Travel Reasons logo

Nederland

Bezoek Brabant in Nederland

Bezoek aan

Brabant

In het Zuiden van Nederland vind je de veelzijdige regio Brabant. Naar onze mening één van de meest veelzijdige en verrassende provincies van het land. Voor plekjes als deze zijn wij zeer blij dat we vlakbij Nederland wonen. Wat een ontdekking! In dit artikel lees je er meer over.

Roadtrip doorheen Brabant

Om de provincie Brabant in Nederland te ontdekken hoef je vanuit België niet ver te reizen. In tegendeel! Op een goed uurtje arriveer je al in deze provincie. En daar kom je vanzelf in een heel andere omgeving terecht. Van gezellige, authentieke dorpen tot uitgestrekte natuurgebieden. Brabant heeft het allemaal!

De beste manier om deze regio te ontdekken is dan ook met de auto. Een kleine roadtrip langs de hoogtepunten doorheen het veranderende landschap is een aanrader. Wij hebben onze driedaagse roadtrip gestart in Eindhoven. Van daaruit zijn we verder gereden naar Nuenen, ‘s Hertogenbosch en Heusden. De meeste van deze steden zijn ook prima met het openbaar vervoer te bereiken. Tevens leent Brabant zich perfect als fietsbestemming. De afstanden tussen de verschillende dorpen en bezienswaardigheden zijn relatief kort en verbonden met tal van aangename fietsroutes en een uitstekend knooppuntensysteem. Dat hebben we zelf mogen ondervinden.

Eindhoven in Nederland
Grafiti Brabant

Technologie in Eindhoven

Eindhoven is een belangrijke stad wat betreft technologie en innovatie. In deze stad richtte elektrogigant Philips zijn merk op. Hoewel het bedrijf nu ook elders verder uitgebouwd wordt, zie je in Eindhoven nog veel (oude) sporen van Philips terug waaronder het voetbalstation, de lichttoren, de oude fabriek en woonwijk van de vroegere werknemers.

Wist je zelfs dat Eindhoven (meermaals) is bekroond tot één van de meest innovatieve steden ter wereld? Dit dankzij allerlei slimme en innovatieve uitvindingen maar ook dankzij hun uitstekende University of Technology en conferenties. Maar de stad is meer dan dat. Je vindt er de beste restaurants, kleurrijke streetart, een bruisend uitgaansleven, talloze shoppingcentra en hippe buurten.

Favoriete spots

Onze favoriete spot in Eindhoven is Strijp-S waar zondagnamiddag een gezellige salsa-initiatie werd gegeven en allerlei jongeren samenkwamen om te genieten van het mooie weer en een lekker drankje. Verder raden we aan om een bezoekje te brengen aan Down Town Gourmet Market waar je kan kiezen uit allerlei traditionele keukens gaande van (de allerbeste!) sushi tot tapas. Tip: kom op tijd want het is altijd aanschuiven voor een plekje maar meer dan de moeite waard!

Als je van kunst houdt en graag verfijnd gaat eten, raden we aan om halt te houden bij de Kazerne. Dit indrukwekkende pand stelt het werk van enkele kunstenaars tentoon en je kan je bezoek combineren met een lunch of diner. Je mag zelfs je aperitief meenemen terwijl je doorheen de galerij loopt. Een unieke plek in de stad.

Bierliefhebbers moeten dan weer bij brouwerij 100Watt zijn voor een lekker diner met aangepast biertje. En voor de perfecte Instagram-hotspot moet je bij Thomas zijn. Het interieur heeft ons werkelijk omver geblazen en de bediening is super vriendelijk!

Overnachten deden we in het al even hippe The Match-hotel waar je voornamelijk als creatieve jongere van zal genieten. Eensgezinden komen er elkaar tegen en het is de perfecte plaats om ook aan co-working te doen. De ligging is perfect om de highlights van Eindhoven per fiets of te voet te verkennen.

Er is werkelijk te weinig tijd om alle uitstekende adresjes te bezoeken, maar probeer toch alvast enkele van bovenstaande af te vinken. Het is de moeite!

Wil je graag meer weten over Eindhoven? Bezoek dan zeker de officiële bezoekerssite.

