Travel Reasons logo

België

Waarom je een keertje naar spookstad Doel moet

Spookstad Doel

Bezoeken

In België kent iedereen wellicht de spookstad Doel nabij Beveren. En misschien ben jij er wel al geweest? Of net niet? Lees hier waarom deze plek zo bijzonder is om te bezoeken en een beetje om te ‘griezelen‘.

Oude geschiedenis

Wij gingen naar Doel om nog eens te zien hoe het nu met de bekendste ‘spookstad’ van België gaat. We gingen er al eens heen toen we jonger waren, maar we waren benieuwd of er iets veranderd was gedurende de laatste jaren. Doel is namelijk (vaak) in het nieuwsverschenen omwille van sabotages met de kerncentrale en het leeglopen van het dorp. Doel zelf is al eeuwenoud en het verbaasd dan ook niet dat vele inwoners niet vrijwillig hun dorp wilden verlaten. Onteigeningen waren illegaal dus was het wachten op vrijwillige verlaters, en dat bracht protesten met zich mee. Tot op heden wonen er nog mensen in Doel, maar dat zijn er uiteraard héél weinig.

Doel Antwerpen

Spookstad

of toch niet?

Aangezien er nog mensen in Doel wonen, is het niet helemaal een ‘spookstad‘. Eigenlijk is de naam ‘spookstad’ al fout aangezien Doel een dorp is. Toch is het door mensen vooral onder die eerste naam bekend geraakt sinds er meer en meer mensen uit het dorp trokken omwille van de gigantische kerncentrale die nabij gelegen is en de havenexpansie waar nog steeds sprake van is. Toch wonen er nog mensen in dit dorp. Wijzelf hebben tijdens ons bezoekje maar een 5-tal huizen gezien die nog bewoond zijn. De meeste huizen staan leeg en zijn met ijzeren platen beschermd tegen krakers. Want de voorbije jaren werd gretig gebruik gemaakt van de leegstaande huizen in Doel en dit moest ooit eens stoppen.

Verlaten stad
Verlaten straten België

Interessante plek spookstad doel

Misschien vraag je je af waarom wij de spookstad Doel zo’n interessante plek vinden? Het is één gewoon fascinerend om naar deze plek te gaan. De weg er naartoe is bijzonder aangezien je door een industriezone moet rijden, helemaal naar een uithoekje van België. Naarmate je Doel vordert, wordt het alleen maar rustiger en rustiger op de baan totdat je (meestal) alleen aankomt in het dorp.

De stilte en het ‘enge‘ overvallen je een beetje bij de eerste indruk aan dit dorp. Het is er bijzonder kalm en opmerkelijk verlaten. Bushaltes zijn stokoud en half afgebroken, huizen zijn beklad met graffiti en er is geen mens op straat te zien. Een verlaten plek zoals je die nergens anders ziet in ons land. Je waant je met momenten zelfs op een Amerikaanse filmset. En toch heeft Doel ook iets interessant en moois.

De hele geschiedenis van het dorp is boeiend, alsook de mensen die er nog wél wonen. Zij vechten echt voor hun huis en dorp en daar kan je alleen maar respect voor hebben. Verder vinden we Doel een prachtige plek om foto’s te nemen. Je hebt geen last van andere mensen die in de weg kunnen lopen én je vindt er plekjes die niemand anders ooit zal vinden. Unieke foto’s gegarandeerd! En natuurlijk is het er een oase aan rust (weliswaar de dag van vandaag, na de Pokemon-heisa!). Je kan er wandelen langs de dijk met zicht op het water en even eens ‘weg van de wereld‘ zijn.

En uiteraard kan je er ook een beetje ‘griezelen‘. Wij hadden meermaals kippenvel op sommige plekken. Hoe dat komt, kunnen we zelf niet goed verklaren… Als je echt wil griezelen, kan je Doel ook ‘s avonds bezoeken maar dat raden wij eerder af. Overdag kan het er al ‘griezelig’ genoeg zijn.

Ben jij al in de spookstad Doel geweest?

Ben jij ooit al in de spookstad Doel geweest? Is het jaren geleden? Of ben je er nog niet eerder geweest? Dan moet je eens (terug) gaan! Het is zonder twijfel een bijzondere plek in België.

Hou je niet zo van griezelen? Er zijn nog andere citytrips die wij kunnen aanraden! Blijf steeds op de hoogte van onze uitstappen en reizen via Facebook. Tot dan!

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles