avondval kijk je recht uit je bed naar een mooie zonsondergang met op de achtergrond de Speeltoren. Ontbijten doe je aan de overkant van de straat bij De Koperen Vis. Neem zeker het uitgebreid ontbijt voor twee. Dan krijg je verse broodjes, eitjes, yoghurt met granola, fruitsap enzovoort. Dit is genieten!

Marken

Niet ver van Monnickendam ligt Marken. Een schiereilandje in Noord-Holland dat nog echt authentiek gebleven is. De typische kleurrijke huizen, de smalle straatjes en het water dat vloeit tussen de straten geven een heel romantische sfeer aan Marken. Je waant je precies terug in de tijd. Het lijkt haast een filmdecor. Maar vergis je niet: bussen met toeristen bezoeken deze plek ook. Dus kom zo vroeg mogelijk in de ochtend om te genieten van de rust en stilte.

Als je de kans hebt, moet je even langsgaan bij het voormalige huis van Sijtje Boes. Deze ondernemersvrouw woonde in dit huis aan de haven rond de jaren ’40. Je krijgt er een unieke kijk in haar leven en de oorspronkelijke spullen die ze als verkoper verkocht aan toeristen en inwoners. Zij maakte als eerste van Marken een toeristische trekpleister.

Een paar stappen verder vind je restaurant Land & Zeezicht waar je heerlijke gerechten geserveerd krijgt met zicht op het water. Als het weer een beetje meezit kan je op het terras genieten van een typisch Oud-Hollands tafereel.

Zaandam

Op 10 minuutjes met de trein van Amsterdam Centraal ben je al in Zaandam. Deze stad is vooral gekend voor de kleurrijke huizen waarvan het Inntel Hotel de bekendste is. Maar er is meer heb ik recent ontdekt.

In Zaandam was ik al eens eerder geweest, maar ik wist niet dat deze stad ook de thuis van schilder Claude Monet is geweest. Monet bracht 4 maanden van zijn leven door in Zaandam en schilderde er 25 werken. Hij werd geïnspireerd door de stad en zijn mooie huizen aan het water. Zijn werken zijn niet meer in Zaandam te bewonderen maar je kan wel bij zijn atelier langsgaan en in één ruimte al deze (replica) werken bezichtigen. De enthousiaste medewerkers vertellen je er graag over zijn bijzondere leven en de kunstwerken die je ziet. Enkele van die plekken zijn nog te bezoeken in Zaandam, onder meer het Blauwe Huis.

In alle comfort en luxe overnachten doe je in de levendige buurt van de Dam bij Monument Hotel. Naast het hotel bevinden zich tal van leuke eetadresjes en cocktailbars. Om te dineren kan ik echter Osteria Mediterranea ten zeerste aanraden. Hier proef je de authentieke Italiaanse keuken met zelfgemaakte pastagerechten om duimen en vingers bij af te likken.

Wie nog meer van het authentieke Nederland wil zien is bij de Zaanstreek aan het juiste adres. Je moet zeker een wandeling maken bij Oud Zaandijk of tot aan de Zaanse Schans gaan. Windmolens, grachten en kleine, kleurrijke huisjes wisselen zich hier af in het landschap. Een oer-Hollands beeld maar toch zo bijzonder mooi. Wie deze wandelroutes wil maken, kan best op de website van de Zaanstreek kijken. Een aanrader!

Laag Holland en Zaanstreek

Het groene platteland is perfect voor wie de drukte van de stad wil ontlopen. Enkele dagen tot zelfs een week. In Laag Holland en Zaanstreek vermaak je je zonder twijfel. En wil je toch de stad nog opzoeken, is die vlakbij. Je kan dus perfect een citytrip combineren met de rust van de natuur. Een win-win als je ’t mij vraagt!

Wie meer info zoekt over de regio van Amsterdam, kan terecht bij de dienst toerisme.

Dit Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Telegram

Inhoud

Volg ons

Meer Nederland

Op ontdekking in Laag Holland rondom Amsterdam

Wat te doen in Dordrecht?

Wat te doen in Den Haag?

Een unieke citytrip naar Rotterdam in Nederland

In het spoor van Rembrandt in Amsterdam

Ontdek Old Holland – De onontdekte omgeving rond Amsterdam