Bar Eindhoven
Brabant Kunst

Nuenen

Nuenen is een gemeente vlakbij Eindhoven en Den Bosch waar kunstschilder Van Gogh vanaf 1883 gewoond heeft. Van Gogh is een geboren en getogen Brabander die in zijn korte leven op verschillende plaatsen gewoond heeft. In Nuenen kan je nog heel wat authentieke sporen van de kunstenaar ontdekken. Bijvoorbeeld de kerk waar zijn vader priester was, hun ouderlijk huis en het huis van zijn geliefde.

In het museum Vincentre, het vroegere gemeentehuis, kan je de rondleiding starten en op verkenning gaan. Let op: Nuenen was niet Van Gogh’s meest fleurige of beste periode uit zijn leven. Maar het is werkelijk indrukwekkend om op dezelfde plaatsen te staan waar hij wereldberoemde kunstwerken op heeft gebaseerd. Een aanrader voor eenieder die de kunst apprecieert.

Kastelen

Brabant telt ook verschillende kastelen. Wij bezochten het grootse Kasteel Heeswijk en dat stelde niet teleur. De inrichting is zo goed als helemaal onbeschadigd gebleven en de buitenkant is gewoonweg fenomenaal. Kasteel Heeswijk is bovendien omgeven door een prachtig natuurgebied waar je mooie wandelingen of fietstochten kan maken. Een pareltje temidden het groen. Een kasteel om bij weg te dromen. En zo zijn er nog tal van kastelen te vinden in Brabant die meer dan de moeite zijn om te bezoeken.

Standbeeld Van Gogh
Nuenen museum

Den Bosch

‘s Hertogenbosch, of kortweg Den Bosch zoals de Nederlanders het zeggen, is de hoofdstad van de provincie Brabant. Het is een parel die stilaan gekender raakt bij zowel het Belgische als het Duitse publiek. Je geraakt er gemakkelijk met de trein vanuit Brussel en met de auto geraak je er ook snel. De ideale ligging dus voor een weekendje weg of een daguitstap.

Wij vonden Den Bosch een erg charmante stad boordevol romantische hoekjes en verrassende aspecten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een boottochtje op de Binnendieze, een bezoek aan de impressionante Sint-Janskathedraal of een gezellig diner in de Korte Putstraat? Voor een namiddagje winkelen moet je ook in Den Bosch zijn. Hier vind je enkele bekende ketens maar ook voornamelijk mooie, kleinere boetieks. Overnachten kan in Golden Tulip Hotel Central vlakbij de Bossche Markt in het centrum van de stad. Of in The Duke and Little Duke, Bossche Suites of Soete Moeder. Keuze genoeg!

Heusden

Tot slot maakten we halt bij Heusden. Een pittoresk dorp met prachtige panden omgeven door water. Hier geen druk en bruisend stadsleven maar een ontspannen, charmante sfeer die je meteen in vakantiestemming brengt. Een wandeling of fietstocht op de dijk langs het water, een boottocht op de Maas of één van de vele gallerijen bezoeken zijn maar enkele van de vele opties om je tijd hier nuttig te spenderen. In Heusden vind je tevens nog veel ambacht zoals bijvoorbeeld een kaarsenmakerij. Bovendien is het dorp heel erg fotogeniek.

Katseel Brabant
Varen Brabant

Loonse en Drunense Duinen

Voor wie genoeg heeft van alle steden en dorpen, kan de natuur opzoeken in Brabant. Eén van de mooiste plekjes is zeker en vast de Loonse en Drunense Duinen. Vanaf eind september bloeit de heide hier en kleuren de duinen prachtig paars. Voor wie houdt van stevige wandelingen is dit the place to be. Wat dacht je van een stevige wandeling van 3 uur en 40 minuten? Maar ook om een dagje rustig te ontspannen of te picknicken, kan je hier terecht. Zelfs paardrijden kan hier. Reden genoeg om tijdens een roadtrip of vakantie in Brabant ook hier even halte te houden.

Visit Brabant( in Nederland)

Je merkt vast en zeker dat Brabant enorm veel troeven heeft. Te veel om allemaal te bespreken. Dus ga vooral zelf op ontdekking doorheen deze prachtige provincie en laat je verrassen door VisitBrabant. Je komt de mooiste plekjes vanzelf tegen.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles